42 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Edicija “Obojeni program” Veselog četvrtka – stiže Zagor u koloru!  (Pročitano 2679 puta)

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Nakon prvog broja nove edicije Veselog četvrtka Obojeni program sa Dilanom Dogom ovog puta nam stiže Zagor u koloru. U nastavku članka pogledajte najavu kao i recenziju stripa preuzetoj sa sajta stripovi.com.

Podsećam vas da ovaj strip, kao i sva ostala izdanja Veselog četvrtka možete kupiti u maloprodajnim objektima Trafika, striparnicama Darkwood i Alan Ford, ili ih naručiti preko Kluba čitalaca (011/2710-488 ili klubcitalaca@veselicetvrtak.com).
Recenzija stripa
"U jednoj mračnoj noći Fishleg se sreće sa jednim čovekom za kojeg je verovao da je već dugo godina mrtav. Nemoćan da sam reši ovu misteriju, on poziva Zagora u pomoć i tako našem junaku otkriva jednu neočekivanu tajnu, koju je celi život nosio na savesti."

Biblioteka OBOJENI PROGRAM #2: Zagor


"Prije nekoliko godina SBE se odvažio i napravio korak unaprijed, urednici Dylana Doga su pokrenuli color-fest, novu ediciju komplet u boji. 130 stranica, četiri kratke priče sa raznolikim scenaristima i crtačima. Edicija je bila pun pogodak, tako smo nešto poslije mogli da uživamo i u Texovim avanturama u istom izdanju. I tako, nakon gašenja almanah edicije, Moreno Burattini je najavio sličan koncept i za Zagora. Bilo je mnog nagađanja oko sadržaja tog izdanja, nije se znalo da li će biti kao kod Dylana, sa više kratkih priča, ili jedna kompletna epizoda, kao kod Texa. Burattini je odlučio da se radi o jednoj kompletnoj epizodi, ali htjeo je i da nam ponudi jednu ediciju koja će se fokusirati na sporedne likove iz Zagorovog svijeta.

Zagor Color n° 1 Trailer


Sama ideja dobro zvuči, ali onda nam je predstavljen lik čija će priča biti ispričana u prvoj epizodi: Kapetan Fishleg. Iskreno, od toliko zanimljivih i šarolikih likova, ne znam tačno odakle Burattiniju ideja da započne ideju sa starim mornarom. Može se reći da su epizode sa Fishlegom i njegovom posadom sa broda „Golden baby“ većinom interesantne, ali njegov lik i nije baš u toj mjeri da bi mu se posvetila cijela jedna sveska. Virginija, njegova nećakinja je mnogo interesantnija, ne samo zbog ljubavnih iskri koje sijevaju između nje i Zagora, već njen lik nudi više prostora za jednu zanimljivu priču. Uopšte ženski likovi bi trebali u ovoj ediciji da budu više u centru pažnje, ali bojim se da to neće biti slučaj. Najavljene su još i druge osobe koje će biti nosioci epizoda, od Guthruma, Jimmyja Gitare pa do Rochasa, sve tipovi koji nisu baš toliko privlačni da im se posveti izdanje u boji.

Na taj način se bojim da će ova edicija s vremenom zakazati i da neće donijeti nove i zanimljive stvari, koje bi osigurale dug život ovog serijala. Jasno je da se i od ovih likova mogu napraviti dobre priče, ali to je upitno ukoliko znamo koji scenaristi ih pišu. Ovaj će serijal, ukoliko zaživi duže od deset brojeva, potući sve rekorde po flešbekovima, mislim da će po tom pitanju postati ozbiljna konkurencija Martiju Misteriji.


Dakle, Fishleg je glavna zvijezda ove prve epizode. Na početku vidimo njega i posadu sa „Golden baby“, zatim slijedi susret sa jednom osobom, koja je očigledno uznemirila našeg kapetana. U suštini ništa se posebno nije desilo, taje osoba ponudila Fishlegu duhan, bez prijetnji, bez izliva nasilja. Ipak, odmah postaje jasno da tu nešto ne štima, što je dodatni plus i dobar uvod, jer se već sa prvim scenama razvija misteriozna atmosfera. Nešto kasnije Zagor i Chico stupaju na scenu i, nećete vjerovati, naš junak se obračunava sa nekim tamo tipovima, tek tako, jer nisu htjeli povesti njega i Chica kočijom. To je za Zagora dovoljno da nekome polomi kosti, smiren i pacifista kakav i jeste, prvo je isprovocirao te tipove, a onda ih polomio. Zaista, ponekad se zaista pitam da mi Zagor nije jedan od predaka, više sličim njemu nego sopstvenom ocu. Nakon svih tih prepreka na početku epizode, dolazi do susreta glavnih aktera, tako Fishleg otpočinje sa pričom iz svoje prošlosti, jednom avanturom koja mu već decenijama leži na duši.

