132 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: SLANIŠI - (recepti!)  (Pročitano 15107 puta)

Van mreže WingsOfDesire

  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4099
SLANIŠI - (recepti!)
« poslato: Novembar 05, 2007, 09:32:53 »
...
« Poslednja izmena: Mart 22, 2011, 23:13:51 by WingsOfDesire »

Van mreže WingsOfDesire

  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4099
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #1 poslato: Novembar 09, 2007, 09:29:11 »
...
« Poslednja izmena: Mart 22, 2011, 23:13:08 by WingsOfDesire »

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #2 poslato: Novembar 11, 2007, 12:41:26 »
uh,vaso.... odlicno!

GULAS NA MADJARSKI NACIN
Materijal: 700 gr govedine, 250 gr crnog luka, 2 cesnja belog luka. 1 kg krompira, 200 gr brasna, 1 zumance, mlevena crvena paprika, ulje i so.
Priprema: sitno nasecite luk, pa ga isprzite na ulju. Meso isecite na kockice, a onda ga spustite u luk i dinstajte dok ne omeksa. Posolite i pospite alevom paprikom, pa dodajte pola litre vode. Poklopite i ostavite da se krcka a u medjuvremenu oljustite krompir i isecite ga na kockice. Uspute krompir u gulas, kad krompir omeksa ubacite po volji i testeninu. prijatno!
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže WingsOfDesire

  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4099
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #3 poslato: Novembar 11, 2007, 14:26:16 »
...
« Poslednja izmena: Mart 22, 2011, 23:16:21 by WingsOfDesire »

Van mreže Lee

  • Moderator
  • Legenda Svrljig.NET-a
  • *****
  • Poruke: 1880
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #4 poslato: Novembar 12, 2007, 21:14:26 »
  Ja bih tom gulsu pored govedine dodala i malo susene slanine, zbog boljeg ukusa i specificne arome koju ima suseno meso  ;-)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #5 poslato: Novembar 13, 2007, 00:14:29 »
pravo zboris... daje fenomenalan ukus. ;-)
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #6 poslato: Novembar 28, 2007, 22:09:50 »
SELJACKI SLOZENAC
Materijal: 1 kg krompira, 500 gr sargarepe, 150 gr suve slanine, 100 gr suve kobasice, 150 gr luka, 200 gr govedine bez koske, kasika ulja, 1 kasika vegete, 1 kasika kuvanog paradajza i persun.
Priprema: na ulju izdinstati sitno isecenu slaninu i luk, dodati govedinu u kockama i dinstati dok govedina ne omeksa. Dodati kobasicu izrezanu na kolutove, sargarepu, krompir izrezan na kolutove, paradajz i vegetu. Opet dinstati postepeno dolivajuci vodu. Na kraju dodati persun po zelji.

Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže oVermind

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 3726
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #7 poslato: Decembar 30, 2007, 16:00:17 »
ima jedan chips u tubici donela mi sestra iz austrije pa nisam mogo da prestanem da ga jedem sa belim lukom je :omg:

Van mreže dosla_sam

  • Legenda Svrljig.NET-a
  • *****
  • Poruke: 2116
  • ...iza duge...
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #8 poslato: Januar 05, 2008, 22:23:56 »
Sada mi je stiglo na mail, pa ko misli da je najs, neka proba.

PITA OD PEČURAKA I BELOG MESA

Potrebno:
-       pola kilograma tankih kora za pitu
-       2 pavlake (ili manje, zavisi od broja kora koje su u pakovanju od
pola kilograma)
-       malo ulja (ne vise od 1 dcl)
-       1 veće belo meso
-       600 – 700 gr pečuraka
Priprema:
Od kora se slažu paralelno dva rolata – svaki po 5-6 kora.
Za svaki rolat se stave dve kore za početak, pa se malo poprskaju
uljem. Zatim se stavi jedna kora, pa se premaže pavlakom, na nju
sledeća kora koja se poprska uljem, pa kora preko koje ide pavlaka.
Ovako se redjaju kore dok se ne potroše sve raspoložive, na poslednju
se stavlja fil od pečuraka i belo meso. Fil: Pečurke se izrendaju
tanko, pa se proprže na malo ulja (po želji može i malo praziluka da
se ubaci), doda se vegeta i biber. Meso se posebno obari sa vegetom i
isecka sitno. Na kore se rasporedi fil od pečuraka, pa se rasporedi
isitnjeno belo meso. Nakon filovanja kore se umotavaju kao rolat,
premaže se žumancetom umućenim sa kašikom pavlake i pola kašičice
ulja. Peče se na 200 stepeni 20-30 min.

