50 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Sony OLED TV  (Pročitano 1904 puta)

Miwosh

  • Gost
Sony OLED TV
« poslato: Februar 10, 2008, 20:45:15 »
Sony OLED TV

Kompanija Sony predstavila je svoj prvi OLED (organic light-emmiting diode) TV uređaj. Sony XEL-1 TV odlikuje se, pre svega, visokom cenom u odnosu na veličinu ekrana koju nudi, ali takođe i visokim performansama koje OLED tehnologija donosi.

Veličina ekrana ovog uređaja iznosi svega 11 inča, ali s obzirom na činjenicu koliko je skupa i komplikovana tehnologija proizvodnje OLED ekrana, ova veličina je savim dovoljna, bar za sada. Rezolucija u kojoj Sony XEL-1 TV prikazuje sadržaj ne može se u potpunosti nazvati HD (high definition), iz prostog razloga što donosi polovinu 1080p rezolucije (dakle 960 x 540 piksela). Ali, naravno, uređaj prihvata i HD rezoluciju prikaza sadržaja.

Od ostalih karakteristika, treba izdvojiti HDMI portal za prenos nekompresovanih digitalnih signala. Tu su i USB ulazi, na koje se mogu konektovati eksterni uređaji kao što su web kamere, DVD uređaji ili bežični HDMI moduli. Sony OLED TV ima ugrađene i zvučnike u aluminijumskom kućištu.

Zanimljivo je da je ekran ovog televizora tanak svega tri milimetra, a nudi izuzetno dobar prikaz slike, sa jasnim bojama, jakim kontrastom i velikim nivoom detalja senki. Naravno, svaki uređaj ima i svoju manu, pa tako ovde možemo pomenuti visoko reflektivan ekran, koji u kombinaciji sa direktnim svetlom pruža jedinstveni "blistavi" doživljaj - na televizoru se ništa ne vidi.

Na kraju cena... Kao što je na početku teksta već rečeno, OLED tehnologija je skupa i komplikovana, pa je za Sony XEL-1 TV potrebno izdvojiti čitavih 2.500 američkih dolara. To je, složićete se, prilično velika cena za TV ovako malih dimenzija (11 inča). Ukoliko nemate novac u nekoj slamarici, sa kojim ste baš voljni da se rastanete, preporučujemo vam da sačekate neke uređaje sa većim ekranom. Ukoliko, pak, možete da izdvojite ovu sumu, Sony XEL-1 neće vas razočarati svojim performansama - tako bar kažu oni srećnici koji su imali prilike da ga isprobaju.


Small | Large


izvor: (Bratislav Jovanović, MONDO)