59 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Najbolja hrana za mozak  (Pročitano 2333 puta)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Najbolja hrana za mozak
« poslato: Februar 16, 2008, 17:42:42 »

[ www.herbateka.co.yu ] - Osecate se umorno,iscrpljeno, malaksalo i istrošeno, a hranite se zdravo i redovno koristite vitamine. Možda je problem u tome što hrana koju unosite u organizam ne hrani vaš mozak. Svakog dana mozak uzme cak 25 procenata kalorija koje hranom unesete u organizam. Zbog toga je veoma bitno da vodite racuna o namirnicama koje jedete, kako bi mozak dobro funkcionisao. Ako se budete pridržavali svih saveta, bicete puni energije, osecacete se zdravije i bicete mnogo bolje raspoloženi Masti...Mnogi nutricionisti veruju da su upravo masti te koje kontrolišu raspoloženje i hrane moždane celije. Ipak, previše zasicenih masti može da izazove zapušenje na aortama, što za posledicu ima bolest srca. Pri tome, ako je aorta u mozgu zapušena, posledica toga može da bude šlog. Ipak imajte na umu da dnevni unos masti ne bi smeo da bude veci od 35 procenata tokom dana, kako savetuje Svetska zdravstvena organizacija. Takode imajte na umu da postoje zdrave i nezdrave masti. Ove prve unosite u organizam, a ove druge izbegavajte koliko god možete. U zdrave masti spadaju omega tri masne kiseline i polunezasicene masti, dok u masti koje se ne preporucuju spadaju zasicene masti koje se najcešce nalaze u pohovanim jelima, kolacima, tortama, margarinu i pitama od mesa.
Proteini
Proteini su veoma važni jer upravo oni prenose sve poruke mozgu. Mnogi neurotransmiteri su sacinjeni od aminokiselina, koji su sastavni deo proteina. I ovde imajte na umu da ne treba preterivati. Dakle dovoljna vam je jedna porcija proteina u toku dana. Najbolje bi bilo da je uzmete tokom dorucka ili rucka.
Najbolja hrana za mozak
Masna riba - losos, sardine, plava riba, koja sadrži omega tri masne kiseline, veoma je važna za funkcionisanje mozga, a istraživanja su pokazala da jacaju koncentraciju i povecavaju budnost.

Zeleno lisnato povrce - neka istraživanja su dokazala da ukoliko tokom dana pojedete od jedne do tri porcije zelenog povrca (kao što je spanac, zelena salata) doci ce do usporenja demencije.

Jaja - ovo je bogat izvor aminokiselina koji je potreban vašem mozgu da biste dobro pamtili.

Pernata živina - sadrži tirosin koji mozak koristi za pravljenje dopamina i noradrenalina, važne neurotransmitere koji poboljšavaju koncentraciju i mentalnu budnost.

Soja - nedavna istraživanja pokazuju da isoflavoni (prirodni ostrogeni koje sadrži ova biljka) mogu da imaju pozitivne efekte na poboljašnje memorije.

Jagode - Jagode takode sadrže dosta flavonoida koji poboljšavaju memoriju.

Avokado - je bogat vitaminom E, koji je najvažniji vitamin za memoriju.

Jabuke - smatra se da sadrže guercitin, koji pomaže u sprecavanju Alchajmerove bolesti.

Banane - su bogat izvor karbohidrata, a takode podižu i nivo seratonina, koji se smatra odgovornim za dobro raspoloženje.

Golica - sadrži elemente koji su od vitalnog znacaja za koncentraciju, budnost i motivaciju.

Crno vino - u principu, najviše vam pomaže da se opustite jer deluje kao dobar relaksant. Ovo vino je bogato antioksidantima i flavonoidima, a skorašnja istraživanja pokazuju da može da spreci i Alchajmerovu bolest.

Maslinovo ulje - Ako u salatu dodate malo zdrave masti, to jest maslinovog ulja, pomoci cete vašim organima da apsorbuju više antioksidanata iz povrca.

Žitarice - sadrže vitamin B u dovoljnim kolicinama koje su bitne za kognitivna dejstva mozga i memoriju. Dijetetski proizvodi - sadrže triptofan koji u telu oslobada seratonin i kalcijum koji jaca kosti.

Lešnici - sadrže vitamin E koji usporava starenje celija mozga. Takode su bogati nezasicenim masnim kiselinama koje su dobre za arterije i protok krvi.

Slatki krompir - Sadrži betakaroten, pa je znacajan borac u borbi protiv slobodnih radikala.

Šest pravila kojih treba da se pridržavate
Trudite se da imate pet obroka dnevno i da se u svakom od njih nade voce i povrce.

Zamenite beli hleb, kolace, keks, smedim pirincem i slatkim krompirom.

Imajte u svakom obroku proteine, a crveno meso svedite na minimum. Dobri proteini su riba, jaja, mleveno meso, lešnici, tofu i dijetetski proizvodi.

Pijte dosta tecnosti. Tecnost pomaže u apsorpciji vitamina i minerala, održava hidrataciju i povecava koncentraciju. Idealno bi bilo ako biste unosili od šest do osam caša tecnosti dnevno.

Svake nedelje u barem jednom obroku pojedite ribu.

Što se alkohola tice konzumirajte ga u preporucenim kolicinama, to jest 14 promila za žene i 21 promil za muškarce. Pomoci ce vam da spavate bolje i glava ce vam biti ?cistija?. (Blic)
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.