63 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Vesti iz sveta knjiga  (Pročitano 76287 puta)

Van mreže Sephiroth

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6322
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #75 poslato: Oktobar 13, 2011, 21:33:23 »
Citat
U inostranstvo bez knjiga?

Taksa za iznošenje knjiga iz Srbije 1300 dinara

Ukoliko praktikujete dа nа godišnjem odmoru ili službenom putu u inostrаnstvu vreme prekrаtite čitаnjem omiljene knjige, morаćete dа nа grаnici pri izlаsku iz Srbije plаtite tаksu nа iznošenje knjigа iz zemlje od 1.300 dinаrа, piše "Pravda".

Svi koji nа putovаnje u inostrаnstvo nose knjige, dužni su dа zаtrаže dozvolu od Nаrodne biblioteke Srbije.

U formulаru trebа dа nаvedu kolikа je novčаnа vrednost iznetih knjigа, svrhu iznošenjа i spisаk knjigа koje se iznose iz zemlje, sа imenom аutorа, nаslovom delа, godinom izdаnjа i nаzivom izdаvаčа.

Miroslаv Mlаdenović iz Beogrаdа jedаn je od onih koji su se tek ovog letа upoznаli sа zаkonskom odredbom dа se nа knjige plаćа obаveznа tаksа prilikom izlаskа iz Srbije. Njemu su nа licu mestа, nа srpsko-mаkedonskoj grаnici nedаvno nаplаtili tаksu zа dve knjige koje je sа suprugom poneo nа odmor u Grčku.

- Kаdа sаm stigаo nа grаnicu s Mаkedonijom, grаnični policаjаc je redovno pregledаo pаsoše, а ondа je primetivši dа mojа suprugа nа suvozаčevom sedištu drži knjigu, i zаpitаo dа li je plаćenа tаksа. Zbunjeno sаm odgovorio dа nije i tаdа nаm je objаšnjeno dа knjige možemo izneti iz zemlje sаmo аko imаmo popunjen formulаr i plаćenu tаksu. Nа licu mestа sаm popunio formulаr i plаtio 1.300 dinаrа, а sа suprugom se posle šаlio kаko smo dve džepne knjige, koje smo nа popustu plаtili 500 dinаrа, nа grаnici doplаtili tri putа skuplje – kаže Mlаdenović.

U Uprаvi cаrinа kаžu dа su propisi jаsni i dа je Uredbom o privremenom izvozu i uvozu robe dаtа mogućnost dа domаći i strаni držаvljаni s prebivаlištem u Srbiji mogu pri odlаsku u inostrаnstvo, pored predmetа ličnog prtljаgа, privremeno izneti i predmete koji su im potrebni zа vreme borаvkа u inostrаnstvu. Knjige, tаkođe, spаdаju u tаj propis - kаžu u Uprаvi cаrinа.

Direktor Nаrodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić kаže dа se upisivаnjem knjigа u formulаr čuvа kulturnа bаštinа i dа je to dugogodišnjа prаksа.

- Zа sve knjige koje se iznose iz zemlje morа se imаti dozvolа Nаrodne biblioteke Srbije, i tim se postupkom fаktički čuvа nаcionаlnа kulturnа bаštinа, posebno аko je reč o nekim stаrim i drаgocenim knjigаmа. Ovo je višedecenijskа prаksа u sklаdu sа zаkonom i tu nemа ničeg spornog – smаtrа Ugričić.

Ivаnа Stаnković iz Udruženjа lepe književnosti "Beletrа-lingvа" propis o plаćаnju tаkse zа iznošenje knjigа koje su u ličnom vlаsništvu smаtrа аpsurdnim i nepotrebnim.

- Nisаm ni znаlа dа tаkаv propis postoji i, iаko često putujem vаn grаnicа Srbije, nisu mi dosаd trаžili dа plаtim tаksu. Pitаm se zbog čegа bi bilo ko plаćаo tаkse zа knjige koje su u njegovom vlаsništvu. Pа, niko te knjige ne nosi dа švercuje ili preprodаje, već dа ih čitа tokom odmorа – pitа se Stаnkovićevа, kojа kаže dа nа odmor nosi u proseku po pet knjigа.

Strаnci čuvаju identitet?

