65 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Internacionalna kuhinja  (Pročitano 3887 puta)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Internacionalna kuhinja
« poslato: Februar 12, 2008, 21:45:09 »
 ;-) Čoše  ;-) za internacionalne specijalitete.
Ako znate neki dobar recept, podelite ga sa nama i navedite za koju zemlju je karaterističan.
Prijatno!




Napomena: izvor vecine recepata je www2.serbiancafe.com
« Poslednja izmena: Februar 12, 2008, 22:04:15 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: Internacionalna kuhinja
« Odgovor #1 poslato: Februar 12, 2008, 21:49:10 »
Jevrejski specijaliteti

Gulaš na sefardski način

Sastojci za 4 porcije
0,5 kg telećeg mesa u komadima
0,5 kg crnog luka fino seckanog
4 čena belog luka seckanog
2 šargarepe seckane
maslinovo ulje
1 kašičica aleve paprike
2 lorberova lista
pola čaše crnog vina
3 karanfilića
suva crvena ljuta papričica
dosta seckanog peršuna
so i biber
bujon

Priprema
Na ulju dobro prodinstati šargarepu i luk, tome dodati lorber, meso i beli luk, sve dobro promešati i prodinstati još koji minut. Sve to naliti bujonom da pokrije, sve promešati, dodati vino, alevu papriku, karanfiliće i ljutu papričicu, pa to kuvati jedno sat vremena na srednjoj vatri. Dodati so i biber po ukusu, i dosta peršuna na samom kraju. Služiti vruće uz dobro vino, svež hleb i krompir.

Maca kolač

Sastojci za više od 10 porcija
1 kg brašna i vode
kvasac
20 kašika nutele
2 limuna
sladoled od limuna ili od vanile
šlag (njam, njam)

Priprema
Umesite brašno i vodu i napravite mekano testo. Stavite u posudu i preko toga prelite nutelom i iscedite 1 limun. Opet stavite jedan sloj testa i prekrite sladoledom (od limuna ili vanile), a preko nutelu i još 1 limun. Prekrite to još jednim slojem testa i ponovite sve sa sladoledom i nutelom, ali bez limuna. Stavite u rernu na jedno pola-sata ili sat. Sladoled će se otopti ali imaće prekrasan ukus. Sada prelite šlagom i ukrasite (voćem, biskvitma ili bombonicama)! Pozovite prijatelje na večeru i uživajte.

Jevrejska čorba od kupusa
Sastojci
10 šolja supe (može i kockica od povrća)
1 kg rendanog kupusa
2 rendane cvekle
2 rendane glavice luka
6 paradajza (iseckati na kockice)
kašičica soli
biber
so od celera
2 kašičice soka od limuna
2 kašičice šećera

Priprema
Staviti sve sastojke sem limuna i šećera i kuvati oko pola sata (da kupus omekša, ali ne da bude gnjecav). Dodati šećer i limun i prokuvati još 5 minuta.


Punjene tikvice na jevrejski način

Sastojci za 6 porcija
- 14 -15 veoma malih tikvica,
- 400 g junećeg mesa,
- 1 čaša pirinča,
- 2 kašike ulja,
- 1 vezica iseckanog peršunovog lista,
- 1 ravna kašičica soli, pola kašičice bibera,
- 2 -3 kisele jabuke, ulje za prženje

Sos:
- 100 g kečapa,
- 2 čaše vode, malo soli, malo bibera,
- sok od 1 velikog limuna

Priprema
Operite tikvice, ne guleći ih i isecite im vrhove. Malom kašičcom izdubiti sredinu, tako da ne probušite zidove, a da zidovi budu što tanji. Izmešajte meso, opran i očišćen pirinač, ulje, peršun, so i biber, i time puniti tikvice, ali ne do vrha. Ugrejte ulje i pržite tikvice sa obe strane dok ne porumene. U široku šerpu poređajte jabuke koje ste ogulili i isekli na kriške. Preko toga stavite tikvice. Pomešajte sastojke za sos i prelijte tikvice. Kuvajte na tihoj vatri oko 90 min. Služite toplo.
« Poslednja izmena: Februar 12, 2008, 21:52:44 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: Internacionalna kuhinja
« Odgovor #2 poslato: Februar 12, 2008, 22:00:27 »
Turski specijaliteti

Punjeni luk

Sastojci za 4 porcije
500 grama mljevenog mesa
350 grama riže
6 velikih glavica crnog luka
začini: vegeta, sol, mljevena paprika i biber
maslinovo ulje

