56 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Novosti  (Pročitano 6056 puta)

Van mreže Pepe

 • Aktivan član
 • **
 • Poruke: 278
Novosti
« poslato: Oktobar 11, 2008, 22:39:34 »
Kompanija MSI je ažurirala svoju liniju laptopova namenjenih zabavi modelom EX620. Ovaj model karakteriše ekran dužine dijagonale 16’’ koji može da prikaže sliku rezolucije 1440x900 piksela. Takođe, EX620 poseduje Cinema Pro taster koji omugućava ulazak u Movie režim. Ovaj režim, prema navodima proizvođača unapređuje kvalitet slike i uključuje Dolby zvuk na dva Hi-Fi zvučnika laptopa i subwoofer-u čime se dobija unapređeni bioskopski doživljaj. Kada su u pitanju hardverske specifikacije, EX620 karakteriše Core 2 Duo procesor do 4GB DDR2 memorije, SATA hard drive-ovi kapaciteta 160GB, 250GB ili 320GB, DVD rezač ili Blu Ray plejer i Radeon HD 3470 sa 256MB posvećene memorije.


Novi rashladni sistem
Najnoviji eksperiment koji je izvršen od strane kompanije Intel ukazuje na to da bi poslovni korisnici širom sveta značajno mogli da umanje potrošnju energije koju koriste za rashlađivanje krucijalnih računarskih sistema. Umesto korišćenja rashladnih sistema koji koriste dosta energije, Don Atwood i John Miner kreirali su ventilacioni sistem koji uvlači spoljašnji hladan vazduh i omogućava zagrejanom vazduhu da bude izbačen. Kompanija Intel je postavila oko 5000 servera koji se nalaze u šest centara podataka i koji se hlade pomoću rashladnih sistema što dovodi do velike potrošnje energije, oko 10MW, što je i bio osnovni razlog sprovođenja ovog eksperimenta.


AMD se deli na pola
U narednih nekoliko dana se očekuje da AMD obelodani svoju odluku o podeli na dve zasebne kompanije od kojih će jedna biti fokusirana na dizajniranje procesora, dok će druga biti fokusirana na proizvodnju čipova. Uz podelu biće dodeljeni i značajni finansijski resursi koji će omogućiti završavanje novog proizvodnog postrojenja. Ovo je veoma veliki potez ove kompanije budući da je do sada sama dizajnirala i proizvodila svoje procesorske čipove, isto kao što to radi njen najveći rival, kompanija Intel. Međutim, ono što je očigledno jeste da AMD ima velikih problema koji su počeli nakon kupovine kompanije za proizvodnju čipsetova, ATI, u toku 2006 godine.

www.myspace.com/petar_svrljig
My dream is to fly,over the rainbow,so high....

Van mreže Pepe

 • Aktivan član
 • **
 • Poruke: 278
Re: Novosti
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 12, 2008, 11:08:57 »
Touchless SDK

Microsoft Office Labs je početkom ove nedelje objavila svoj Touchless SDK za sve one koji žele da eksperimentišu sa multi-touch tehnologijom. Uz SDK postoji mogućnost kreiranja multi-touch aplikacija koje koriste kolom marker i Web kameru za unos. Korišćenje Web kamere aplikacije mogu pratiti lokaciju i veličinu kolor markera da bi se omogućila multi-touch funkcionalnost bez dodirivanja površine, navodi se u zvaničnom saopštenju kompanije Microsoft. SDK se može koristiti za izradu igara ili aplikacija koje mogu biti, recimo, pretraživane putem medija, navodi vođa projekta Mike Wasserman. SDK se može koristiti odmah nakon instaliranja Web kamere.

Omraženi SharePoint

Microsoft-ov SharePoint ima veliki broj svojih fanova ali Andre Koot, rukovodilac odeljenja za informacionu bezbednost Unive Verzekeringen osiguravajuće kompanije iz Holandije, sigurno nije jedan od njih. O SharePoint-u Andre Koot navodi da je sam koncept izuzetno dobar ali da je svaka implementacija teška i prilično jadna upoređujući SharePoint sa Ferrari-jem navodeći da je potpuno suprotna stvar u odnosu na njega budući da je SharePoint dobro imati ali veoma loše za koristiti. Međutim, Koot nije jedini IT profesionalac kojem se SharePoint nimalo ne dopada. Iako je SharePoint kolaboraciona platforma koja mogućava organizacijama da hostuju Web portale, problem je veoma teško i ponekad nemoguće upravljanje.