- Ne znаm dа li ovаkvа prаksа postoji i u drugom držаvаmа, а obrаzloženje dа se to rаdi zbog čuvаnjа nаcionаlnog kulturnog blаgа mi nije jаsnа jer, kаko jа to čuvаm nаcionаlnu kulturu аko vаn grаnicа iznesem knjige mojih omiljenih pisаcа, Vedrаne Rudаn ili Suzаn Tаmаro – pitа se Ivаnа Stаnković.

http://www.trojka.rs/cool-tura/18432-u-inostranstvo-bez-knjiga.html

neverovatno
http://www.nb.rs/view_file.php?file_id=2725
http://www.nb.rs/view_file.php?file_id=2029
Neon Genesis Evangelion

Van mreže alba

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1953
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #76 poslato: Oktobar 15, 2011, 00:26:42 »
Koja pizdarija i licemerje! Našli "veliki" da pričaju o očuvanju kulturne baštine.Prvo oni koji isisavaju dušu ovoj zemlji,oni "Odozgo" ne čuvaju kulturnu baštinu, a onda još treba da mi ograniče gimnastiku za dušu i mozak,koju ću nositi na odmor? Zanima me, glupa sam i ne kontam, kako će očuvati kulturnu baštinu, ako me uslove da platim knjige omiljenih mi kineskih pisaca, koje ću poneti na put? Da li, inače, Su Tong, Šan Sa, Lan Samanta Čang, Ju Hua i ostala divna kineska ekipa čuva srpsku kulturnu baštinu? Još bih ja sad pisala i svađala se sa  vetrenjačama (Sančo Pansa mi nije osedlao konja da jurišam na njih, a i nisam neki džokej), ali...kasno je ( u svakom smislu), a mene čeka započeta knjiga jedne britanske spisateljice (da li je i ona čuvarka srpske kulturne baštine?) i više mi se dopada da  se posvetim tim redovima, koji me zovu nego da se setim koliko me razbesne ovakve nebuloze i paravani za dodatno mažnjavanje para ljudima.

Van mreže Sephiroth

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6322
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #77 poslato: Oktobar 15, 2011, 19:00:47 »
Citat
ВАЖНО:
Комплетну документацију доставити у Писарницу Народне библиотеке Србије, 11000 Београд, Скерлићева 1.
Обавезно је попунити свако поље овог формулара. Непотпуна документација неће бити узета у разматрање.
Законски рок за издавање решења је 7 дана од дана пријема.

samo...))
a sta to bese privatna svojina??? i kao i uvek moze se sve (kad se plati)
Neon Genesis Evangelion

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #78 poslato: Decembar 02, 2011, 16:56:19 »
U sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke, 29. novembra, predstavljena je knjiga “Godina prođe, dan nikad” Žarka Lauševića u izdanju kompanije “Novosti”.

“Naravno, ja nisam slobodan čovek. Čovek koji je ubio nikada više ne može biti slobodan. Sloboda više nikada ne može biti moja reč. Sloboda je pravo drugih da kažu šta misle o meni, sloboda je da me “slobode”, svojataju, mrze i mrcvare. A ja više i ne znam šta znači ta reč? Je li to možda samo sećanje da sam jednom kao dete trčao oko Biljarde i bio srećan, ili je sloboda onaj trenutak kada sam odlučio da napišem ovu knjigu?” – video obraćanjem iz Amerike oglasio se čuveni glumac Žarko Laušević.

“Žarko Laušević je ponovo među nama. Pitam se da li je ikada i odlazio, a ja kao njegov prijatelj znam da nije... Nisu ovaj skup i ova knjiga tu da bi nesreću koja se desila rehabilitovali. Ona je objavljena kao suštinska potreba jednog čoveka da se obračuna sa sobom, ne zato što to duguje sebi, već i javnosti.” - Žarkov kolega još iz studentskih dana, Branislav Lečić, ovim rečima otvorio je promociju knjige “Godina prođe, dan nikad”.

U knjizi na više od 400 strana Laušević piše o svom životu pre i posle tragedije 1993. godine kada je u svađi u kafani u Podgorici ubio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 13 godina zatvora.


Govoreći o knjizi koja je štampana u tiražu od 50.000 primeraka, direktor "Novosti" Manojlo Vukotić rekao je da Lauševićeva knjiga nije biografija, autobiografija, hronilka ili roman, već "sve to zajedno".

Teatrolog Jovan Ćirilov rekao je da strahuje da svojim obraćanjem ne povredi Lauševića i njegovu izvanrednu knjigu bolnog mišljenja, precizno izloženih činjenica i razmišljanja o njima. On je uporedio Lauševića sa tragičnim junakom, nekim ko je najnesrećnijim sticajem okolnosti doziveo to da bude tragičan junak.

