39 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Čitate li? A šta?  (Pročitano 98161 puta)

Van mreže Lee

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1880
Odg: Čitate li? A šta?
« Odgovor #285 poslato: Februar 03, 2015, 21:56:15 »
  Nisam pisala post jaaako dugo i sad mi frka malo  :-X
   Ovih dana završih Indijski začin na francuski način  Ričarda Moraisa i ostadoh zatečena. Ne knjigom, nego svojom reakcijom. Ali da krenem redom. Knjiga opisuje put indijskog muslimana iz Mumbaja od dečačkih dana do dobijanja treće kulinarske zvezdice. U Francuskoj su vrhunski kuvari cenjeni otprilike kao čarobnjak Merlin, ako ne i više. Tri zvezdice su do skoro bile privilegija isključivo muškaraca zapadnoevropskog porekla, žene u vrhunskom kulinarstvu su bile prava retkost a orjentalci ili ne daj Bože, ovi još tamniji nisu imali šta tu da traže. Ako je neko ko se zove Hasan Hadži uspeo u tom svetu mora da je interesantan lik. I tako počnem ja da čitam. Prvi deo romana je posvećen kratkoj istoriji njegove porodice i njegovom detinjstvu u Mumbaju koje se završava vrlo dramatično i vrlo tragično. I tek nakon pročitanih možda pedesetak stranica ( ne znam tačno jer čitam u PDF-u) ja ukapiram da nigde nema ni naznaka nekom osećanju. Umire mu deda - tri rečenice. Nezadovoljna rulja pali njihov restoran, njegova majka ostaje zarobljena u plamenu - dva pasusa (jedan za restoran, jedan za majku).  I tako, bez i jednog opisa emotivnog stanja sve do zadnje rečenice. Život teče, događaji se nižu a priča se kreće kao vektor, bez zastajkivanja, skretanja levo ili desno, bez vraćanja unazad. Vrlo ogoljeno. Nije mi smetalo dok sam čitala iako sam itekako bila svesna da sam uskraćena za bitne detalje ali sada mi smeta. Osećam se malo prevareno i uskraćeno.

Van mreže alba

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1953
Odg: Čitate li? A šta?
« Odgovor #286 poslato: Februar 12, 2015, 20:02:22 »
Koristan osvrt na knjigu, Lee. ;) Kupila sam je na prošlom sajmu, u Nišu.Zahvaljajujući tvojim utiscima znaću gde i kada da je uvrstim u raspored  za čitanje.
Ja još uvek ne mogu da sažvaćem i osmi nastavak "Pesme leda i vatre" pa i dalje presecam epsku fantastiku krimićima.Pretposlednji je "Poslednji obredi", islandske spisateljice Jurse Sigurdardotir.'Nako!Polupredvidljivo.Student iz Nemačke biva nađen mrtav na faksu, u ormaru jednog profesora, udavljen,iskopanih okica, sa urezanim nekim simbolom na prsima.Ubijeni student istorije interesovao se za period lova na veštice i u svojoj zemlji i na Islandu, običaje, rituale...Bio je pirsingovan, tetoviran, jezika namerno operisanog da nalikuje rascepljenom, zmijskom, jako bogat i čudan.Vrlo simpatičan živuljak.Ko ga je ubio? :read: Kockasto.Bez lavirinata.Ipak, upravo zahvaljujući toj nekomplikovanosti pročitala sam je brzo.Jeste da likovi imaju meni teško raspoznatljiva imena:Gunir, Gunja, Gudmundsdotir, Gunirvordustigur,Guntlib, ipak je bio konačan broj likova, za razliku od onog kod čika R.R.Martina i prodisala sam malo.Posle sam pročitala Samizdatovo izdanje "Vrana"švedskog dvojca koji čine Jerker Eriksson i Hakan Axlander Sundquist, koji se potpisuje pod jednim pseudonimom Erik Aksl Sund.Triler, bolji od prethodnog, isto malo bolesnjikav, ali...prvi deo krimi trilogije, "Slabost Viktorije Berjman".Krivo mi je što ne znam koliko ću da čekam na nastavke.U Kroaciji je izdavačka kuća "Znanje" već izdala sva tri nastavka.Neka njihova izdanja mogu se naći u Evro Giunti knjižari, ali ovih, koji mi trebaju, nema.Ovde se , u prvom delu,dakle, nastoji rešiti misterija ko je ubio nekoliko dečaka, nađenih na raznim mestima, u različito vreme, po gradu.Jedan je mumificiran, drugi smrskanog lica, treći...bla, bla... a svima je telo puno stomatološkog anestetika.Uglavnom se radi o deci koja nisu iz Švedske, ali samo se zna identitet poslednje žrtve, za ostalima niko nije tragao.Ima tu, među likovima, podvojenih ličnosti, traumatizovanih od detinjstva, taman misliš da si otkrio ko je od "poštenjaka"  u knjizi, ustvari, podeljen, multipliciran, šta već, onda posumnjaš da li si dobro naslutio.Brzo se čita!Neke kritike na koricama knjige  kažu da je bolja od Stiga Lašona, ali nije tačno.Stig je nenadmašan, još uvek, u svom žanru.
« Poslednja izmena: Februar 12, 2015, 20:09:19 by alba »

