155 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: SALATE  (Pročitano 13751 puta)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
SALATE
« poslato: Februar 10, 2008, 22:31:32 »
ajmo, dajte recepte za najbolje salate...

evo nekih predloga...

Tzatziki
Sastojci za više od 10 porcija
Kisela pavlaka (20% mm i više) 500 g
Krastavac 2 velika
Beli luk 2-4 cena ili po ukusu
Maslinovo ulje 1-2 supene kašike
Sirće 1-2 kafene kašikice
So po želji i ukusu

Priprema
Prvo očistimo krastavac i izrendamo ga na krupno rende (ne na kolutove). Nakon toga krastavac posolimo i ostavimo tako petnestak min. da ispusti vodu. Iscedimo ga i izgnječimo u šaci da bi sto više tečnosti otišlo.
Beli luk iseckamo sitno. Sve to stavimo u pavlaku i dodamo maslinovo ulje, sirće i so. Dobro promešati i staviti u fizider. Dobro je da odstoji sat vremena da se ukusi sjedine. Salata se lepo slaže sa mesom, ribom (morskom i rečnom) a dobro ide i uz meze. U krajnjem slučaju stavite je na parče hleba i bićete oduševljeni. Servirati hladno iz frižidera.

Mimoza
Sastojci za 10 porcija
300 g krompira
300 g šunke
300 g kačkavalja
300 g majoneza
300 g pavlake
3 jajeta

Priprema
Krompir skuvati pa izrendati i staviti ga na dno činije Preko njega premazati majonez pa slagati: red pavlake, red izrendane šunke, red mešavine majoneza i pavlake, red
rendanog kačkavalja. Onda opet pavlaka i majonez i na kraju na sve to izrendati tri kuvana jajeta.

Preporučuje se da činija u kojoj "slažete" sastojke
bude providna čisto zbog lepote složenih redova
a i da očarate goste.

Salata za tunjevinom
Sastojci za 4 porcije
500 g posnih makarona
2 konzerve tunjevine
2 glavice crnog luka
šampinjoni (po želji)
posni majonez
kukuruz šećerac

Priprema
Makarone i kukuruz obariti i sjediniti sve sastojke.
Dodati sol i limuna po potrebi.Ukrasiti zelenom salatom.
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže SnebivljivaAzdaja

  • Hyper-aktivan član
  • ***
  • Poruke: 642
  • Jer, tamo gde se volimo, nikad nije mrak.
Re: SALATE
« Odgovor #1 poslato: Februar 10, 2008, 22:55:54 »
Viljuskom ispasirati kuvano jaje, zatim posoliti, izmesati..Dodati majoneza po zelji i opet izmesati..Sve to pojesti.. ;-)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SALATE
« Odgovor #2 poslato: Februar 10, 2008, 23:09:35 »
Viljuskom ispasirati kuvano jaje, zatim posoliti, izmesati..Dodati majoneza po zelji i opet izmesati..Sve to pojesti.. ;-)
uh, ako ubacis i listic zelene salate i dve rotkvice zvucace ko moje omiljeno jelo.
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže SnebivljivaAzdaja

  • Hyper-aktivan član
  • ***
  • Poruke: 642
  • Jer, tamo gde se volimo, nikad nije mrak.
Re: SALATE
« Odgovor #3 poslato: Februar 12, 2008, 00:11:06 »
Viljuskom ispasirati kuvano jaje, zatim posoliti, izmesati..Dodati majoneza po zelji i opet izmesati..Sve to pojesti.. ;-)
uh, ako ubacis i listic zelene salate i dve rotkvice zvucace ko moje omiljeno jelo.

Hiper, zbog tebe mi sad curi voda na usta... :omg:

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Re: SALATE
« Odgovor #4 poslato: Februar 12, 2008, 10:47:20 »
Mimoza je zakon ! Obožavam je  :lol:.Odličan post Hiperinflacijo.
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SALATE
« Odgovor #5 poslato: Februar 12, 2008, 15:34:15 »
hehe...e, pa, kad ti se toliko svidja, imam ja jos....


