Kod nas ovo pice ne moze da se nadje u slobodnoj prodaji, tako da nema direktne opasnosti za radoznalu omladinu. Inace, apsint je liker od anisa sa procentom alkohola od oko 70%, sto je zaista mnogo (viski i votka sadrze oko 40%) ali nije kolicina alkohola ta koja je privukla nase jadne umetnike, vec sastojak pod nazivom mujone, neurotoksin koji u vecim kolicinama izaziva halucinacije. Neiscrpni izvor inspiracije! Pod dejstvom apsinta svoja dela su stvarali i Tuluz Lotrek i Oskar Vajld. Mislim da opijati nisu presudnu u stvaranju umetnickog dela. Koliko je onih koji su napisali svoja remek dela potpuno trezni! Ili jesi, ili nisi; ili si genije ili nisi. Ja bih mogla da se umrtvim od apsinta pa opet ne bih napisala zbirku pesama kakva je Cvece zla (nastala je pod dejstvom kokaina). Svaki umetnik je cudak na svoj nacin. Nasa civilizacija nikada nije oberucke prihvatala one koji se isticu a ako si talentovan, ako si genije onda ces sigurno odskakati od svoje osrednje okoline. Mozda je uzimanje opijata vise odgovor na neprihvatanje okoline ili mozda cak nacin da se pregura zivot, nego zelja da se poboljsa ideja za umetnicko delo. Mozda je sam talenat taj koji izaziva potrebu za opijatima, alkoholom (Mikelandjelo je voleo dobro vino, a i ono koje nije bas najbolje), raznim stimulansima. Mozda je za to odgovorna prevalika senzibilnost. Ko bi ga znao?
A zato se meni Alisa nikada nije svidela! Kad smo vec kod Kapora, ni on svoje romane nije pisao trezan.
Nema apsinta u slobodnoj prodaji, ali ga deca ipak konzumiraju(provereno). A,pravi umetnici su od rodjenja u stanju ,,ludila" i zato nerazumljivi za okolinu. Eto,znam to po sebi. Niko me ne razume!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!