Van mreže alba

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1953
Odg: Čitate li? A šta?
« Odgovor #287 poslato: Mart 17, 2015, 22:06:56 »
Beše gužva zadnjih mesec i po na forumu,a? ;) Ccc!
Moram da prijavim pisca, koji je za mene otkriće.Danac Jusi Adler-Olsen.Na poslednjem sajmu knjiga kupila sam odjednom sve tri njegove knjige, koje su kod nas izašle u izdanju "Vulkana". Radi se o krimićima, detektivskim romanima, kako god, "Žena u kavezu","Bez milosti" i "Poruka u boci.Ovim redosledom su izlazile i ovim redosledom sam ih čitala.To preporučujem i vama, zbog uklavirivanja ko je  ko, ko je bio, a ko je, kad i kako došao od likova... :flirt:
U policijskoj stanici u Kopenhagenu osniva se sektor Q sa detektivom Karlom Merkom na čelu, čiji je zadatak da reši davno u naftalin odložene, nerešene slučajeve.Neočekivano sposoban i vispren pomoćnik gorepomenutog Merka jeste pomalo misteriozni, krajnje simpatični i nedokučivi sirijski izbeglica Asad.
"Žena u kavezu"-perspektivna, lepa, beskompromisna, mlada političarka nestaje sa broda, kojim je krenula, sa nesposobnim bratom, na odmor.Slučaj se prećutno vodi kao samoubistvo (donekle, ili, možda, odnekle, kako više volite, se sumnja da ju je možda čak rođeni bata gurnuo u more, ali nema dokaza...), dok se Merk i Asad ne zainteresuju za njega.Gde je uistinu političarka, koliko dugo (još), zašto-pročitajte!
U drugoj knjizi, "Bez milosti", Merk i Asad tragaju za ubicama brata i sestre, 20 godina nakon ubistva.U centru pažnje je neuhvatljiva žena beskućnica i banda nekad razmaženih i bahatih  klinaca, sada bogatih i uspešnih likova u najboljim godinama, čija bestijalnost, odsustvo svake empatije, morala i savesti i nekad i sada izaziva gnušanje.KO od njih je ubica?
Meni je lično najbolja treća Jusijeva knjiga "Poruka u boci".Dva oteta dečaka, braća.Stariji uspeva da pošalje poruku sa pozivom upomoć, no ona, što zbog ćudljivih morskih struja, što zbog "zamajanosti" pandura, u čije je ruke dospela, nakon što su je škotski ribari našli zapetljanu u mreži, u Dansku, na sto detektiva Merka , dospeva punih 13 godina kasnije.Šta se u međuvremenu događalo, šta se trenutno dešava, ko je i zašto otmičar, kakva je sudbina otete dece...? Stvarno sam se proteklih 7 dana jako lepo provela uz ove 3 knjige.Kad mogu ja, možete i vi! :uu:
« Poslednja izmena: Mart 17, 2015, 22:12:11 by alba »