37 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Decu uče da budu neuka  (Pročitano 4150 puta)

Van mreže Sephiroth

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6322
Decu uče da budu neuka
« poslato: Oktobar 16, 2011, 10:55:12 »
SRPSKO ŠKOLSTVO POTRESA SKANDAL ZA SKANDALOM - Đaci ratuju sa nebulozama u udŽbenicima i pokuŠavaju da se izbore sa zaostalim obrazovnim sistemom
Decu uče da budu neuka

Više štete nego koristi - U knjigama slovne greške, nerazumljivi termini, gluposti, uvrede i pravi „biseri". Stručnjaci upozoravaju da nam školstvo kaska za Evropom najmanje deset godina

Knjige iz kojih uče đaci u Srbiji prepune su slovnih grešaka, nerazumljivih termina, gluposti, uvreda i pravih „bisera". Takođe, naš obrazovni sistem kaska za Evropom najmanje 10 godina, pokazalo je istraživanje Pressa.

Skandalozno objašnjenje da je glupača ženska osoba u udžbeniku za šesti razred, o čemu smo juče pisali, samo je jedna u nizu nebuloza kojima obiluju knjige za osnovce i srednjoškolce.
Gomila nebuloza

Tako se gimnazijalci obrazuju iz udžbenika psihologije u kom piše da „od osobe koja je duševno zaostala, od idiota, nije moguće ni u najboljim uslovima stvoriti inteligentnu osobu". Homoseksualnost im se tumači kao „poremećen odnos hormona", a autizam je kada se neko povuče u svet mašte.

Prosvetni stručnjaci se slažu da su slovne i gramatičke greške, nerazumljivi termini, ali i razne gluposti u srpskim udžbenicima uobičajena pojava.

- Za 36 godina nagledao sam se svakojakih pravopisnih i materijalnih grešaka u udžbenicima. Prosto ne mogu da verujem kako su prošli razne komisije, osim ako i u njima ne sede nepismeni. A jedan udžbenik stiže do 80.000 dece u generaciji, što znači da je glupost koja je napisana u njemu umnožena 80.000 puta. Ali ne treba ničemu da se čudimo, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da naš obrazovni sistem kaska za evropskim barem deset godina, ako ne i više - upozorava učitelj Miroslav Marinković iz beogradske OŠ „Kralj Petar Prvi."
10 najvećih bisera iz udžbenika

1. Od osobe koja je duševno zaostala, od idiota, nije moguće ni u najboljim uslovima stvoriti inteligentnu osobu - Psihologija za gimnazijalce
2. Deca se računaju po majci - Objašnjenje pojma matrijarhat osnovcima
3. Homoseksualnost je poremećen odnos hormona - Psihologija za gimnazijalce
4. Ako čovek ne može biti lep i bogat kao što bi hteo, može biti dobar i pošten - Poslovica u zbirci narodne književnosti za prvi razred osnovne škole
5. Slika saobraćajca u udžbeniku u hrvatskoj uniformi - Tehničko obrazovanje za peti razred
6. Prašuma je gusta neprohodna šuma u kojoj žive lavovi - Udžbenik za treći razred osnovne škole (lavovi inače žive u savanama)
7. Posledice konzulstva manifestovale su se u građanskom zakonu koji je bio jevanđelje poretka - Istorija za sedmi razred (niko ne zna šta je pisac hteo da kaže)
8. Aziju zapljuskuju vode četiri okeana - Geografija za sedmi razred (Aziju inače zapljuskuju tri okeana - Indijski, Tihi i Severni ledeni)
9. Kada se neko povuče u svet mašte, za njega se kaže da je postao autističan, okrenut sebi i bez kontakta sa realnošću - Psihologija za gimnazijalce
10. U veronauci za prvi razred jedna od rečenica sastoji se od čak 56 reči i ne bi je razumela ni mnogo starija deca

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović kaže da im je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić nedavno uputila dopis u kom skreće pažnju na mnogobrojne neprimerene sadržaje u udžbenicima.


- Savet je uočio problem i njim ćemo ozbiljno da se pozabavimo - navodi predsednica NPS.

Ona ističe da je u pogledu kvaliteta udžbenika najdalje otišla Finska na koju bi Srbija trebalo da se ugleda kada je u pitanju kompletan obrazovni sistem.

- Tamo je nastavnik taj koji bira udžbenik i u svemu što se tiče nastavnog procesa presudan je njegov kredibilitet. On ima veliku slobodu, ali i odgovornost - objašnjava Radunovićeva.

Saradnik Instituta za psihologiju Aleksandar Baucal kaže za Press da se u Srbiji niko ozbiljno ne bavi obrazovanjem.

- Obrazovanje nije primarno ni za političare niti za roditelje, njime se svi bave usput. Otuda imamo situaciju da su nam nastavnici nezadovoljni, učenici takođe. Kada imate sistem koji je toliko pun nezadovoljstva, iz njega ne može da se izrodi ništa pozitivno. Školski programi su nam zastareli i moraju ozbiljno da se pročešljaju - ističe on.

Profesorka Vesna Brajer kaže da je jasno da srpskom obrazovnom sistemu treba suštinska reforma koju nam nadležni obećavaju decenijama unazad.
Reforma pod hitno

- Naši školski programi ne prate evropske trendove, a takvi su i udžbenici! Uslovi rada u školama su loši, učenici nemaju dovoljno računara, o kabinetskoj nastavi možemo da sanjamo. Pojedini profesori rade isto kao i pre 20 godina, dok direktore, kad jednom sednu u fotelju, ne možete oterati s tog mesta godinama - nabraja naša sagovornica.

Direktor čačanske gimnazije Ivan Ružičić kaže da je osnovni problem što država nema novca da ga uloži u obrazovni sistem.

- Naš obrazovni sistem kaska u pogledu uslova za evropskim 10 i više godina. Ali, kada pogledamo koliko ulažemo u obrazovanje, ovaj sistem je dobar. Finski model, koji ocenjuju kao najbolji, od nas je daleko taman onoliko koliko oni više ulažu u obrazovanje - smatra Ružičić.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/181304/Decu%20uče%20da%20budu%20neuka.html
Neon Genesis Evangelion

Van mreže zarej

 • Administrator
 • Veteran
 • *****
 • Poruke: 2496
 • lose programe iskljucicu trajno...
Odg: Decu uče da budu neuka
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 25, 2011, 14:26:54 »


Udzbenik za 8 razred.
"Ne možes samo pitati korisnike šta je to što oni žele i onda se truditi da im to i daš. Dok ti to napraviš, oni će poželeti nešto drugo". (Inc Magazine, 1989.)

"Veoma je teško dizajnirati proizvod za određenu grupu. Često ljudi ne znaju šta žele dok im to ne pokažeš". (BusinessWeek, maj 1998.)

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Decu uče da budu neuka
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 26, 2011, 04:35:29 »
Ovo samo kod nas može 

Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...