39 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Dulić: Sačekati sa bacanjem lekova  (Pročitano 2738 puta)

Van mreže Sephiroth

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6322
Dulić: Sačekati sa bacanjem lekova
« poslato: Februar 08, 2010, 20:53:41 »
BEOGRAD - Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je danas građane koji imaju lekove sa isteklim rokom trajanja da ih još ne bacaju, jer će uskoro preko apoteka biti organizovano prikupljanje tog otpada.
"Veliki broj građana ima kući lekove sa isteklim rokom trajanja i oni ne znaju šta sa tim da rade. Pozivam ih da sačekaju sa bacanjem, jer ćemo uskoro kroz sistem apoteka organizovati prikupljanje tog otpada", kazao je ministar novinarima u Institutu za majku i dete.
On je, prilikom obilaska Servisa za tretman infektivnog medicinskog otpada u toj ustanovi, najavio da će u narednih nekoliko meseci biti napravljeno postrojenje u kojem će se na temperaturi od 1.100 stepeni spaljivati vrste medicinskog otpada, koje se na taj način uništavaju.
Prema rečima Dulića, Ministarstvo životne sredine je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pripremilo novi pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom koji će definisati procedure i jasne kriterijume i način upravljanja tim otpadom u Srbiji.
Kako je kazao, postoje tri vrste tog otpada, infektivni koji se prerađuje i postaje komunalni, zatim patoanatomski odnosno ljudski organi i delovi tela, koji se sahranjuju i farmaceutski otpad.
U Srbiji ima 78 postrojenja za preradu infektivnog otpada u komunalni.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=170095
Neon Genesis Evangelion