Ja prepisujem recepte tek kada probam i ukusno je.  ;-) Pa... kad napravis zovni  ;-)
Život se ne meri brojem udisaja koje napravimo nego trenucima koji nam oduzmu dah...

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #9 poslato: Februar 10, 2008, 19:09:26 »
Djuvec sa kobasicom i pecurkama
Sastojci
150 g pečurki (po želji)
2 srednja krompira
2 crvena paradajza
2 šargarepe
150 g kobasice
½ ; kafene šoljice pirinča
2 češnja belog luka
1 glavica crnog luka
2 žute paprike
1/2 l tečnosti (supa ili vruća voda)
1 kašika aleve paprike
so, biber (po ukusu)

Priprema
Krompir oprati oljuštiti i iseći na kriške. Pečurke očistiti četkicom i iseći ih na deblje listiće. Paprike oprati, očistiti od semenki i iseći na kolutove. Crni i beli luk oljuštiti i sitno iseckati. Paradajz oprati, oljuštiti i na sitne kockice iseći. Kožicu s kobasice skinuti i iseći na tanke kolutove. Pirinač oprati u više voda.

U jednu šerpu sipati 2 kašike ulja i navedene sastojke sipati. Promešati, malo posoliti, dodati alevu papriku i uz neprestano mešanje malo propržiti (paziti da ne zagori). Ako je potrebno dodati malo tečnosti. Dodati po ukusu biber, izručiti u vatrostalnu posudu ili posudu od gline (zemljana) naliti tečnost, onako da pokrije pripremljenu masu i staviti da se peče. Peče se na 250°C oko 20 min. i još 20 min. na 200°C. Temperatura pečenja zavisi od šporeta. Pri kraju pečenja posuti iseckan sveži peršun.

P. S. Ovo su mere za okruglu vatrostalnu posudu čiji je prečnik 24 cm.

Grasak sa svinjskim mesom
Sastojci za 4 porcije
450 g smrznutog graška
300 g svinjskog mesa (but, file, pečenica...)
1 srednja glavica crnog luka
mirođija
ruzmarin
2 kafene kašike brašna
1 kafena kašika slatke aleve paprike
zejtin
malo soka od paradajza
vegeta (ili mešani začin)

Priprema
Sitno iseckan crni luk izdinstati na zejtinu i preko njega baciti kafenu kašiku vegete, prstohvat mirođije i prstohvat ruzmarina. Umešati i dinstati 2-3 min.dok ne postane želatinasta masa.
Svinjsko meso iseći na male kocke (2x3 cm) i ubaciti da se dinsta sa lukom i začinima (10-15 min. na srednjoj vatri). Dodati i kafenu šoljicu vode.
Kad meso pobeli i deluje mekano, ubaciti smrznuti grašak. Dodati još jednu šoljicu vode i jednu šoljicu soka od paradajza i kuvati 15 min.
Zapršku napraviti od dve kašičice brašna, jedne kašičice aleve paprike i pola šoljice ulja i pola šoljice vode. Sipati preko skuvanog graška, izmešati i kuvati još 2 min.

Pasulj na starinski nacin
Sastojci
300 g sitnog bijelog pasulja
1 veća suva kobasica izrezana na kolutiće
200 g suve slanine izrezane na kockice
300 g svježeg goveđeg mesa izrezanog na kockice
2 mrkve izrezane na kolutiće
2 glavice crnog luka izrezanog na rebarca
2 češnja sitno isjeckanog bijelog luka
1 kašika masti
1 kašičica mljevene crvene paprike
3 kašike sos od paradajza
1 kašičica šećera
so, biber po ukusu
1 manja vezica svježeg peršuna

Priprema
Pasulj dobro oprati, naliti ovdom i staviti da se kuva 30 minuta. Kuvan pasulj ponovo isprati, ocijediti i ostaviti na stranu. U veću šerpu staviti mast da se rastopi na laganoj vatri. Dodati luk crveni i bijeli, so, biber, meso i dinstati dok meso ne omekša. Dodati slaninu i kobasice i pržiti još par minuta. Dodati mljevenu papriku i promiješati da paprika pusti boju. Dodati sos od paradajza, dobro promiješati i naliti sa malo vode. Dodati pasulj i mrkvu, dobro promiješati i naliti vodom da pokrije sav pasulj.

