58 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Rajačke pimnice  (Pročitano 3095 puta)

Van mreže zarej

  • Administrator
  • Veteran
  • *****
  • Poruke: 2496
  • lose programe iskljucicu trajno...
Rajačke pimnice
« poslato: Septembar 26, 2009, 11:26:43 »
Rajačke pimnice nalaze se nedaleko od istoimenog sela, na brežuljku pored Timoka. Formirane su kao zbijena grupacija 270 pimnica oko centralnog trga sa česmom. Od trga se prostiru krivudave ulice sa manjim trgovima. Pimnice su građene od kamena, pokrivene ćeramidom i delimično su ukopane. Imaju dva naspramna ulaza na dva nivoa ili prozorom tamo gde nema drugih vrata, kroz koji se postavlja drveni oluk, "gurma", za sipanje grožđa u kacu. Najstarije podrume, kao i obližnje nadgrobne spomenike, klesali su majstori sa juga, od kojih je jedan potpisan kao "majstor Kosta iz Maćedonije".

Napisao: Ivan Stojanović, vlasnik jedne od pimnica

Iako se tamo proizvodi najbolje vino malo ko je čuo za ovo mesto dok ga nije posetio Memedović:

Rajačke pimnice Small | Large


Evo i sličice sa prošle naše posete:


Tamo je običaj da sedneš sa domaćinom i da piješ, možeš da popiješ koliko god hoćeš i sve je besplatno, naplaćuje se jedino ako uzimaš da poneseš. A skoro je sigurno da ćeš uzeti :)


Jedna napuštena pimnica."Ne možes samo pitati korisnike šta je to što oni žele i onda se truditi da im to i daš. Dok ti to napraviš, oni će poželeti nešto drugo". (Inc Magazine, 1989.)

"Veoma je teško dizajnirati proizvod za određenu grupu. Često ljudi ne znaju šta žele dok im to ne pokažeš". (BusinessWeek, maj 1998.)