Priprema
Očistiti 6 velkih glavica crnog luka tako da ostanu cijele, nakon toga staviti luk u lonac sa vrelom vodom i kuhati luk dok ne postane mekan da se mogu odvajati dijelovi luka (kalupi). Mljeveno meso pomiješati sa rižom dodati sve začine u smjesu. Smjesu dobro izmješati. Nakon toga smjesom puniti kalupe luka. Dno posude za kuhanje nauljiti maslinovim uljem. Zatim poredati punjeni luk po dnu posude, najbolje sa dva reda lukovica. Kuhati na maloj temperaturi dok se meso i riža ne skuhaju. Serviraju se uglavnom tople. Hladne se mogu kombinovati sa kiselom pavlakom.

Paprike Orijent
Sastojci za 2 porcije
5-6 paprika
2 decilitra mleka
malo ulja
malo soli

Priprema
Papriku iseći na kriške po dužini, a ukoliko su malo duže, skratiti ih.
U tiganj staviti malo ulja i papriku, posoliti i pržiti dok se paprika dobro ne uprži, skoro da počne da zagoreva.
Tada sipati mleko i pustiti da vri još 2-3 minuta da se mleko pretvori u tamnosmeđi ljuti saft.

Sudžuk

Sastojci
2 l vode
20 kašika šećera
200 g gustina
100 g suvog grožđa
ekstrat od jagode (maline)

Priprema
U 1,5 litra vode dodati 20 kašika šećera i staviti da provri. U drugi sud razmutiti gustin sa ½ l vode. Kada voda sa šećerom provri dodati joj rastopljeni gustin i promešati. Treba da vri nekoliko minuta (5-7).

Po želji, u jednu polovinu, dodati malo ekstrata od jagoda ili maline i posuti sa suvim grožđem. U tepsiju, nakvašenu hladnom vodom, sipati: beli (bezbojni) deo, pa onda obojeni.
Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim staviti u frižider.

Lahmacun

Sastojci
Za testo:
1 kg brašna
½ l vode (mlake)
2 kes. suvog kvasca (2x7 g)
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

Za fil:
700 g mlevenog mesa (goveđe)
4 glavice crnog luka
200 g paradajz pirea
2 ljute papričice
1 kašika aleve paprika (krupno mlevena)
2 kašike maslinovog ulja
½ čajne kašičice mlevenog crnog bibera
½ čajne kašičice mlevenog crvenog bibera
2 kašike peršina (sitno iseckan)
1 čajna kašičica kima
1 čajna kašičica origana

Ostali materijali:
melena salata, jogurt, luk

Priprema
Brašno prosejati, pomešati sa kvascem, dodati, so, šećer i mlaku vodu. Zamesiti glatko testo, blago premazati površinu uljem, pokriti najlon folijom i ostaviti 45 min da stoji.

Testo premesiti, razviti u obliku valjka i iseći male delove (oko 12 – 15) testa. Svaki deo malo premesiti i ostaviti na tacnu posutu brašnom, da još 10 min stoji. Razviti svaki deo (početi s razvijanjem od prvog) veličine 20 –25 cm, naneti pripremljeni fil i staviti u zagrejan aparat za picu da se peče. Poklopiti i peći oko 5-6 min. Tople pice, do služenja, pokriti alu folijom.

Fil: U mikser staviti, oljušten i iseckan luk, oprane i iseckane papričice, paradajz pire, maslinovo ulje, ostale začine (sem aleve paprike i peršuna) i izmiksati. Masu pomešati s mlevenim mesom (na najsitnije samleveno), dodati alevu papriku i iseckan peršun, dobro mesno testo izraditi – umesiti i kašikom naneti na razvijeno testo.

Kada je pica pečena, po želji staviti preko list, oprane zelene salate, krupno iseckan peršun i jogurt.