Režiser Darko Bajić, koji je sa Lauševićem sarađivao na nekoliko projekata uključujući i seriju "Sivi dom", prisetio se prvog susreta sa Lauševićevom klasom, u kojoj su još bili Zoran Cvijanović, Svetislav Goncić, Sonja Savić, Branimir Brstina. Svojim osmehom, šarmom, stalnim istraživanjem i neverovatnom energijom osvajao je publiku. Znao je da kaže ono što misli kroz svoje uloge, rekao je Bajić.

Tokom promocije prikazani su i inserti nekih od uloga Žarka Lauševića, a samo predstavljanje knjige završeno je emotivnim filmom autora Lauševića koji govori odlomke iz svoje knjige.

preuzeto sa: Održana promocija knjige Žarka Lauševića | Happynovisad / Knjiga

Žarko Laušević-"Godina Prodje, Dan Nikad"
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #79 poslato: Decembar 14, 2011, 10:55:26 »

Izdavačka kuća ''Laguna'' i knjižarski lanac ''Delfi'', u petak 16. decembra, po peti put organizuju ''Noć knjige'' u devet gradova širom Srbije.

Manifestacija pod sloganom ''Budni uz knjigu'' održaće se u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku i Kraljevu od 18 časova do ponoći.

Svi posetioci imaće priliku da pored kupovine pod izuzetnim uslovima, uživaju i u ostalim pratećim sadržajima.

Ljubitelji pisane reči, samo u okviru ovog događaja, biće u prilici da kupe knjige različitih žanrova po izuzetno niskim cenama.

Tokom ''Noći knjige'' popusti na izdanja ''Lagune'' biće od 25 do 40 odsto, dok će se odabrani naslovi ostalih izdavača prodavati sa popustom od 20 odsto.

U ponudi će, takođe, biti i DVD izdanja, muzički diskovi, knjige na stranim jezicima i drugi artikli.

Ovogodišnjoj manifestaciji priključile su se i biblioteke, koje će 16. i 17. decembra davati popust na učlanjenje za 2012. godinu.

Članarinu za narednu godinu, sa popustom od 30 do 50 odsto, nude Biblioteka grada Beograda, i biblioteke iz Požarevca, Valjeva, Vršca, Pančeva, Šapca, Loznice, Jagodine, Pirota, Leskovca i Zaječara.

Sve posetioce u odličnoj atmosferi, osim popusta, očekuju i pokloni pri svakoj kupovini uz brojne poznate ličnosti i domaće pisce koji će potpisivati svoje knjige.

Akcija ''Noć knjige'' važiće i na sajtu ''Delfi knjižare''.

VIA: Noć knjige u petak u devet gradova
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #80 poslato: Decembar 24, 2011, 14:57:41 »
Naslov "Sonja Savić - otvorena stranica" priredile su Milomirka-Cica Jovović i Zdenka Golubović. Knjiga predstavlja zbornik tekstova, sećanja saradnika i prijatelja čuvene glumice, uz veliki broj fotografija i ilustracija.

O Sonji Savić pisali su Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Dragan Nikolić, Darko Rundek, Suada Kapić, Mira Furlan, Mladomir Puriša Đorđević, Vlada Divljan, Olivera Katarina, Lazar Ristovski, Miša Radivojević, Svetozar Cvetković.

Promocija knjige održana je 21. decembra u Valjevu, u okviru Novogodišnjeg sajma knjiga. Na promociji knjige bili su Dara Rančić, braća Teofilovići, Branko Jevđić, Radmila Lazić, autorke Milomirka Cica Jovović i Zdenka Golubović i izdavač Aca Vidić iz valjevske "Intelekte".
Izdavanje knjige podržalo je Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i grupa Meken.


Čuvena glumica je za ulogu u filmu "Život je lep" nagrađena na festivalu u Veneciji 1985. godine. Posle dužeg odsustva, veliki povratak na glumačku scenu usledio je u filmu "Hleb i mleko" iz 2001. godine, koji je nagrađen "Zlatnim lavom" u Veneciji. Bila je dobitnica i "Zlatne arene" u Puli.

