60 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: SLANIŠI - (recepti!)  (Pročitano 15735 puta)

Van mreže anminona

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 98
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #15 poslato: Septembar 14, 2009, 18:19:15 »
 :-)  Za taj recept bi moja baka rekla: super-lepo! :)
Nisam sigurna odakle je izvadjen...mozda ima veze sa kineskom kuhinjom. Koja je naravno bozanstvena!


Van mreže alba

  • Moderator
  • Legenda Svrljig.NET-a
  • *****
  • Poruke: 1953
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #16 poslato: Septembar 19, 2009, 21:52:05 »
Ja već  duže vreme pravim belo meso na neznatno drugačiji način od anminone, ali se mojima puno više sviđa.Ne umem da ponovim precizno sve količine, ali ću pobrojati namirnice i napisati način pripreme.
Dakle, belo meso je suvo i prema uputstvu koje sam nekad negde pročitala, počela sam da ga "kvasim".Postupak je sledeći:meso nasečeno na šnicle (valjda oko 0.5 kg) se stavi  da odstoji najmanje 2 sata u pacu od soka jednog limuna, 30g meda, soli, ulja i mirođije.Posle se šnicle izvade iz paca i onako lepo mokre uvaljaju prvo u brašno, pa jaja, pa mešavinu prezle i susama.Tako uvaljane ređaju se u podmazan pleh i peku u rerni.I tu, kako reče anminona prethodno, treba paziti da se susam ne zapali, jer je veoma osetljiv.Meni se sviđa što se ne prži, dakle ne nadoji se ulja, što je meso mekano i sočnije i peče se u lepom "oklopu" brašna, prezle, susama i jaja.
P.S.
Od osoba sam koje ne vole da mešaju slano i slatko i priznajem da sam bila malo skeptična kakav će ukus imati nešto potapano u kiselo -slano-slatku kombinaciju.Pored svega, ne volim aromu mirođije.Ali ovo je sjajna kombinacija gde nijedna od namirnica ne "štrči" ukusom .

Van mreže anminona

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 98
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #17 poslato: Septembar 19, 2009, 23:36:50 »
Uh, nedeljna idila. I meso je sigurno socnije ali treba puuuno vremena (strpljenja). Cim ugrabim priliku izvescu varijaciju na tu temu. I bez meda :)

Inspirisala si me voljenim sastojkom, stoga prilazem sledece: Karfiol sa prezlama.  

Skuva se karfiol bez soli, zatim cvetovi zacine vegetom. Prezle (ne stedite, ukusnije je) se uz stalno mesanje malo proprze na maslinovom ulju, a onda se ubaci i zacinjeni karfiol. Jos par minuta mesanja, sjedinjavanja, i gotovo! Nikad lakse, mnogo ukusno.  
« Poslednja izmena: Septembar 19, 2009, 23:41:54 by anminona »

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #18 poslato: Novembar 11, 2009, 17:49:52 »
Probao sam ovo kod jednih prijatelja, naleteh na sličan recept pa da ga podelim sa vama a zove se mleveni rolat (za one koji vole jaku hranu )


Potrebno je:



    * 700 gr mlevenog mesa
    * 4 jaja
    * 1 glavica crnog luka
    * 300 gr tanko isečene slanine(šnite)
    * 1 parče hleba
    * malo mleka
    * peršun
    * mešavina začina
    * beli luk


Crni luk sitno iseći,propržiti na malo ulja, sjediniti sa mlevenim mesom i još kratko sve zajedno propržiti. Parče hleba natopiti sa mlekom, iscediti i dodati u meso. Začiniti po ukusu, iseckati beli luk i peršun i umešati jedno jaje.
Pravougaoni kalup, u koji će se peći rolat, obložiti sa šnitama slanine tako da prelaze ivice kalupa.
 Pola pripremljenog fila sipati u kalup, po sredini složiti tri kuvana jaja, a onda preko sipati ostatak fila. Zatvoriti slaninom koja je bila preko kalupa i peći 1 h na 200 °C.

Zahvaljujem se Minji na ovom super receptu . Preuzeto sa : http://www.blogoye.org/kuhinjica/Glavna+jela++81+Main+dishes/
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
NIKAD ROBOM

Van mreže lunja

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4498
  • Vredi li...uopste?
    • Lunjin kutak
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #20 poslato: Februar 16, 2010, 20:57:24 »
_________________
Bačeno srce uvek nadje svoje mesto.
I onda to bačeno srce više ne plače često.

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #21 poslato: Februar 16, 2010, 22:58:47 »
Fin recept za slavski kolač. Napominjem da je u pitanju Lunjin recept koji je nagrađen od strane Blica  :daisy:
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #22 poslato: Februar 16, 2010, 23:26:06 »
Jel...E pa Lunjche,chestitke !!!
NIKAD ROBOM

Van mreže anminona

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 98
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #23 poslato: Septembar 08, 2011, 22:29:00 »
zdravija varijanta krompir pirea: krompir se kuva u vodi, ta ista voda dodje umesto mleka posle, izgnjecka se dakle i doda tek na kraju kasika-dve hladno cedjenog maslinovog ulja.. onako fino zamirise od tog. a moze recimo i gi (preciscen maslac) da se stavi u vodu u toku kuvanja, da se istopi.. posto ne postaje toksican kao druge masnoce ni na visim temperaturama (tj do 190).. njami ?

Van mreže Sephiroth

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6322
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #24 poslato: Septembar 08, 2011, 22:49:00 »
njam njam : ))
Neon Genesis Evangelion