55 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Hleb i peciva  (Pročitano 4808 puta)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Hleb i peciva
« poslato: Februar 15, 2008, 16:05:51 »
Bakini uštipci
Sastojci za 8 porcija
1/2 kg brašna
1/2 l vode
3 jaja
1 kašičica soli

Priprema
Umutiti posebno tri žumanca, a posebno tri belanca.
U žumanca lagano dolivati pola litra mlake vode sa kašičicom soli uz stalno mešanje. U dobijenu masu polako usipati brašno uz stalno mešanje varjačom.
Na kraju dodati sneg od belanaca dok se ne sjedini, a
testo počne da dobija mehuriće.

U vrelu mast kašikom vaditi testo i pržiti dok ne
porumeni.

Banica

Sastojci
½ kg brašna
20 g svežeg kvasca
300 ml vode (mlake)
2 kašičica soli

Ostali materijal:
300 g sira
ulje (po potrebi)

Priprema
U prosejano brašno dodati so, kvasac razmućen u vodi, zamesiti glatko testo i podeliti ga na 24 parčeta. Svako parče premesiti, razviti u krug R = 10 cm spojiti po tri kruga i ostaviti 10 min. da stoje. Od svakog napakovanog testa (8x3) razviti koru veličine tepsije. Na svaku koru posipati malo ulja i naneti tj. posipati izdrobljen sir. Koru skupiti (kao falte), prvu saviti kao spiralu i postaviti u sredini podmazane tepsije. Oko nje, sve do zadnjeg reda tj. zidova tepsije, ređati ostale kore pripremljene na isti način.

Zadnji red su kore koje se pripremaju na sledeći način:
koru posuti uljem, naneti izmrvljen sir, staviti oklagiju i zaviti pripremljeno testo preko oklagije. Izvući oklagiju i koru skupiti (izgleda kao kuvano deblje crevo) i naneti je iza zadnjeg reda već naređanih kora. Za tepsiju R = 31 potrebno je saviti 3 ovakve kore. Poprskati površinu uljem i na sobnoj temperaturi ostaviti 1 h da stoji. Peći na 220°C 10 min., smanjiti na 200°C i peći još 10 min., ponovo smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti s pečenjem još 10-12 min. u zavisnosti od šporeta. Izvaditi iz rerne, pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti malo da se prohladi. Služiti uz kiselo mleko, jogurt, itd.

Baščaluci

Sastojci
Za testo:
½ kg brašna
250 ml mlake vode
1 jaje
1 žumance
2 kašike šećera

Za fil:
1 belance
3 kašike iseckanih oraha
2 kašike šećera

Ostali materijal:
ulje za prženje
šećer u prahu

Priprema
U prosejano brašno (450 g) dodati šećer, umućeno jaje sa žumancetom, vodu i zamesiti testo. Testo mesiti 10 minuta uz dodavanje ostatka brašna, oblikovati u poluloptu, blago premazati sa malo ulja, pokriti čistom salvetom i ostaviti na sobnoj temperaturi 15 minuta da stoji. Testo razviti u koru debljine 0,2 – 0,3 cm i seći kvadrate željene veličine. Na sredinu svakog kvadrata naneti kašičicom pripremljen fil. Krajeve testa sastaviti tj. spojiti dijagonalno (kao pismo) i malo pritisnuti rukom. Pripremljene baščaluke pržiti na zagrejanom ulju s obe strane, do lepe braon–žute boje. Pržene staviti na kuhinjski papir da se ulje ocedi, posuti šećerom u prahu i služiti.

Fil: Dobro umutiti belance sa šećerom, dodati iseckane orahe, promešati i naneti na pripremljen kvadrat od testa.

P. S. Umesto seckanih oraha, može se upotrebiti i suvo grožđe koje prvo potopiti u vruću vodu i dobro ocediti.

Filovana pletenica

Sastojci
Za testo:
½ kg brašna
¼ l mleka
1 kesica suvog kvasca (7 g)
1 kašičica soli
½ kašičice šećera
3 kašike zejtina
1 celo jaje
1 žumance (za premazivanje)

Za fil:
250 g šunke
250 g šampinjona
2 kašike kisele pavlake
1 kašika majoneza
1 kašičica senfa
1 kašika iseckanog peršuna
2 jaja (kuvana)
3 kisela krastavca
malo soli

Priprema
Brašno prosejati, napraviti udubljenje (rupu) dodati kvasac, so, šećer, jaje, mlako mleko, mlaku vodu, ulje i zamesiti testo.
Oblikovati kuglu, staviti u odgovarajući sud.
Na ruku naneti malo ulja, premazati površinu testa, pokriti čistom krpom i ostaviti da naraste.
Kada testo naraste, premesiti ga i ponovo ostaviti da naraste.

Testo oblikovati u obliku valjka, razviti koru oblika pravougaonika, debljine pola santimetra. Koru podeliti na tri dela po dužini tj. nožem samo obeležiti. Na deo koji se nalazi u sredini naneti fil, a delove s desne i leve strane zaseći nožem oko 1,5-2 cm širine. Fil pokriti tako, što se naizmenično prebacuje deo preko dela tj. desni preko levog (pletenica). Premazati testo umućenim žumancetom kome dodati 3-4 kapi mlake vode i u podmazan pleh staviti da se peče.
Peče se na 200 °C –180 °C oko 40 – 45 min. Kada je pečeno, poprskati s malo hladne vode i zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.

Fil: Pečurke oprati (istuširati), ostaviti da se sacede i kuhinjskom krpom još malo prosušiti. Iseckati ih na listiće i propržiti na malo ulja. Krastavce i kuvana jaja iseckati na sitne kockice. Kada su pečurke gotove, ocediti ih od ulja, pomešati s iseckanim jajima i krastavcima, dodati pavlaku, majonez i senf. Posoliti po ukusu, dobro promešati tj. izjednačiti masu.
« Poslednja izmena: Februar 15, 2008, 16:09:30 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže dexxxa

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1298
    • dexa
Re: Hleb i peciva
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 16, 2008, 14:47:28 »
Omiljeno mi je Francusko pecivo josh ako kupim u pekaru Brankovic koja se nalazi u Nishu kod konja