Maple 12

Ukoliko se desi da slučajno u pogrešnoj kompaniji pomenete neki matematički softver, može doći do ozbiljnih posledica. MATLAB, Mathematica i Maple već godinama naučnicima, raznim inženjerima ali i studentima obezbeđuju širok izbor alata za tehničko obračunavanje, što je dovelo do toga da postoji veliki izbor za sve one korisnike kojima je ovakav softver neophodan. Najnoviji od njih dolazi iz Maple-a i nosi oznaku verzije 12. Maple je u početku bio fokusiran samo na određene stvari ali je tokom dugog niza godina postojanja dodat veliki broj novih karakteristika koje su proizvode ove kompanije načinili istim sa proizvodima MATLAB kada govorimo o kvalitetu.


Wrath of the Lich King

Nastupajući expansion pack za World of Warcraft, Wrath of the Lich King, trebalo bi u prodaji da se nađe u toku narednog meseca. Ova kompanija update-ovala je sistemske zateve za Mac računare za novi expansion za ovu igru koji su viši nego za prethodno izdanje. Blizzard-ovi zahtevi za update sistema za Wrath of the Lich King sada traže Mac OS X 10.4.11 ili noviji, G5/1.63GHz ili brži Mac sa 1GB RAM-a kako i ATI Radeon 9600 ili nVidia GeForce Ti 4600 ili bolju grafiku sa najmanje 64MB VRAM-a. Wrath of the Lich King je drugi expansion pack koji će biti objavljen za World of Warcraft koji se prvi put pojavio krajem 2004 godine, a ova masovna igra je najveći hit Blizzard-a.

Tokyo Game Show

Ovogodišnji, trinaesti po redu Tokyo Game Show otvoren je u toku jučerašnjeg dana u Makuhari Messe a ove godine je zabeležen rekordan broj izlagača. U toku održavanja ove manifestacije očekuje se oko 180.000 posetilaca u trajanju od četiri dana. Međutim, i pored četiri obezbeđena dana to ipak neće biti dovoljno za sve one posetioce koji budu želeli da vide svih 879 igara. Na sajmu će se predstaviti ukupno 209 izilagača iz 14 zemalja a ovaj sajam je najveći ove vrste koji se dešava na teritoriji Azije. Pored E3 koji se održava u SAD i Leipzig Games Convention koja se održava u Nemačkoj, Tokyo Game Show je jedan od tri najveća globalna događaja.


Huawei Shelves prodaje deonice

Kineski proizvođač mrežne opreme, Huawei, doneo je odluku o prodaji svojih deonica vezanih za njihovu proizvodnu jedinicu koja se bavi izradom bežičnih terminala. Navodeći da trenutno stanje na globalnom tržištu kao i velika ekonomska neizvesnost mogu imati negativne uticaje na prodaju, čelnici firme Huawei su obelodanili svoj naredni korak ne navodeći količinu deonica koje planiraju da načine dostupnim za prodaju. Ovaj proizvođač mrežne opreme došao je u žižu javnosti u toku protekle godine kada mu je odlukom američke vlade zabranjena kupovina 3Com u saradnji sa firmom Bain Capital.
www.myspace.com/petar_svrljig
My dream is to fly,over the rainbow,so high....

Van mreže Pepe

 • Aktivan član
 • **
 • Poruke: 278
Re: Novosti
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 13, 2008, 22:49:53 »
Canon Pixma MP480

Canon Pixma MP480 je jeftini multifunkcionalni ink-jet štampač sa integrisanim skenerom i kopirom. U pitanju je osnovni uređaj koji ne karakterišu funkcionalnosti bežičnog prenosa podataka ili mogućnost slanja faksova, kao neke druge uređaje u MFP liniji, ali funkcije koje nudi obavlja veoma dobro. MP480 koji je dostupan u crnoj i svetlo sivoj varijanti je veoma lagan za instaliranje, kompaktan i privlačan. Koristi dva kertridža od kojih jedan crni i jedan trobojni. Ovaj uređaj poseduje maleni ali veoma koristan 1.8’’ LCD ekran koji omogućava da vidite fotografije sa umetnute memorijske kartice i vršite odabir koje fotografije ćete štampati.

