54 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Filatelija  (Pročitano 10083 puta)

Van mreže mimrush

 • Moderator
 • Prelazi u legendu
 • *****
 • Poruke: 1104
 • Memini tui memento mei!
Filatelija
« poslato: April 06, 2008, 23:07:38 »
Za sve one koji se bave kolekcionarstvom veliki pozdrav. Sada napokon i na ovom forumu postoji mesto gde kolekcionari mogu da razmenjuju svoja misljenja i svoja iskustva.
 Za pocetak malo sale za filateliste .....
Sta je u stvari postanska marka.
Toje sredstvo naplate prilikom vrsenja postanskih usluga. Postanske uprave sirom sveta se trude da njihova izdanja maraka budu sto kvalitetnija atraktivnija pa se cesto cuje da je postanska marka u stvari mali ambasador svoje zemlje, jer putujuci svetom ona osi odredjene zelje i poruke o kulturnim, istorijskim privrednim i drugim resursima i dostignucima jedne zemlje.
U najgrubljoj podeli postanske marke dele se na redovne i prigodne.
I jedne id ruge su predmet filatelistickog sakupljanja, ali su prigodne zbog svoje lepse i kvalitetnije izrade, sire tematske raznlikosti i znatno manjeg tiraza omiljenije i privlacnije. U okviru prigodnih izdanja postoje i jubilarne i spomen marke kao i prigodni blokovi, a to su posebna izdanja koja dopunjuju neku prigodnu seriju, ali se cesto izdaju sasvim zasebno. Za sve njih vazi osnovno pravilo da su upotrebljive za frankiranje postanskih posiljaka. Marke se izdaju pojedinacno, ili u seriji, sto znaci da je u okviru nekog izdanja uvrsteno nekoliko maraka sa istom tematikom ili istim povodom, a mogu biti u razlicitim nominalnim vrednostima ili pak da sve imaju istu nominalu.
Nominala je zvanicno iskazana novcana protivvrednost marke, koja joj oi odredjuje upotrebnu vrednost kod placanja postanskih usluga. Postoje i marke bez oznake nominalne vrednosti, ali su one posebnim oznakama odredjene za pojedine vrste postiljaka i usluga.
kako sakupljati postanske markice
Bez obzira da li ste odlucili da sakupljate zigosane ili nezigosane marke, savetujem da pocnete sa markama svoje zemlje.
Pod pretpostavkom da ste poslusali savet, marke ulaze u sastav OPSTE ZBIRKE, a to je komplet svih izdatih maraka jedne zemlje.
Mada mozete da se opredelite i za sakupljanje po pojedinim oblastima i sacinite TEMATSKU ZBIRKU.
Ukoliko zelite da vidite sve marke izdate od prve pa do danas kod nas, posetite PTT muzej u Beogradu, gde ce vam kustos Muzeja objasniti sve sto vas bude interesovalo.
Inace, crni peni po poslednjoj informaciji vredi oko 3.000.000 dolara plus minus 200.000.
U sledecem postu, ukoliku bude interesovanja napisacu nesto vise na temu Kako poceti, kako postati filatelista i koji pribor je neophodan.

Za one koji zele da pocnu sa sakupljanjem maraka evo sta je potrebno od opreme:

Filatelistički pribor.U filatelistički pribor, neophodan za rad sa markama, spadaju: pincete, lupe, albumi, klaseri, zubomeri i sl.
Za širu specijalizaciju i proučavanje pojedinih izdanja maraka sa područja Jugoslavije treba se služiti priručnicima koje je izdao Filatelistički savez Hrvatske, a koristiti i ostalu stručnu literaturu.


 Marke se izdaju pojedinačno ili u nizovima od više vrednosti, u tzv. s e r i j a m a.
Pojedine serije sastoje se od dva ili više primeraka maraka.
Brojke u zagradama, posle broja serije, označavaju od koliko se primeraka sastoji data serija maraka.Kompletna serija sadrži sve primerke maraka jednog izdanja.Pojedine primerke iz serije nazivamo rasparima


Evo jedne lepe markice za mladje narastaje

« Poslednja izmena: Decembar 27, 2008, 21:00:28 by mimrush »

