79 gostiju, 1 korisnik

Poslednje poruke

Autor Tema: Noć muzeja 2010, 15 maj od 20-02H  (Pročitano 1482 puta)

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Noć muzeja 2010, 15 maj od 20-02H
« poslato: Maj 14, 2010, 16:12:48 »
Mesecima smo vredno radili i mozgali, piskarali, moljakali i ubeđivali, plakali od sreće i smejali se od muke kako bismo vam umesili, ispekli i servirali sedmu Noć muzeja. Svaki put je kao prvi put. Vama sad jedino preostaje da pripremite udobnu obuću i makar mrvu dobrog raspoloženja, a onda pustite vrbopuc, pundravce i prolećni neizdrž da vam uskomešaju krv i daju petama vetra, pa krenite u muzeje i galerije, na koncerte i performanse.

I još nešto. Ne želimo da budete samo posmatrači, nego i učesnici. Dođite da se i sami oprobate u stvaralačkom radu ili da u delima drugih pronađete nadahnuće za sopstvena dela, istraživanja i projekte. Neka Noć muzeja bude noć nadahnuća.


Evo i programa za Niš:

Galerija Srbija - retrospektivna izložba Miloša Bajića, našeg velikog umetnika iz druge polovine 20. veka. Tokom večeri nastupiće i “Niški duvački kvintet”, plesana grupa “Feniks”, a od 23 sata napolitanske pesme pevaće Nišlija Marko Mladenović.

Paviljon u Tvrđavi - izložba slika i skulptura niške umetnica Vesna Milojović, koja će i tokom večeri slikati na licu mesta. Tokom večeri njoj će se pridružiti studenti Fakulteta umetnosti u Nišu, zajedno sa prof. Katarinom Đorđević.

Salon 77 u Tvrđavi - “Gitar visual art”, izložba slika umetnika koji sviraju ili prave neki od žičanih instrumenata, a čitav događaj biće podržan muzikom na gitarama.

Istorijski arhiv u Tvrđavi - Izložba „Od časlovca do bukvara“, koja sadrži 110 eksponata iz niškog i Arhiva Srbije iz Beograda, koji svedoče o počecima i razvoju pismenosti u Nišu i učiteljima koji su obeležili razvoj niškog školstva, od Spiridona Jovanovića do poznatog učitelja Tase, kao i o svim državnim i privatnim školama koje su u Nišu postojale u prvim decenijama po oslobodjenju od turske vlasti.

Narodna biblioteka "Stevan Sremac" -  u 20h počinje promocija romana "Konstantinovo raskršće", Dejana Stojiljkovića. U pasažu Biblioteke biće postavljena izložba "Narodna nošnja niškog kraja", a od 22 sata koncert pop-rok benda Liga izuzetnih džentlmena, koji će akustičnim izvođenjem stranih i domaćih kompozicija zabaviti prisutne u dvorištu Biblioteke.

Narodni muzej Niš - Pored stalne izložbene postavke ''Arheološko blago Niša od neolita do srednjeg veka'' koja se nalazi u izložbenoj sali Muzeja, u holu će ovom prilikom biti izloženo još eksponata iz zbirki arheologije, istorije, etnologije , kao i predmeti iz zbirki Stevan Sremac i Branko Miljković, koje će kustosi prezentovati uz priču o njima.

Galerija Sinagoga - Izložba ''Portret – trajna inspiracija umetnika'', autora Mare Makarić, kustosa Narodnog muzeja u Nišu.

Evropska kuća - Izložba ''Portreti'', autora učenika umetničke škole ''Đorđe Krstić''u Nišu. Otvaranje izložbe planirano je za 18 sati, uz učešće muzičkog tria srednje muzičke škole ''Vojislav Vučković'' u Nišu.

Plato ispred Kazandžijskog sokačeta - od 18 do 19h Etno grupa Kovilje iz Vukmanova izvodi etno muzičko-scenski program pod nazivom ''Seosko poselo''.

Pozorište lutaka - od 18 sati na platou ispred pozošita biće izvedena dečija predstava "Kosić Bosić". U foajeu pozorišta od 18 do 20 časova biće organizovana postavka kostima iz predstave „Boj na Čegru - Čas istorije", koju će pratiti i video klipovi iz predstave.

Galerija DAN - Na retrospektivi povodom 10 godina od početka Trijenala arhitekture Niša biće prikazano oko 40 najboljih radova. Otvaranje izložbe planirano je za 19 sati, a od 22 počinje koncert nišlije Olivera Katića.

Legat Branke Đorđević - stalna postavka Branke Đorđević.

Galerija NKC - od 20 sati nastupa vokalni sastav “Konstantin” a posetioci će moći da vide i mozaike Nebojše Jocića, vanrednog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini.

Tokom dana biće otvoreni i istorijski spomenici Ćele Kula, logor 12. februar i arheološki lokalitet Medijana. Vrata Ćele Kule biće otvorena od 9 do 20 sati, a ulaz besplatan, dok će logor i Medijana biti otvoreni samo od 9 do 16 sati.  Ipak, građani neće moći da vide stalnu postavka na lokalitetu jer je u fazi restauracije.

Tokom večeri biće otvoren i atelje akademskog slikara Vladimira Ranđelovića, kao i spomen soba Radomira Antića (1929 - 2002.) koji se nalaze u prostoru Niške tvrđave.

Dodatne informacije potražite na: http://www.nocmuzeja.rs/index.html

izvor informacija: zvanični sajt http://www.nocmuzeja.rs/index.html i južne vesti.com http://www.juznevesti.com/Kultura/U-subotu-Noc-muzeja.sr.html
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...