72 gostiju, 1 korisnik

Poslednje poruke

Autor Tema: Partibrejkers u Nišu 2 jul, Banovina  (Pročitano 2089 puta)

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Partibrejkers u Nišu 2 jul, Banovina
« poslato: Jun 13, 2011, 14:59:42 »

Partibrejkers će nastupiti u subotu, 2.jula, u dvorištu niškog SKC-a (Banovina).

"Brojnim fanovima i dalje su u svežem sećanju odlični nastupi na muzičkom festivalu Nisomnia 2005 i 2007.godine, a poslednji samostalni koncert u Nišu Brejkersi su održali krajem maja 2003", navodi se u najavi.

Ulaznice se u pretprodaji po ceni od 600 dinara od utorka, 14.juna mogu kupiti u muzičkim radnjama Happy House, CD Sound i Energy music shop. Cena ulaznice na dan koncerta biće objavljena naknadno.

Partibrejkers su objavili novi live album. U pitanju je live album "Krš i Lom", koji je snimljen na koncertima benda u beogradskom Domu omladine, 19. i 20. marta prošle godine. Na albumu se nalazi 14 pesama koje predstavljaju presek celokupne karijere benda. Miks i produkciju albuma je radio Saša Janković u studiju Oxygen u Beogradu. Umesto objavljivanja Best of kompilacije pesama, bend se odlučio na ovaj potez, budući da nemaju adekvatno snimljen živi album. Ulični hodač. Ako si, Lobotomija, Hoću da znam, Hiljadu godina,... su neke od 14 pesama sa albuma Krš i Lom.

U, već nekoliko puta reinkarniranoj istoriji rock'n'roll-a postoje samo dva elementarna načina ophođenja prema tradiciji - reproduktivni i kreativni. Ono što premošćava ogromni jaz između pomenutih pristupa sadržano je u jednoj jedinoj, magičnoj reči - uverenje. Uverenje je pojam koji, suštinski a ne formalno, povezuje npr. sastav Creedence Clearwater Revival iz El Cerrito-a, Kalifornija i četvrt veka mlađe Partibrejkerse iz Beograda, Jugoslavija. Pravu i jedinu istoriju ove muzike zapravo ispisuju sastavi čije se stvaralaštvo rukovodi ovim principom i samo se zahvaljujući uverenju i strasti juče, danas i sutra rock'n'roll-a mogu oživeti i doživeti u jednom trenutku.

Samo ako je, uostalom, moguće i shvatiti kako je to misteriozni voz kojim je, nekada davno, otišla devojka Little Jr. Parker-a, odnosno kojim je Howlin Wolf krenuo iz Memphis-a, Tenessee, nakon proputovanja kroz Detroit, New York i London, napokon, negde sredinom osamdesetih, stigao i do Beograda.

I to Beograda u kome je, uz časne izuzetke, bavljenje rock'n'roll-om najčešće svođeno na elitističko-trendovsko-konceptualističku zabavu, odnosno infantilni hedonizam. Sa pojavom Partibrejkersa, ova muzika je ponovo i definitivno inaugurisana u sredstvo za katarzične rituale kojima se, makar privremeno, isceljuju urbane neuroze. Jednostavnije rečeno kroz pesme ovog sastava je ponovo progovorila ulica - i to ista ona ulica kojom je u svojoj gradskoj odiseji tumarao Iggy Pop, pevajući 'I am the passenger..', ali i ista ona ulica čiji se prkos i bunt, hrabrost i odvažnost, mogu osetiti u The Clash klasiku 'Guns of Brixton'.

U najboljoj tradiciji svojih duhovnih prethodnika (Rollingstones, Yardbirds, Stooges, New York Dolls) ili savremenika (Gunclub, Cramps) Paribrejkersi spajaju moderno i tradicionalno, tako da se prvo oplemenjuje suštinom drugoga, dok se drugo po ko zna koji put obnavlja u formi prvoga. Kao i svaki esencijalni rock sastav Partibrejkersi znaju, ili osećaju, svejedno, da se alhemičarska formula ove muzike nalazi u principu savršene nesavršenosti. Zato se ova grupa veterana Beogradske rock, punk i postpunk scene, čija se izvođačka energija može opisati žilavošću i entuzijazmom garažnih sastava, odnosno robusnošću i kompetencijom klupske svirke, uvek apriori opredeljuje za kinetiku i frenetičnost živih nastupa, kao temeljni model u shvatanju i pristupu rock'n'roll-u. Bez obzira u kakvoj se poziciji nalaze, Partibrejkersi nastupaju sa urgentnošću, koja kao da je nadahnuta paranoidnim osećanjem da se iskonska rock inspiracija isušuje svakog trenutka i da je treba, što pre, ovekovečiti, makar u par minuta neke pesme.

Ukoliko rock'n'roll shvatate i doživljavate kao muziku čija emocionalna neposrednost i nepatvorenost jednostavno ne ostavljaju nikakve dileme, ne upućuju na dodatna pitanja i objašnjenja, čitavu priču možemo privesti kraju sa dve aksiomatske tvrdnje - da su Partibrejkersi arhetipski rock sastav i da je čitanje svega ovoga, nakon prisustvovanja njihovom koncertu, potpuno bespotrebno. Završićemo, ipak, sa rečima legendarnog Doc Pomus-a: Ukoliko si dovoljno glasan, neko će te, nekad, možda i čuti. Istorija jugoslovenskog rock'n'roll-a ne poznaje sastav koji je svoj autsajderski položaj transformisao u fascinantniji generacijski zvuk. Vreme je da ga i vi čujete.

Goran Terzić

Via: Urban Bug - NAJAVE I IZVEŠTAJI :: WHAT'S UP | 011 BEOGRAD | Partibrejkers - Novi live album "Krš i Lom" u prodaji! i Partibrejkers u Nišu
« Poslednja izmena: Jun 13, 2011, 15:03:19 by Sale »
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...