Ovo treba da se krčka na laganoj vatri oko 3 sata, dok ne postane gusto. Pred kraj kuvanja dodati šećer i sitno nasjeckan peršun. Pasulj nije potrebno zapržavati. Po želji možete pred kraj kuvanja dodati još dvije kašike sosa od paradajza pomiješanog sa malo vode, istresti preko pasulja, dobro promiješati i krčkati još oko 15 minuta.
« Poslednja izmena: Februar 10, 2008, 19:45:00 by hiperinflacija »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #10 poslato: Jun 18, 2008, 19:11:22 »
Slana torta-Danijela
2 pakovanja tost-hleba
400g. majoneza
2 pavlake
250g. šunke
200g. feta sira
4 kašike kečepa
4 barena jaja
4 kisela krastavčića (može i kisela paprika)
malo kačkavalja za rendanje

Umuti kašikom smesu od majoneza i pavlake i podeli na tri dela.

1 fil:U smesu dodaj seckanu šunku, izgnječen sir i kečep.

2 fil: U smesu dodaj izrendana jaja i iseckane krastavčiće.

3 fil:Smesu staviti dozgo i preko izrendati kačkavalj.

Na poslužavnik naređati tost-hleb a preko staviti 1 fil. Odozgo ide opet tost-hleb pa 2 fil, a onda tost hleb i 3 fil. Torta se pravi dan ranije da bi hleb lepo upio i drži se u frižideru.
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže lunja

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4498
  • Vredi li...uopste?
    • Lunjin kutak
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #11 poslato: Februar 02, 2009, 12:12:32 »





























preuzeto sa neta
_________________
Bačeno srce uvek nadje svoje mesto.
I onda to bačeno srce više ne plače često.

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Re: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #12 poslato: Februar 03, 2009, 21:54:22 »
PRZENICE OD KACKAVALJA>>
POTREBNO JE : - stariji kackavalj - brasno - jaja - prezle - ulje (mast)
Przenice od kackavalja se mogu spremiti i na ovaj nacin: iseci reznjeve starijeg kackavalja, uvaljati ih prvo u brasno, zatim u razmuceno jaje, a naposledku u prezle. U tiganj stavit mast (ulje), pa kad se ona dobro zagreje, spustati pohovani sir, rumeno mu ispeci jednu i drugu stranu, pa toplo sluziti.
NIKAD ROBOM

Van mreže anminona

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 98
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #13 poslato: Septembar 14, 2009, 17:45:39 »
Evo jednog ultralakog i oprobanog recepta. Za ljubitelje piletine sa manjkom vremena :)

Piletina sa susamom

4 bela mesa (150-200 gr svako)
200 gr susama
2 jaja
brasno, so
ulje

Sa belog mesa skinete kozu, pa ga isecite u manje snicle. Svaku sniclu uvaljajte u brasno, umocite u ulupana (i osoljena) jaja, pa konacno u susam. Przite u dobro zagrejanom ulju sa obe strane dok susam ne porumeni. Pazite da se ne prepece, jer to susamu kvari ukus. Sluzite uz prilog. (mada i sama piletina ce vas oboriti s nogu, potpisujem :)

Inace, evo jednog sajta koji rado obilazim. Precizni do detalja i zanimljivi predlozi, obilje komentara koji ce vas doubediti. I sve sa slikama, bez kojih se licno ne odlucujem na poduhvat. Odande sam isprobala bar 5 recepata i mogu vam reci da su odlicni...Preporucujem.  

http://www.becook.com/
« Poslednja izmena: Septembar 16, 2009, 02:18:51 by anminona »

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Odg: SLANIŠI - (recepti!)
« Odgovor #14 poslato: Septembar 14, 2009, 17:49:43 »
Hmmm, deluje primamljivo. Probaću ovo  ;)
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...