72 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: “Mesec u plamenu”, narodno pozorište, 19/01/10 u 20h00  (Pročitano 2404 puta)

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
“Mesec u plamenu”, narodno pozorište, 19/01/10 u 20h00
« poslato: Januar 11, 2010, 10:52:50 »

Predstava „Mesec u plamenu“ (Beogradsko dramsko pozorište) u okviru programa "Umetnost davanja"

19.01. Narodno pozorište, 20h; cena karte 600 din

Detaljnije o samoj predstavi i protagonistima: http://www.bdp.rs/mesec_u_plamenu.html

Ukratko:

Na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) u četvrtak, 10. decembra biće premijerno izvedena predstava "Mesec u plamenu", nastala na osnovu pisama Milene Pavlović Barili, po tekstu Sanje Domazet u režiji Stefana Sablića, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Autorka je izjavila da joj je bilo zadovoljstvo da se ponovo bavi ličnošću i delom Barilijeve i dodala da su ove dve drame sasvim različite. "Prethodna je bila velika retrospektiva njenog života, a nova predstava je kamernog tipa, epistolarna drama na osnovu faktografske gradje", rekla je ona. Reč je o pismima koje su jedna drugoj slale Milena i njena majka Danica Pavlović Barili.

Uloge igraju mlada glumica Danijela Štajnfeld i Djurdjija Cvetić. U predstavi učestvuje i Miloš Pjevač, u tri muška lika. Stilizovanu scenografiju je kreirao Marko Kesić, kostime iz epohe Ljiljana Petrović, a Lazar Bodroža je realizovao video rad putem kojeg su uključene slike i fotografije Barilijeve.

Domazet je kazala da predstava govori "o velikoj ljubavi izmedju majke i ćerke, o ljubavi prema umetnosti, o Mileninoj strasti i žaru da ispuni svoju sudbinu i o njenom osećaju odgovornosti".

Sablić je izjavio da je što se više bavio ovom temom sve više bio očaran ne samo slikama Barilijeve već i njenim životom. "Bila je začudna umetnica, intrigantna i neuhvatljiva, podeljena izmedju doma za koji je bila vezana i inostranstva, gde je jedino mogla da se ostvari kao umetnica", kazao je on. "Nadam se predstavi koja oplemenjuje i koja će biti bliska gledaocima različitih generacija", dodao je reditelj.

Predstavnik Odbora za obeležavanje jubileja Milene Pavlović Barili pri Ministarstvu kulture Srbije Miloš Gajić najavio je da će predstva "Mesec u plamenu" gostovati u deset gradova u Srbiji. (Tanjug)
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...