Sastojci
250 g testa
500 g pečuraka
250 g praške šunke
100 g kačkavalja
3 tvrdo kuvana jajeta
100 g majoneza
1 pavlaka
malo origana, bibera i soli

Priprema
Obariti testo (itne makarone, pužići i sl.) i ocediti ga. Seckane pečurke prodinstati na malo ulja.
Šunku iseckati na uske rezance.
Kačkavalj izrendisati na krupno.
Jaja iseckati na kockice.
Dodati sve sastojke: pečurke, šunku, kačkavalj i jaja.
Promešati pavlaku i majonez, začiniti po ukusu i sve zajedno sjediniti.
Pre posluženja malo prohladiti.
Napomena: salata treba da je sočna. Računajte na to da će testenina vremenom upijati sokove iz salate, tako da uvek možete dodati malo slatke pavlake ili jogurta.

Atinska salata
Sastojci
1 manja konzerva šampinjona
2 šargarepe
1 crvena mesnata paprika
malo belog luka
mirođija po ukusu
200 g rendanog kačkavalja
200-250 g majoneza

Priprema
Sve sastojke iseckati, a šargarepu i kačkavalj izrendati. Pomešati sa majonezom.
Ko ne voli majonez, može izmešati sa pavlakom ili staviti pola količine majoneza, a pola pavlake.

Bela salata
Sastojci za 4 porcije
200 g šunke
3 male kutije krem sira
100 g kačkavalja
3 obarena jajeta
200 ml pavlake
3 obarena krompira
150 g majoneza
so
mleveni crni biber

Priprema
U veći dublji sud izrendamo kačkavalj, obaren krompir i jaja. Dodamo isečenu parčad šunke i začinimo. Dodamo majonez, krem sir i pavlaku pa mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.


Cezar salata
Sastojci
3 jajeta
3 izgnječena češnja belog luka
2-3 fileta inćuna
1 kašičica Worcerstershire (Vuster) sosa
2 kašike soka od limete
1 kašičica senfa
3/4 šoljice (185 ml maslinovog ulja)
3 parčeta belog hleba
20 g putera
1 kašika maslinovog ulja (za hleb)
1 filet belog mesa
3 tanke šnite slanine
1 glavica zelene salate
3/4 šoljice (75 g ribanog parmezana)

Priprema
Izmutiti jaja, beli luk, inćune, Vuster sos, sok od limete i senf u glatku smesu.
Dalje lagano muteći polako dolivajte maslinovo ulje, kako biste dobili kremasti dresing.
Začinite po ukusu solju i sveže mlevenim crnim biberom.
2. Hlebu odrežite koricu i isećite ga na kockice od 1,5 cm.
U tiganju zagrejte puter i kašiku maslinovog ulja na srednje jakoj vatri, dodajte kockice hleba i pržite 5-8 minuta ili dok ne postanu hrskave. Izvadite iz tiganja.
U istom tiganju prepecite slaninu 3 minuta ili dok i ona ne postane hrskava i izlomite je na manje komadiće.
Ispecite i piletinu isečenu na tanje listove (to brzo bude gotovo).
3. Listove zelene salate prelijte dresingom, umešajte hleb, belo meso i slaninu, i pospite naribanim parmezanom.


Dusko salata
Sastojci za 8 porcija
2-3 srednja krompira
200 g krupno narendane šunke
2 kuvana jaja sitno rendana
200 g sitno rendanog kačkavalja
200 g belog izmrvljenog sira
700 g domaćeg majoneza

Priprema
U staklenu činiju krupno izrendati skuvani krompir, pokriti majonezom, prekriti sitno rendanim, kuvanim jajima, premazati majonezom, posuti rendanu šunku, opet premazati majonezom, rasporediti izmrvljeni beli sir pa opet premazati majonezom i odozgo prekriti narendanim kačkavaljem.
Služiti hladno. Prijatno.
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SALATE
« Odgovor #6 poslato: Februar 14, 2008, 20:21:14 »
Goveđa salata

Sastojci za 10 porcija
400 g obarenog junećeg mesa
300 g praziluka
300 g šargarepe
300 g korena celera
300 g majoneza
1 čaša kisele pavlake
malo senfa i soli po potrebi

Priprema
Obariti goveđe meso. Kada je kuvano, sitno ga iseckati.
Praziluk (beli deo) iseći na rebarca i usoliti, u to dodati na krupno izrendanu šargarepu, na krupno izrendan koren celera, iseckano meso i pavlaku i majonez. Sve dobro promešati i dodati malo senfa (oko 1-2 kafene kašičice) po ukusu.

