31 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Lek (kapsula) protiv gojaznosti  (Pročitano 5904 puta)

Van mreže hiperinflacija

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6758
 • Sometimes I feel so blue...
  • MY OWN PRIVATE HELL
Lek (kapsula) protiv gojaznosti
« poslato: Februar 10, 2008, 19:57:07 »
gojaznost predstavlja hroničnu bolest, koja se definiše kao porast telesne težine na račun povećanja sadržaja masti u organizmu. Najbolji parametar za procenu uhranjenosti je indeks mase tela, koji predstavlja odnos telesne težine (mase) u kilogramima  i visine u metrima na kvadrat (m2). Ukoliko je ovaj indeks veći o 25 govori se o povećanoj težini, a ukoliko je veći od 30, o gojaznosti.  gojaznost predstavlja značajan faktor rizika za nastanak koronarne bolesti srca, dijabetesa, nekih malignih i drugih bolesti. Posebno značajan faktor rizika predstavlja centralni (abdominalni) tip gojaznosti, koja se definiše kao obim struka veći od 88 cm u žena i 102 cm u muškaraca. Učestalost gojaznosti u svetu stalno raste, tako da se govori o epidemiji gojaznosti. Uporedo sa porastom broja gojaznih raste i učestalost pratećih bolesti, među kojima se po svom značaju izdvajaju kardiovaskularne bolesti i dijabetes.  gojaznost je hronična bolest kompleksne etiologije i posledica je genetskih faktora i faktora spoljašnje sredine, ali ima i podataka da masti u ishrani predstavljaju značajan dodatni faktor. Dijeta sa puno masti ima nepovoljan efekat na lipidni profil i doprinosi insulinskoj rezistenciji. Kratkotrajni gubitak težine se postiže relativno lako, ali je održavanje gubitka težine u dužem vremenskom periodu znatno teže postići.

gojaznost je glavni faktor rizika za koronarnu bolest. Postoje jasni podaci da se rizik gojaznih osoba i osoba sa viškom težine može smanjiti promenom načina života (life style) i smanjenjem faktora rizika. Umeren gubitak telesne težine od 5-10% je udružen sa klinički značajnim poboljšanjem kardiovaskularnih faktora rizika koji su udruženi sa gojaznošću, uključujući lipide plazme, glukoznu toleranciju i krvni pritisak. Gubitak težine je zato primarni cilj u prevenciji  gojaznih i pojačano uhranjenih osoba.

Konvencionalne metode za smanjenje telesne težine uključuju dijetnu i bihevioralnu terapiju. Mada se kratkotrajni gubitak u težini može postići modifikovanom dijetom vrlo mali broj pacijenata je u stanju da održi gubitak težine i poboljša kardiovaskularne faktore rizika samo promenom načina života. Zato postoji potreba za efikasnom farmakoterapijom koja će delovati na multifaktorijalne kardiovaskularne faktore rizika.

Lečenje gojaznosti i drugih faktora rizika za kardio-vaskularnih bolesti je od velikog medicinskog, društvenog, ali i ekonomskog značaja. U lečenju gojaznosti na prvom mestu je promena načina života, odnosno umerena redukciona (sa redukcijom 500-800 Kcal dnevno) dijeta sa manje masti u ishrani, i povećanje fizičke aktivnosti.Ukoliko se dijetom i fizičkom aktivnošću ne može p ostići smanjenje telesne težine mogu se primeniti lekovi. Različiti lekovi se primenjuju u lečenju gojaznosti  od pre 50 godina, ali je velika većina ovih lekova zbog brojnih neželjenih efekata izasla iz upotrebe.

Xenical (orlistat)  inšibiše aktivnost gastrointestinalne lipaze smanjenjem apsorpcije masti za 30%. Dugotrajne kliničke studije sa Xenicalom su uključile na hiljade bolesnika.

Terapija sa Xenicalom u kombinaciji sa blago hipokalorijskom dijetom dovodi do značajnog poboljšanja kardiovaskularnih rizika u gojaznih osoba. U kliničkim studijama pacijenti tretirani Xenicalom postižu značajno veći gubitak u težini od onih koji su samo na dijeti.  Xenical ima i dodatni direktni efekat na sniženje holesterola koji je nezavisan od redukcije težine.

Lekovi za lečenje gojaznosti (orlistat), posebno u osoba sa dodatnim rizicima (dijabetes) nalaze
se na pozitivnoj listi u mnogim zemljama sveta. Orlistat (Xenical®) je efikasan i bezbedan lek za lečenje gojaznosti. Orlistat deluje lokalno, u crevima, inhibišući  enzim gastrointestinalnu lipazu, čime se oko 30% dijetnih masti, neresorbavano eliminiše iz organizma. Brojne, dugotrajne, multicentrične, duplo slepe studije su pokazale da orlistat dovodi do značajnog gubitka telesne težine, pri čemu ima povoljan uticaj i na druge faktore rizika za srčane bolesti.

