45 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Bouncer - Izbacivač, odlična vestern strip novela (Jodorowsky/Boucq)  (Pročitano 4799 puta)

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blogPodeliću sa vama u ovom članku priču o odličnom vestern strip serijalu Bouncer tandema Jodorowski/Boucq. Reč je o grafičkoj noveli koja je više namenjena za neku zreliju publiku, daleko smo ovde od kapetan Mikija, Kita Telera i njima sličnim. U nastavku članka pročitajte prvu epizodu serijala Kainovo oko, u koloru i na srpskom jeziku (na sledećem linku: http://megablog.svrljig.net/stripoteka/3395/  ,kliknite dva puta na stip da bi ga čitali u full screen-u) kao i detaljnu recenziju stripa.


IZBACIVAČ (BOUNCER)

Piše – Alejandro Jodorowsky.

Crta - Francois Boucq

Nije da Jodorowsky nije poznat po svom angažovanju na Western žanru ali ipak je većini  ljubitelja stripova poznatiji kao kreator kultnih SF stripova kao što su  Metabarons i Incal. Naravno ljubitelji filmova su opet upoznati sa njegovim radom na Western filmu El Topo. Teško je zaboraviti ovaj uvrnuti Western bilo kome ko ga je jednom video. To nas dovodi i do stripa Bouncer gde se Jodorowsky vraca Western miljeu nakon dugo vremena.

1)Kainovo Oko,  je prva epizoda u western serijalu o jednorukom kafanskom izbacivaču  zapošljenom u jednom od mnogobrojnih saluna Divljeg Zapada. Kao i u  filmovima James Bonda ovde sledi dugi uvod, Jodorowsky nas drži u  neizvesnosti čak se i poigrava sa nama time što nas sa glavnim likom  serijala upoznaje tek na 35 strani stripa, puštajući nas da mislimo da  će to biti neko drugi. Do tog trenutka nas je upoznao sa vođom odmetnika  sa juga jednookim Kapetanom Raltonom koji zbog neračišćenih računa sa  svojim starijim bratom Blejkom upada na njegovo imanje i ubija njega i  njegovu ženu. I Blejkovim sinom  Setom koji  na sreću  uspeva da preživi  masakar a otac mu pred smrt poručuje da se javi Izbacivaču iz saluna  Inferno u gradu Džuritaunu. Džuritaun je jedan jako „lep” gradić kako  uskoro saznajemo, malo je veselijeg karaktera i šerif retko kada živi  duže od mesec dana.Dvoboji su svakodnevni a u najgorem od svih saluna  (Inferno - Pakao) radi naš jednoruki Izbacivač.

Saznajemo da Izbacivač  ima i 2 rođena brata i da su to – gle sudbine – upravo jednooki Kapetan  Ralton i sada već pokojni Blejk koji je nekada važio za najbržeg  revolveraša zapada pre nego što se okrenuo bogu. On prihvata svog  bratanca i polako ga uči zanatu kako bi se zajedno osvetili bratu-stricu  Raltonu. Saznajemo i kratku istoriju porodice i da su sva tri brata  rođena kao vanbračna deca „najbolje kurve Divljeg Zapada” i da su pod  njenim vođstvom opljačkali najveći najvredniji dijamant – Kainovo Oko.  Ovde se Jodorowsky malo poigrao sa biblisjkom mitologijom i namerno je  nazvao dijamant Kainovo Oko po biblisjkom liku Kainu jednom od dva  Adamova sina koji je ubio svoga brata. Tako i ovaj dijamant prvo dovodi  do obračuna između braće u kome Izbacivač gubi ruku a Ralton oko, dok  Blejk pritisnut grižom savesti rešava da se posveti bogu. Njihova majka  izvršava samoubistvo a pri čemu prethodno sakriva dijamant od svojih  sinova.


17 godina kasnije....Ralton u pohodu na dijamant ubija svog brata što dovodi do već pomenutih događaja.
Jodorowsky  je ovde iskoristio dva osnovna motiva u Wesetern žanru. Prvi je lov na  blago, tj. Dijamant Kainovo oko a drugi je osveta i to međusobna osveta  pripadnika jedne porodice. Ono što razlikuje ovaj western od gomile  drugih jeste upravo onaj nihilizam koji provejava kroz ceo strip, da bi  rezultirao finalem koje ne bi prošlo cenzuru u većini zemalja. Naime  finale se tiče pronalaska dijamanta ali ne želim da vam otkrijem kakve  to veze ima sa cenzurom i nihilizmom Jodorowskog jer da bi to saznali  moraće te pročitati ovaj strip.Nego da nastavimo sa stripom, ovo je  pravi prljavi western Sergio Leonevkog tipa, western gde jednostavno  možete osetiti stvarnu i moralnu prljavštinu divljeg zapada. Jodorowsky  nije autor koji često piše westerne ali kada ih napiše onda budite  sigurni da je to nešto čega će te se sećati dugo, tome doprinose neke „kritične scene“,  kako bi ih ja nazvao, jedna je ona sa dijamantom, druga je kada Ralton  ubija Blejka odsecanjem glave samo trenutak pre nego saznamo da mu je on  rođeni brat. I da pomenem samo na kratko par scena iz druge knjige o  kojoj ću napisati kasnije par redova: scena izvođenja ljudoždera na  vešala i scena pred Izbacivačevo venčanje kada ga snaša napušta  zbog...Ove scene vam ostaju urezane u sećanje dugo nakon što pročitate  strip.
Verovali ili ne iako deluje mnogo ovo je tek površina priče o  Izbacivaču i ja sam vam otkrio vrlo malo jer pravi događaji tek slede,  ali to ćete saznati ako kupite i pročitate strip.

recenzija preuzet sa : http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=35733
« Poslednja izmena: Oktobar 06, 2010, 14:30:55 by mega games »
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...