P. S. Pica može da se peče i na roštilju, s tim što se preko nje stavi poklopac (sa udubljenjem) kao i u rerni. Ako se peče u šporetu, temperatura pečenja je 200°C, a vreme pečenja je oko 15 – 17 min u zavisnosti od šporeta. Ovom prilikom tepsiju podmazati sa malo ulja.
« Poslednja izmena: Februar 12, 2008, 22:07:38 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: Internacionalna kuhinja
« Odgovor #3 poslato: Februar 14, 2008, 20:09:03 »
Španski specijaliteti

Brzi Gonzales
Sastojci za više od 10 porcija
četri jajeta
dvesta grama belog brašna
petnaest kašika šećera
šolja ulja
šolja mleka
prašak za pecivo
kockica margarina
dve kašike kakaoa
petnaest kašika šećera
petnaest kašika vode

Priprema
Jaja, šećer, mleko i ulje, dobro umutiti mikserom i dodati prašak za pecivo. U dobro podmazan pleh posuti brašno i peći kolač. Vruć kolač preliti vrućim prelivom napravljenim od petnaest kašika šećera, isto toliko vode, dve kašike kakaoa i kocke margarina. Vruć kolač seći na kockice i preliti ga vrućim prelivom, pa ga posuti kokosovim brašnom. Služiti ga ohladjenog.

Oslić u sosu
Sastojci za 4 porcije
1 kg svežeg oslića isječenog na kolutove debljine 1,5 cm
4-5 čena belog luka
čaša belog vina
7-8 kom. oguljenih badema
dosta peršunovog lista
kriška prepečenog hleba
maslinovo ulje
so i malo brašna

Priprema
Kriške ribe lagano uvaljati u brašno i pržiti na vrelom ulju. Najbolje je koristiti veliku teflon tavu tako da sva riba stane odjednom.

Dok se riba prži ubaciti u keramički ili drveni avan krišku prepečenog hleba (na ulju), beli luk, bademe i peršunov list pa dobro istucati drvenim tučkom. Kad je riba već propržena s obe strane, istresti sadržaj iz avana, zaliti bijelim vinom i malo tople vode pa nastaviti krčkati bez miješanja. Protresti tavu da se sve sjedini pa kad sos postane lepljiv i gust skinuti sa vatre.

Paelja sa piletinom

Sastojci za 5 porcija
5 ili 6 pilećih karabatka sa kožom (uz ovo meso može se dodati i dimljena kobasica)
1,5 čaše pirinča za rižoto ili pilav (arborio) ili bilo koji pirinač kratkog zrna
maslinovo ulje
1 zreli paradajz
1 crni luk fino iseckan
2 čena belog luka
2 mesnate crvene paprike
1 šaka svežeg graška
so, biber
nekoliko vlasi šafrana
3,5 čaša pilećeg bujona
malo seckagog peršuna
limun iseckan na kriške

Priprema
U plitkom, a širokom loncu zagrejati malo maslinovog ulja, pre nego što ulje počne da se puši, ispržiti piletinu koju ste začinili solju i biberom, po jedan minut na obe strane, tako da dobije zlatnu boju. Odložiti na tanjir pored i u tom istom ulju lagano pržiti crni luk i jedan paradajz koji ste pre oljuštili i iseckali. Pržiti luk i paradajz dok se ne karamelizuju (poprime blago braon boju i duboku aromu, luk ne sme da zagori!), zatim dodati malo tečnosti i izmešati sve sa iseckanim belim lukom.

Španski pirinač

Sastojci za 4 porcije
1 kašika maslinovog ulja
1/2 šolje iseckanog crnog luka
1/2 šolje iseckane crvene paprike
1/2 šolje iseckane zelene paprike
2 iseckana čena belog luka
2 kašike iseckane ljute papričice
300gr iseckanog, oguljenog paradajza (može i iz konzerve)
3 šolje pilećeg buljona
2 kašičice mlevenog kima
1 kašičica čili začina
2 šolje pirinča
1/2 šolje iseckanog mladog luka
1 kašičica soli
2 kašičice peršuna ili solantra (list korijandera)
biber

Priprema
Na ulju propržiti luk, papriku, celer, beli luk i ljutu papričicu. Pržiti dok povrće ne omekša, oko 4-5 minuta. Dodati paradajz, kim i čili začin, umešati pirinač, naliti sa buljonom i zagrejati da provri. Kad provri, smanjiti vatru na tiho, poklopiti i kuvati 15-20 minuta. Promešati i dodati mladi luk, so, biber i peršun ili silantro.