Asus Dark Knight HD 4870


Kompanija Asus je predstavila nekoliko modela u okviru Dark Knight serije grafičkih rešenja, a sada nastavlja ovu seriju modelom Dark Knight Radeon HD 4870. Ovaj model koji nosi zvanični naziv EAH4870DK/HTDI/512M opremljen je dual slot, Dark Knight kulerom sa četiri heatpipe-a, poseduje 512MB GDDR5 memorije, PCI Express 2.0 interfejs, CrossFireX podršku kao i dual DVI konektivnost. Karticu karakteriše radni takt jezgra od 750MHz odnosno memorije od 3600MHz. Iako još uvek nije zvanično predstavljena, kartica će u Evropi biti dostupna po ceni od €263. Takođe, proizvođač radi i na verziji koja će posedovati 1GB memorije.

Diamond 1GB Radeon HD 4670

Diamond Multimedia je predstavila ATI Radoen 4670 grafičku karticu. Serija 4600 kartica poseduje performanse koje su tri puta bolje od modela koje su karakterisali grafički procesori prethodne generacije. HD 4670 je single slot kartica koja se postavlja u PCIe 2.0 slot, poseduje 1024MB DDR3 memorije i radni takt jezgra od 750MHz. Brzina memorije je 900MHz, dok kartica poseduje 320 stream procesora. Kartica obezbeđuje plug-and-play ATI CrossFireX mogućnost nadogradnje sa do quad-GPU podrškom. Kartice Radeon HD 4600 serije obezbeđuju mogućnost povećanja rezolucije slike do 2560x1600 na dual link monitorima. Diamond Radeon HD 4670 kartice će biti dostupne od 3. oktobra.

Upgrade za Eye-Fi menadžer


Prošlog meseca Eye-Fi je najavila da njeni uređaji konačno podržavaju upload-ovanje fotografija na Apple-ov MobileMe i AdoramaPix servise, a sada smo svedoci da Wi-Fi omogućene SD kartice ove kompanije imaju još zanimljivih karakteristika da ponude. Eye-Fi Manager Update je dodao podršku za RSS feed-ove zajedno sa Twitter integracijom, omogućavajući korisnicima da imaju uvid kada su upload-ovane nove fotografije ta pregled. Pored toga, RSS podrška omogućava korisnicima da objavljuju fotografije preko RSS-a u vidu live real-time feed-ova.

Toshiba Portege M750

Kompanija Toshiba je u svoju ponudu uvrstila novi Toshiba Portege M750 Tablet PC. Ovaj model se za sada može naći samo na sajtu kompanije koji je namenjen kanadskom tržištu dok ga na ostalim nema. Po pitanju dizajna sličan je sa svojim prethodnikom Portege M700 ali dok su razlike očigledne kada su u pitanju hardverske specifikacije. Tako je kod novog modela inkorporisan novi P6800 procesor radnog takta 2.4GHz kao i 1066MHz Frontside magistrale sa 3MB cache-a. Takođe, unapređena je i grafika pa M750 poseduje novu X4500M grafiku sa 256MB dodeljene memorije dok je kapacitet skladištenja unapređen tako da sada iznosi 200GB.
Quantum enkripcioni sistem

Sigurnost podataka je esencijalna kada su u pitanju osetljiva poslovna okruženja. Hakeri u današnje vreme lako mogu da probiju sigurnosne sisteme i dođu do poverljivih podataka, pa se stoga ulažu značajni napori ne bi li se stvorilo efikasno sigurnosno rešenje. Enkripcija se koristi u većini mreža koje skladište osetljive podatke, ali ni enkripcija nije svemoguća. Nova forma enkripcije je nedavno predstavljena na naučnoj konferenciji u Beču. Novi metod se zove quantum kriptografija i veoma se dobro za sada pokazao. Ovu tehnologiju osmislili su Charles Bennet iz IBM-a i Gilles Brassard sa univerziteta Montreal.