Van mreže mimrush

 • Moderator
 • Prelazi u legendu
 • *****
 • Poruke: 1104
 • Memini tui memento mei!
Re: Filatelija
« Odgovor #1 poslato: April 07, 2008, 19:44:51 »
 Koverat prvog dana, Pismo sa nalepljenim markama koje su žigosane žigom datuma izdanja, odnosno prvim danom frankaturne važnosti tih maraka ("PD"), naziva se "Koverat prvog dana" (First Day Cover" ili skraceno "FDC").Ovakvi koverti često se žigošu žigom koji nosi i oznaku "Prvi dan" (ta oznaka odštampana je na koverti ili obeležena ručnim žigom),čcime se ističe karakter ovakvih koverata.Prigodan koverat. Specijalno izraden koverat koji je ilustrovan na levoj adresnoj strani, obično crtežom ili simbolom i prigodnim tekstom, kojim se obeležava izvestan dogadaj, jubilej i slično,sa nalepljenim markama bilo kog izdanja i žigosanim odgovarajucim prigodnim poštanskim žigom, naziva se prigodan koverat.Prigodne koverte najcešće izdaju filatelisticka društva ili organizatori proslava, jubileja i sl.


Maximum.karta (carte maximum) je idealna filatelistička celina u vidu poštanske karte na kojoj je reprodukovan motiv koji tematski odgovara prigodnom izdanju marke nalepljen na karti, na strani slike, i žigosane žigom prvog dana ili odgovarajućim prigodnim poštanskim žigom.P.S. Ovo je post- karta sa zigom prvog dana iz naseg kraja
« Poslednja izmena: April 07, 2008, 19:47:06 by mimrush »

Van mreže Pinokio

 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 2525
 • izjavljena rec obavezuje.
Re: Filatelija
« Odgovor #2 poslato: April 08, 2008, 20:24:50 »
Ideja vam je bas lepa. Ja sakupljam marke sa umetnickim sadrzajem. Ima puno ljudi koji se filatellijom bave bas profesionalno! Ne znam kakva je situacija u Svrljigu?
Bilo bi lepo da razmenjujemo markice.
P.S. Ima li nekog da hoce da razmenjuje salvete?  8-)

Van mreže mimrush

 • Moderator
 • Prelazi u legendu
 • *****
 • Poruke: 1104
 • Memini tui memento mei!
Re: Filatelija
« Odgovor #3 poslato: April 09, 2008, 19:08:06 »
                                                           
 
                                                        Zanimljivosti o poštanskim markama
 
                                                Svetski rekord u lizanju poštanskih maraka

  Svetski rekord u lizanju poštanskih maraka "drži" Diane Sheer. Ona je za pet minuta uspela polizati i zalepiti astavno225 poštanskih maraka! Do sada je izdano više od 500 hiljada različitih poštanskih maraka u 600 zemalja svieta. Filatelija je                       proučavanje i sakupljanje poštanskih maraka. U Sjedinjenim Američkim Državama prema nekim procenama filatelijom se bavi više od 20 miliona ljudi.


1. Najskuplja je švedska poštanska marka "Treskilling Yellow", prodana 1996. godine za 169,050,000,oo dinara ili 2.036.747,00 eur

2. Najrjeđa je marka Britanske Gvajane iz 1856. godine. Postoji samo jedan primjerak!

                                                                      Britanska poštanska marka

Prva poštanska marka izdana je davne 1840. godine u Velikoj Britaniji i popularno se zove "Black Penny". Na prvoj poštanskoj marki u svetu otstampan je lik engleske kraljice Viktorije. Zbog svoje crne boje nazvana je Black Penny ili Crni Penny. Ukupno je izdano 68.000.000 maraka. Jedino britanske poštanske marke nemaju naziv države. Umjesto naziva države imaju kraljevski profil.

                                                                       U Rusiji golubovi raznose pisma

Golubovi pismonoše uskoro će stanovnicima St. Petersburga dostavljati pisma zahvaljujući skupini ornitologa, koja je osnovala dostavnu tvrtku. Smatraju da je to najromantičniji način slanja pisama.

                                                                         Najveća i najmanja pošta na svetu

                   


Najveći poštanski ured na svijetu nalazi se u američkom gradu Chicagu, u američkoj saveznoj državi Illionis. Najmanji poštanski ured na svijetu nalazi se u gradu Ochoppeu, u američkoj saveznoj državi Florida.
« Poslednja izmena: April 09, 2008, 19:17:37 by mimrush »

Van mreže Pinokio

 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 2525
 • izjavljena rec obavezuje.
Re: Filatelija
« Odgovor #4 poslato: April 09, 2008, 22:25:49 »
Kako li izgleda jezik ovom lizacu maraka??  ^-^

Van mreže mimrush

 • Moderator
 • Prelazi u legendu
 • *****
 • Poruke: 1104
 • Memini tui memento mei!
Re: Filatelija
« Odgovor #5 poslato: April 10, 2008, 20:39:01 »
ako ga jos uvek ima!!!!!!!!!!!!!! :-X :-X :-X