Torta sa bananama

Sastojci za više od 10 porcija
250 g margarina
250 g mlevenog keksa
250 g mlevenih oraha
250 g prah šećera
1 kg banana
šlag

Priprema
Margarin, mleveni keks, mlevene orahe, prah šećer i banane izmešati dobro mikserom, oblikovati tortu i ukrasiti šlagom.
Pre služenja je držati bar jedan sat u frižideru.
« Poslednja izmena: Februar 14, 2008, 20:12:48 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: Internacionalna kuhinja
« Odgovor #4 poslato: April 10, 2008, 16:13:24 »
Francuski specijaliteti


Coq au vin

Sastojci za 4 porcije
25 g butera
4 komada piletine
125 g prošarane slaninice sečene na manje trake
2 luka sečena na rebarca
izgnječen čen bela luka
mladi krompir
125 g šampinjona isečenih na listiće
1.5 dl kokošije supe (može i od kocke)
3 dl crnog vina
peršunov list
so, biber
kašika gustina
Za ukras:
8 trouglova preprženog belog hleba (tost).

Priprema
Rastopiti buter u samom loncu i propržiti na njemu komade piletine da dobiju zlatnu boju. Dodati slaninicu i luk, beli luk, pa pržiti još četiri do pet minuta. Dodati sečene šampinjone, supu, vino, seckani peršun, začiniti solju i biberom. Zatvoriti ekspres lonac i kuvati jelo desetak minuta od momenta izbijanja prve pare. U međuvremenu pomešati gustin sa odvojenom količinom supe (dve kašike), dodati u jelo i mešajući još malo uzavreti, nepoklopljeno, da se blago zgusne.
Izvaditi meso u posudu za serviranje (to može biti i keramički ili zemljani sud), preliti ga umakom sa slanicinom i pečurkama, posuti seckanim peršunom, a sa strane okružiti trouglovima preprženog hleba ili kolutovima bageta koji se blago zarumeni na tiganju ili roštiljskoj plotni.
Služiti uz lako crno vino.


Burgonjski gulaš

Sastojci za 8 porcija
1 kg kvalitetnog goveđeg mesa (najbolje od buta) isječeno na kocke
125 g sitno sjeckane suhe slanine
3 kašike ulja
1 glavica sitno isjeckanog crnog luka
3 čenja isjeckanog bijelog luka
1 velika isjeckana mrkva
1/2 kašičice soli
pola kašičice bibera
1/3 šolje brašna
1 kašika putera
400 ml crnog vina (merlot ili pinot noir)
350 ml goveđeg bujona, a može i od povrća
1 paket (280 g) malog luka u glavicama (d ´oignons perlés)
300 g bijelih šampinjona
vezica sjeckanog peršuna
1 kašičica mljevenog đumbira
1 kašičica karija
1 kašičica estragona
1 kašičica šećera

Priprema
U veće tavu staviti slaninu da se prži. Pržiti dok ne porumeni. Izvaditi slaninu na čist papir da upije suvišnu masnoću. U istu tavu staviti 1 kašiku ulja i dodati isječeno meso. Pržiti dok meso ne porumeni. Ako je potrebno dodati još ulja.
Meso izvaditi u dublju činiju i ostaviti na stranu. U istu tavu staviti luk crni i bijeli, mrkvu, so i biber i pržiti nekoliko min. dok luk ne omekša. Dodati brašno i uz stalno miješanje pustiti da brašno malo porumeni. Dodati bujon i vino i pustiti da krčka. Dodati prethodno poprženu slaninu,
meso, sjeckani peršun, đumbir, kari i estragon.

Izručiti sve u zemljanu posudu, poklopiti i staviti u zagrijanu rernu (345°F) da lagano krčka oko 3 sata povremeno otvarajući posudu. Ako je potrebno dodati još bujona. U međuvremenu, u proključalu vodu staviti mali luk i kuhati 3 min. Ocijediti i naliti hladnom vodom. Oguliti luk i ostaviti na stranu. Luk ne treba sjeći nego ostaviti u glavicama. U tavu staviti puter da se zagrije, dodati mali luk prethodno oguljen i pržiti lagano dok ne porumeni. Izvaditi u činiju i u istu tavu staviti čitave šampinjone i pržiti ih oko 5 min. Izvaditi šampinjone u istu posudu sa lukom.Izvaditi već gotovi gulaš iz rerne, dodati šampinjone i luk i šećer, promiješati i vratiti ponovo u rernu da se krčka još 15 min.
Gotov gulaš bogato posuti sa svježe isjeckanim peršunom. Služiti sa knedlama od hljeba i slanine.