Glumica Sonja Savić rođena 15. septembra 1961, preminula je 23. septembra 2008. godine. Odigrala je više od 50 filmskih i televizijskih uloga.
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #81 poslato: Januar 20, 2012, 14:09:10 »
Dobra ideja, ali očigledno u Srbiji teško da može zaživeti...

http://www.b92.net/kultura/multimedija.php?nav_id=575325
« Poslednja izmena: Januar 20, 2012, 14:11:08 by Sale »
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #82 poslato: Februar 01, 2012, 15:51:10 »
Nisu novosti u pitanju ali naleteh na dve simpatične stvari koje su me nasmejale, a vezane su za knige.

Prva:


Druga:

The Joy of Books
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže alba

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1953
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #83 poslato: Februar 02, 2012, 21:24:14 »
Sjajno... Posebno mi je slatko ovo sa noćnim životom knjiga...Kao u onom filmu o muzeju, u kojem preko noći ožive svi eksponati. Ma, žive su naše knjige 24 sata dnevno ogni giorno...  :srce:

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #84 poslato: Mart 09, 2012, 09:20:04 »


Novi roman Dejana Stojiljkovića, autora bestselera „Konstantinovo raskršće“
u prodaji od 15. marta.

Citat
Oluja se približava... I tri viteza joj kreću u susret. Prvi da bi sačuvao tajnu svog gospodara, drugi da bi dobio ruku žene koju voli, a treći da bi zario bodež u samo srce te oluje...

Proleće 1386. godine. Granice Srbije potresaju upadi osmanlijskih pljačkaških hordi. U jednom takvom prepadu, brzi osmanlijski konjanici uspevaju da iz pograničnog manastira ukradu kivot čija je sadržina poznata samo srpskom knezu Lazaru Hrebeljanoviću. Lazar odlučuje da pošalje poteru i za taj zadatak bira dvojicu pripadnika viteškog Reda Zmaja – svog kuma, topličkog vojvodu Milana, i njegovog pobratima, čuvenog mačevaoca Ivana Kosančića. Njima se pridružuje i mladi, svojeglavi vitez Miloš Obilić, koji je zaprosio ruku najmlađe Lazareve kćeri.

Trojka kreće u potragu prateći krvavi trag pljačkaša – od Lazareve prestonice Kruševca do Prilepa gde ih čeka stari prijatelj, kraljević Marko Mrnjavčević. U Prilepu nalaze trgovca starinama za koga se priča da je u dosluhu sa demonima. U isto vreme, silna osmanlijska vojska čeka utaborena kod Serdike, a kada glasovi predaka šapnu na uvo emiru Muratu da je kucnuo čas, on se odlučuje na pokret. Prvo na udaru je pogranično utvrđenje Pirot, čiji je kapetan Lazar Musić, knežev rođak, rešen pre da umre nego da Osmanlijama preda tvrđavu.

Na samoj granici hrišćanstva, na bedemima ispred kojih se vijore crne zastave i ratni bubnjevi odjekuju u dugim noćima, bitka za kapije Evrope može da počne.

Stojiljković ume da ispriča sjajnu priču. Živopisan i visoko narativan stil, koji u umu slika i te kako dugotrajne slike. Markus Ejgar, Wild Rooster

Trejler za knjigu „Duge noći i crne zastave" Dejana Stojiljkovića
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže alba

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1953
Odg: Vesti iz sveta knjiga
« Odgovor #85 poslato: Mart 10, 2012, 22:00:37 »
Dobila sam za 8. mart Stojiljkovićevo "Konstantinovo raskršće". Nisam još počela da čitam, jer sam u nekim drugim romanima trenutno...Kada se pojavio niški pisac i njegovo raskršće bila sam radoznala da vidim o čemu piše.Ipak, oni koji su se pre mene dokopali knjige obeshrabrili su me rekavši da je tip sjajnu početnu postavku radnje imao, ali da je do kraja razvodnio stvar i uprskao prvobitni dojam.Kako  nije kome je rečeno, nego kome je suđeno, knjiga je, ipak, završila kod mene i... ako mi se iole dopadne, u stilu lokalpatriote ću o'ma kupiti i "Duge noći i crne zastave".
Inače, još jednom ću, i dalje u maniru lokalpatriote, koji, mislim, nije preterano subjektivan, preporučiti knjigu Nišlije Branislava Jankovića "O vukovima i senkama".Verujem da je daleko bolja od "...raskršća", jer nijednog trenutka ne "pada" s radnjom...I nema lažnog moralisanja u knjizi...Aj' z!