55 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Avio letovi iz Niša  (Pročitano 28458 puta)

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Avio letovi iz Niša
« Odgovor #15 poslato: Oktobar 14, 2011, 19:26:28 »
Evo da podelim sa vama moje utiske prvog putovanja avionom do Niša.

Za početak cena: platio sam povratnu kartu 199 eura (po letnjem redu vožnje), dok će od polovine oktobra biti 159 evra. Poređenja radi povratna autobuska karta do Pariza je 135 evra, pa vi vidite razliku. Niški aerodrom je mali ali s obzirom na trenutni promet i to je dovoljno. Postoje dva pulta čekiranje i predaju prtljaga, dozvoljena težina predanog prtljaga je 20 kilograma a ja sam svesno stavio 25kg i pravio se "lud". Cura sa pulta videvši prekoračenu težinu uze toki-voki i pozva nekog:

- Imam putnika za Pariz sa pet kila viška u prtljagu, šta da radim? ; - Pusti ga.

Reče muški glas a ja rekoh curi da se zahvali gospodinu u moje ime. Ulaz u carinsku zonu ima dva pompezna ulaza: Gate 1 i Gate 2 (ista vrata samo samo dva stubića sa lancem dele "kapije"). Pasoška i carinska kontrola su po protokolu. Nakon ubacivanja mojih ličnih stvari u skener policajac vidi nešto sumnjivo u mom rancu: dve veće kutije Eurokrema.

- Znate, to ne bi smelo da ide uz vas, zabranjene su kašaste smese u avionu.

- Vaša volja, baka to poslala unuku a nije bilo mesta u koferu. Ako je problem, ostaviću ga ovde, nije frka.

- Ma, u redu je. Srećan put...

Nakon pregledavanja boarding karata (od strane iste cure koja mi je i izdala, samo je promenila pult) ukrcavamo se u avion. Leteo sam ja i u udobnijim avionima ali s obzirom na sve okolnosti ne žalim se. Osoblje je bilo mlado i ljubazno, a putnika je bilo oko dvadesetak. Nakon kratkog rulanja avion je uzleteo. Žao mi je bilo što je pista u smeru Beograda, baš bih voleo da vidim Niš iz vazduha. U svakom slučaju je bio zanimljiv pogled na udolinu ponišavlja i okolna brda. Kako znate iz aviona da ste iznad Balkana? Ispod vas je gomila usitnjenih geometriski nejednakih poljoprivrednih površina... Nakon 40 minuta leta, uz popijeno piće, iznad snegom zabelelih planinskih vrhova Srbije i Crne Gore slećem u Podgoricu.

Tamo je aerodromska zgrada dvostruko veća od niške ali je potpuno nova i moderna. Nakon formalnosti oko tranzita smeštam se u čekaonicu. Oko mene šarenog sveta a video sam i dosta rusa.Elem pola reklama na aerodromu je na ruskom jeziku.

Bilo mi je malo smešno kad su nas pozvali za let do Pariza, ušao sam u isti avion kojim sam i doleteo iz Niša. Ovog puta je avion bio pun kao oko. Nebo je bilo vedro i bilo je pravo zadovoljstvo gledati crnogorsko primorje oivičeno planinama, zatim hrvatsko primorje sa njegovim obiljem ostrva, onda let preko Alpa i iznad Francuske. Relacija leta je Niš, Podgorica, Nikšić, Rijeka, Pula, Venecija i tako sve do Pariza.

Rezultat: 5 sati putovanja računajući tu i presedanje u Podgorici. Veoma sam zadovoljan ponuđenim i nadam se da će Montenegro Airlines i dalje leteti na ovaj način i po ovim cenama iz Niša. Kad već Jat neće. A posebno mi je drago što više ne moram da se mlatim do Beograd i do Surčina, smučio mi se taj gubitak vremena/živaca/novaca.

Ako imate nameru da putujete preko grane nekada, najtoplija preporuka s moje strane.
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže oVermind

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 3726
Odg: Avio letovi iz Niša
« Odgovor #16 poslato: Oktobar 14, 2011, 19:34:50 »
pa lepe preporuke moram reci, p.s. ne popismo to pivo ovog leta, video sam te iz auta u prolazu ali sam bio u zurbi... next time ;)

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Avio letovi iz Niša
« Odgovor #17 poslato: Oktobar 14, 2011, 19:36:45 »
nekom srećnijom prilikom  :-(  :'(
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže Nash

 • Aktivan član
 • **
 • Poruke: 423
Odg: Avio letovi iz Niša
« Odgovor #18 poslato: Januar 26, 2015, 13:43:38 »
posle sto godina, otprilike kad je ova tema i pokrenuta, odd juna krecu letovi wizzair ka bazelu i malmeu  :-) :-)
Θα σε ξαναβρώ σε βράδια καλοκαιρινά κρυφά φιλιά στα σκοτεινά για πάντα η σκέψη θα γυρνά σε σένα

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Avio letovi iz Niša
« Odgovor #19 poslato: Januar 26, 2015, 14:21:52 »

To je svakako lepa vest, da niški aerodrom ponovo bude u funkciji i ima internacionalne letove. Za sada su samo dve evropske destinacije u igri ali nadam se da će biti još koja. Jer koliko me ova vest raduje, toliko nema ni koristi od nje. Evo i zašto, naravno, iz ugla stanovnika Pariza:

- letovi iz Malmea su verovatno prava blagodet za sve one koji žive u Švedskoj i ostalim nordijskim zemljama, za njih je pretpostavljam velika stvar. Sleteće direktno u Niš umesto da zapucaju kolima čak odozgo. Ali to za nas iz zapadne Evrope ne pije vodu, previše je severno.

- letovi za Bazel/Miluz/Frajburg (jer se dotični aerodrom nalazi između i opslužuje ta tri grada) za sada nemaju dobru vezu za Pariz (kao ni za bilo koju drugu evropsku destinaciju) jer avion sleće kasno uveče ponedeljkom i petkom.


A aerodrom je udaljen 563 km od Pariza  :-X, dakle više od 5 sati vožnje kolima. Pride gubiš taj dan jer kasno slećeš tamo.

Letovi iz Bazela do Niša su takođe u kasno podnevno/rano-večernjim terminima.


Ostaje naravno da stupi na snagu letnji red letenja pa možda bude neka bolja konekcija ostalih aviokompanija za ostale evropske destinacije ali čisto sumnjam. Već bi booking bio dostupan ali nema.

Ako situacija tako ostane onda je opet povoljnije da se putuje Wizz Air-om iz Beograda do Pariza (čitaj Beauvais-a koji je 80 km od Pariza) tako da je to manje maltretiranje ili Air Srbijom direktnim letom do Pariza (za veću sumu novca).

Do sada je najbolja solucija za putnike bio Montenegro Airlines koji je imao jutarnje letove iz Niša za Podgoricu pa je otuda bilo odličnih konekcija za Nemačku, Francusku, Rusiju itd. Dakle, gospodski, menjaju se dva aviona ali je bilo sjajno. Glavni gradovi evrope su bili povezani sa Nišom. Ali toga nema više, na žalost.

Ovo sve što sam napisao ne važi samo za mene, već i za svakog ko bi putovao do bilo koje evropske zemlje.

Ostaje samo da se nadamo da će iz Niša biti nekog leta do nekog značajnijeg aerodroma u Evropi od Malmea ili Bazela da bi imali presedanja do drugih destinacija.

Wait and see  ;)

Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...