Bretonski lonac sa kuglicama od mlevenog mesa

Sastojci
1 veća gl. luka, sitno iseckati
200 g mrkve, iseći na kolutiće
200 g karfiola, razdvojiti na cvetiće
200 g krompira, iseći na manje kocke
1 kašika masl. ulja
100 g graška (može i smrznuti)
1200 ml instanta (supa od povrća)
so, biber
malo muškata
Napraviti kuglice:
1 kriška starog hleba ili prezle
1 mala gl. luka
1 kašika butter
200 g mešanog mlevenog mesa
2 kašike seckanog peršuna
so, biber, malo muškata
1 kašika brašna
1 celo jaje
1 žumance

Priprema
Zagrejati ulje, stavit luk i staklasto propržiti, dodati povrće, sve sem graška, malo dinstati i naliti instant. Kuvati oko 10 min. Staviti biber, soli i muškata.

Za kuglice: nakvasiti hleb u malo vode, staviti na malo zagrejanog butter, dodati luk, dodati meso, peršun, so, biber, muškat, brašno, jaje i žumance. Lepo sve sjediniti i malo ohladiti.
Nakvasiti ruke i formirati kuglice veličine oraha, zajedno sa graškom staviti u onu vrijuću masu. Zajedno ostaviti oko 8 minuta ali da više ne vri, isključiti ringlu.
Služiti u dubokim tanjirima sa crnim domaćim hlebom.
Jelo najbolje izgleda u keramičkom loncu sa poklopcem.
Može se i ukrasiti svežim listovima od peršuna.


"Bujabes" ( Bouillabaisse )

Sastojci za 6 porcija
- 1, 5 kg razne morske ribe i to što više vrsta to bolje,
- 1 čaša maslinovog ulja,
- 2 osrednja struka praziluka,
- dve glavice crnog luka,
- 6 češnjeva belog luka,
- 0,5 kg paradajza,
- 2 čaše belog suvog vina,
- 2 čaše vode,
- supena kašika soli,
- supena kašika sitno seckanog peršunovog lista,
- kašičica bibera,
- 2 gr. šafrana,
- kriške hleba pržene naglo u ulju.

Priprema
Očistiti ribe, iseći na komade i isprati, ocediti. U dubljem tiganju zagrejte ulje, dodajte sitno seckani praziluk, crni i beli luk, oljušten i seckan parađz, sve to brzo jedno za drugim. Kad prvi put zakrčka, prelijte vinom (nemojte popiti ostatak), ubacite komade ribe, posolite, zabiberite, dolijte vodu i šafran. Prelijte ostatkom ulja, pošto niste sve potrošili na prženje luka i pustite da krčka oko 20 minuta. Pred kraj pospite peršunovim listom.

Bujabes se jede kao polupaprikaš sa hlebom naglo prženim na maslinovom ulju, a uz njega odlično ide sos Ajoli.

SOS AJOLI

2 žumanca,
6-7 češnjeva belog luka,
0,5 l maslinovog ulja,
so i biber i
¼ kašičice šećera.

Priprema : pomešati sa žumancima izgnječen beli luk, so, biber i šećer. Na to u tankom mlazu dodavati maslinovo ulje, uz neprestano mešanje mikserom. Ukoliko sos postane pregust, razrediti ga uz mešanje sa malo suvog belog vina (sad možete popiti ostatak).


Flambirane banane

Sastojci za 4 porcije
4 banane
3 kašike šećera
sok od jedne veće narandže
40 g putera neslanog
2 dcl kirša ili nekog drugog likera
2 kašike konjaka
oguljeni i presječeni bademi po potrebi
50 g čokolade
3 kašike mlijeka
slatka pavlaka (šlag)

Priprema
Banane oguliti i ostaviti na stranu. U veću tavu staviti šećer i sok od narandže da provri na laganoj vatri. Dodati puter i kad se puter otopi, dodati liker. U tu smjesu pažljivo spustiti oguljene banane i pustiti da se krčkaju na laganoj vatri dok malo ne odmeknu. Dovoljno je sa svake strane po 3 min. Kada okrećete banane, okrećite pažljivo da se ne polome.

Tavu skloniti sa ringle i banane lagano posuti konjakom. Zapaliti pomoću dugačke šibice ili upaljača specijalno za to, i sačekati da se plamen ugasi. Banane prohladiti i staviti preko umućenog šlaga. Lagano preliti sa prohlađenom čokoladom koju ste otopili sa mlijekom. Bademe staviti po bananama i sve preliti sa preostalim umakom u kojem su se krčkale banane.
« Poslednja izmena: April 10, 2008, 16:19:01 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.