Ranije studije, na manjem broju ispitanika, su ukazivale da orlistat davan gojaznim osobama, pored redukcije telesne težine, dovodi i do smanjenja LDL holesterola.  Studije ukazuju da je umereni gubitak telesne težine od 5-10% udružen sa smanjenjem faktora rizika, koji je iznad očekivanog prema stepenu smanjenja telesne težine. Dolazi do pada triglicerida i apolipoproteina B bez obzira kakav je gubitak težine postignut. U toku gubitka težine HDL holesterol opada, ali kada se telesna težina stabilizuje raste, i dovodi do značajnog smanjenja holesterol/HDL holesterol odnosa. 

Xenical efikasno smanjuje holesterol. Drugi metabolički faktori rizika koji su poboljšani su trigliceridi koji padaju, kao i apo-B i HDL holesterol koji raste, proporcionalno stepenu gubitka težine i smanjenja abdominalne masti. Insulinska senzitivnost se poboljšava, a krvni pritisak pada. 

Dugotrajni tretman Xenicalom se dobro podnosi, minimalni broj pacijenata prekida terapiju zbog očekivanih prolaznih gastrointestinalnih neželjenih reakcija uzrokovanih delimičnom inhibicijom absorpcije masti. Farmakološki efekti Xenicala mogu ohrabriti pacijente da sarađuju u dugotrajnoj redukciji masti u ishrani. Način dejstva Xenicala za razliku od lekova protiv gojaznosti sa centralnim dejstvom garantuje bezbenost što se tiče neželjenih kardiovaskularnih događaja. 

Zaključak 
gojaznost, posebno centralna, sama po sebi,  predstavlja značajan faktor rizika za kardiovaskularnu bolest, ali zbog udruženosti sa drugim faktorima rizika, kao što su poremećaji lipida, hipertenzija, hiperglikemija (intolerancija glikoze i dijabetes) rizik se značajno povećava.  Xenical (orlistat) predstavlja efikasan i bezbedan lek za lečenje gojaznosti, koji dovodi do klinički značajne redukcije telesne težine, ali i svih drugih  udruženih faktora rizika za kardiovaskularnu bolest. 

Xenical (orlistat)  se može preporučiti kao lek izbora  u terapiji gojaznosti, a najbolji efekat se postiže uz odgovarajuću dijetu i fizičku aktivnost koja prati terapiju (Xeni-line program).
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže alba

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1953
Re: Lek (kapsula) protiv gojaznosti
« Odgovor #1 poslato: April 09, 2008, 01:08:07 »
  Ja cu biti nesto  kraca u osvrtu na Xenical.On je priznat kao zvanican lek,da.Kod nas su ga,recimo,koristili u nekom zdravstvenom programu,ako se ne varam u Soko Banji,namenjenom ljudima koji boluju od hipotireoze(smanjenog lucenja hormona stitne zlezde,koje ,za prvu posledicu ,ima drasticno usporenje metabolizma i brzo i nesrazmerno gojenje).Naravno,ljudima koji su ovu muku imali Xenikal je bio pomocno terapijsko sredstvo za dovodjenje svoje kilaze na onu pre oboljenja,uz njihov obavezni lek,koji su uzimali za samu stitnjacu.I da,bilo je efekata.Ali ,to nije cudotvorna tableta.Osim sto je skupa,10 komada,recimo,kostalo je nekad ne manje od  1200 dinara(ne znam koliko je sada,ne drzite me za rec),uzima se samo kada unosite u organizam namirnice ,koje u sebi imaju masnoca.Barem takvo usmeno uputstvo daju u apotekama,jer drugo i ne dobijate(nema kutijica,papirica i sl.),vec samo onaj broj plavih kapsula,koji zatrazite(jer moze i na komad-dva-sest...koliko vam dusa ishte).Znaci,Xenikal ne topi vec postojece salo,vec ,uprosceno receno,"odvajanjem " masnoca iz tek unesenog obroka i izbacivanjem iz organizma,primorava organizam da ,u nedostatku novih"masnih porcija" sagoreva vec postojece .A i to sagorevanje "starih depoa sala" zavisice od vase fizicke aktivnosti .Dakle,ukoliko neko zaista zeli da skine kilazu,a zdrav je i nema problem sa metabolizmom,kao nusefekat neke primarne boljke(daleko bilo),bolje je da sam redukuje namirnice zivotinjskog porekla,koje u sebi imaju masti,kao i ulja.Ozbiljno reseni da smrsave mogu  tu samodisciplinu  lako da uspostave,a  od novaca ,koje bi potrosili  na 10 kapsula,a koje,opet, mogu da im  odu  vec za 3 dana(ako,npr.uzimaju kapsule za 3 obroka dnevno),mogu sebi da priuste najkvalitetnije voce,povrce ,mahunarke ,zitarice...Jos jedna napomena...Onako ,iz poverljivih izvora ,  saznala sam  da nije preporucljivo za one ,koji uzimaju Xenikal,da se udaljavaju od sanitarnih prostorija...  :-P

Van mreže hiperinflacija

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6758
 • Sometimes I feel so blue...
  • MY OWN PRIVATE HELL
Re: Lek (kapsula) protiv gojaznosti
« Odgovor #2 poslato: April 10, 2008, 12:29:03 »
alba, hvala na iscrpnom obrazlozenju, zaista je korisno.
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.