Naime, on misli da je odgovoran za smrt jedne cijele brodske posade, jer se napio i došlo je do sudara broda i sante leda, pa on misli da je jedini preživjeli tog nemilog događaja. Međutim, s vremenom se ispostavlja da nije tako, šta se tačno desilo to neću ovdje otkriti, neću da pokvarim efekat iznenađenja onima koji još nisu pročitali ovaj strip. Mada, mogu samo reći da je ta misterija itekako predvidiva, tokom čitanja će vam biti jasno o čemu govorim. U priči se koriste i flešbekovi, što je i logično ukoliko želimo da saznamo nešto više o prošlosti likova, ali upravo to je kod fanova u posljednje vrijeme često kritikovano, jednostavno se pretjeruje sa retroperspektivama, pogotovo u epizodama koje je potpisao Moreno Burattini. Veliko olakšanje je što nema mnogo teksta, pogotovo akcione scene su tečne, pa ako već priča nije posebno zanimljiva, onda barem ne moramo da se davimo kilometarskim dijalozima.

Kada sam pročitao da će ova epizoda biti u većoj mjeri posvećena Fishlegovoj prošlosti, pretpostavio sam da će autor napraviti jeftinu kopiju književnog djela „Moby Dick“. Mislio sam da će Fishleg, slično kao i Ahab, proći kroz avanturu sa nekim opasnim kitom i na taj način izgubiti nogu. Međutim, ili bolje rečeno srećom, taj scenario ovdje nije upotrebljen. Fishleg je izgubio nogu nakon brodoloma, a u to vrijeme nije ni bio kitolovac. Iako je Nolitta svojevremeno našeg kapetana zamislio više u Ahabovom pravcu, autori su se odlučili za nešto drugačiji pristup prošlosti starog morskog vuka. To je dobro, Ahab je bio fanatik, uvijek loše raspoložen i imao je samo jedan cilj u životu: uloviti Moby Dicka. Ne samo da je za taj cilj bio spreman da rizikuje svoj život, već mu je u suštini bilo svjedeno da li će njegova posada preživjeti ili ne. Fishleg nije fanatik, on je čovjek koji radi ono što najviše voli i zna, život njegovih mornara mu je prioritet. Možda je to pomalo kontradiktorno reći, ukoliko znamo da je u svom prvom pojavljivanju u serijalu izgubio cijelu posadu u borbi sa Hellingenom.

Ali kao što sam rekao, ovaj lik se s vremenom razvio i udaljio od Ahabove karakterizacije. On je vjeran prijatelj, brižan ujak i cijenjeni kapetan. Iako bi mi bilo mnogo draže da je epizoda posvećena njegovoj nećakinji Virginiji, možda je i dobro u ovom slučaju da smo saznali više o Fishlegovoj prošlosti. E sada, da li je za tako nešto bila potrebna cijela epizoda, pa još u novoj ediciji u boji, o tome bi se moglo još raspravljati.


Venturi je dobro nacrtao ovaj strip, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da po prvi put crta Zagora. Lica junaka sliče Ferrijevim, akcione scene su tečne i detaljne, u stanju je da nacrta odličnu mračnu atmosferu. Jedina mana je ta što se u njegovom crtežu primijeti karikaturni „tač“, to mi je tokom čitanja bilo kao trn u oku. Ipak, ima vremena da se razvije i postane još bolji, saznali smo da radi već na novoj epizodi našeg junaka.

Naslovnicu je potpisao Gallieno Ferri. Primjetno je da se ovdje koristio nešto drugačiji kolor od onoga iz redovne serije, i mora se reći da izgleda efektivnije. Mislim da bi bilo bolje da je naslovnicu za ovaj serijal odradio neki drugi crtač, čisto radi promjene, ali izgleda da po tom pitanju nema niko šanse, barem ne sve dok je Ferri živ i zdrav.

Solidna epizoda, ništa naročito i nezaboravno, osim što se radi o prvom broju jedne nove edicije." VIA
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...