Engleska salata

Sastojci za više od 10 porcija
300 g mariniranih šampinjona
300 g šunke
300 g kiselih krastavaca
2 praziluka
1 teglica majoneza
250 ml kisele pavlake
so

Priprema
Iseckati šampinjone, šunku, krastavce i praziluk (ja od praziluka iseckam samo beli deo, a vi kako volite). Pomešati majonez i pavlaku, i sve zajedno lagano promešati i posoliti.
Slobodno po svom ukusu možete smanjiti količinu majoneza ili povećati količinu pavlake, kako vam odgovara.

Grčka salata sa fetom

Sastojci za 3 porcije
400 g feta sira
maslinovo ulje
1 veliki krastavac
2 velika paradajza
origano, bosiljak

Priprema
Pažljivo zagrejati maslinovo ulje do ključanja. Sipati ga u plitku posudu (najbolje tanjir), staviti krišku feta sira, posuti origanom i odozgo staviti kolut svežeg paradajza i krastavca. Po želji dodati masline.

Grčka salata sa ćufticama

Sastojci
5 kom. crvenog paradajza
200 g ovčijeg sira
7-8 listova zelene salate
5 češnja belog luka
2 kriške hleba
2 kašike maslinovog ulja
½ čaše jogurta
1 limun (sok)
1 kašičica ljute paprike (tucane)
1 kašika iseckanog peršuna
so, biber


Za ćuftice:

300 g mlevenog mesa (goveđeg)
50 g oraha
1 kašika prezli
1 jaje
1 kašika iseckanog peršuna
2 češnja belog luka
1 kriška starog hleba
malo soli i bibera

Priprema
Staviti u vanglicu mleveno meso, sitno iseckane orahe i peršun, krišku hleba (predhodno potopljena u vodi i isceđena), umućeno jaje, ispresovan beli luk i prezle.
Po želji posoliti i pobiberiti, masu dobro sjediniti i praviti male loptice – ćuftice.

Na zagrejanomm ulju pržiti ih sa svih strana oko 10 min. Kada su gotove izvaditi ih na kuhinjski papir da se ulje sacedi, a zatim u sud koji održava toplotu.
Listove zelene salate oprati, kuhinjskom krpom prosušiti i prekriti činiju (poluduboka). Po sredini naredati pripremljene ćuftice, preliti ih sosem od kiselog mleka pomešanog sa ispresovanim belim lukom, limunovim sokom, alevom paprikom i seckanim peršunom.
Preko svake ćufte preliti po jednu kašiku sosa.

Ostatak sosa staviti u sud za sos. Oko ćuftica naredati opran, obrisan i na kriške isečen paradajz, ovčiji sir i kockice hleba predhodno malo propržene na ulju. Preko parčića sira posuti malo aleve paprike, a preko listova salate malo rastvora maslinovog ulja pomešanog s sirćetom i malo soli.
P. S. Po želji dodati masline.

Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SALATE
« Odgovor #7 poslato: Februar 15, 2008, 16:02:29 »
Mhali sa paprikom

Sastojci za 4 porcije
- pola kile crvenih paprika
- 1 čaša očišćenih oraha
- 2-3 čena belog luka
- kašika soka od nara (može sirće umesto toga)
- sitno seckani peršun i mirođija
- so&biber
- semenke koriandra
- aleva paprika

Priprema
Papriku oprati, očistiti i iseći na trake. Sipati u šerpu i preliti kipućom vodom da odstoji bukvalno samo 5 minuta a zatim ocediti.

Beli luk i orahe sitno iseći, dodati peršun i mirođiju takođe sitno iseckane, alevu papriku, posoliti, pobiberiti i dodati sok od nara ili sirće.

Dodati masu paprikama.

Savet: umesto da prelijete paprike vrućom vodom, možete ih i kratko ispeći u rerni - oko 10 ak minuta na 180 °C)

Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže nikolaradojkovic

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1504
Re: SALATE
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 11, 2008, 18:10:58 »
Lepo izgleda njam,njam...

Van mreže dexxxa

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1298
    • dexa
Re: SALATE
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 16, 2008, 14:41:54 »
Ja volim sve salate od Ruske do Francuske salate sa morskim plodovima koju sam probao avgusta ove godine