MS Surface SDK do kraja meseca

Microsoft će izdati Softversku Razvojnu Opremu (SDK) za svoj Surface stoni računar na Professional Developer konferenciji koja bi trebala da počne 27. oktobra. Pored distribuiranja SDK za programere koji ne pripadaju partnerima kompanije Microsoft u ovom poduhvatu - AT&T i Starwood Hotels, koji koriste Surface računare u svojim prodajnim mestima i hotelima, softverski gigant će održati predavanje o tome kako iskoristiti prednosti nove platforme kada se pišu aplikacije za Surface. Istovremeno, Microsoft je obećao da će prikazati sličnosti između Surface SDK i karakteristika koje će postojati u Windows-u 7 koje će takođe doneti multi-touch mogućnosti.


Testiran Intel Core i7 2.93GHz

Ostalo je još nekih mesec dana do zvaničnog pojavljivanja u prodaji Core i7 procesora, ali polako se počinje sa testiranjem ovih procesora. Tako su nedavno obelodanjeni rezultati testiranja Core i7 940 procesora radnog takta 2.93GHz, koji će biti procesor sa najvišim radnim taktom koji ne pripada Extreme liniji Nehalem procesora. Ovaj model karakteriše 8MB L3 cache-a i triple-channel DDR3 memorijski kontroler. Kada je bio upoređen sa Core 2 Extreme QX9770 modelom postigao je bolje rezultate u Super PI, CINEBENCH R10, 3Dmark Vantage testovima i World in Conflict igri ali slabije u Call of Duty 4, Half-Life 2: Episode Two – Company of Heroes.

Micron smanjuje proizvodnju

Micron Technology, jedan od najvećih proizvođača memorijskih čipova zatvara svoje postrojenje za proizvodnju NAND flash memorijskih proizvoda u Idaho-u. Kompanija je najavila da će na ovaj način smanjiti svoje radnu snagu koja broji 22.600 ljudi za 15%. Zatvaranje postrojenja je direktna reakcija Micron-a na kontinualni pad cene memorije na svetskom tržištu. Cene DRAM i NAND flash memorije kontinualno nastavljaju da se smanjuju usled prezasićenosti tržišta. Micron je za protekli finansijski period koji je okončan 1. oktobra prijavio gubitak od $344 miliona. Uprkos zatvaranju ovog postrojenja Micron će nastaviti da proizvodi NAND flash memoriju u saradnji sa Intel-om.


Soundwave vodootporni MP3 plejer

ompanija Freestyle je predstavila svoj najnoviji vodo-otporni audio uređaj, Soundwave MP3 plejer. Uređaj se može bez ikakvih problema zaroniti u vodu dubine do 10 stopa a takođe ga karakteriše i dizajn koji je otporan na udarce. Kada je u pitanju skladišteni kapacitet ovaj uređaj može da primi 2GB podataka dok podržani formati uključuju MP3, WMA i DRM zaštićene fajlove. Takođe, korisnicima je na raspolaganju i FM tjuner sa mogućnošću memorisanja stanica. Nazivi numera se pojavljuju na OLED ekranu koji karakterišu plava i crna boja. Interna punjiva baterija prema navodu proizvođača može da obezbedi 18 časova muzičke reprodukcije.

Kingston Black HyperX memorija

Kingston Technology je najavila svoje popularne 1066MHz HyperX DDR2 memorijske module koji će biti dostupni u ograničenoj ediciji koju će karakterisati crni rasipači toplote. Ova edicija će moći da se poruči online i to samo na teritoriji SAD. Crni raspršivači toplote kod memorije koja je prevashodno namenjena entuzijastima daju novi izgled popularnoj seriji istovremeno garantujući iste performanse kao što su one koje obezbeđuju čuveni plavi rasipači toplote. Ova memorija koja je dostupna u vidu memorijske opreme kapaciteta 4GB se isporučuje sa doživotnom garancijom a proizvođač obezbeđuje tehnički podršku non stop.

Intel kupio netbook.com

Kompanija Intel je nedavno kupila netbook.com i očigledno ima velike planove za ovaj domen. Trenutno, posetioci koji u svoj pretraživač unesu ovu adresu redirektuju se na Intel-ov sajt, tačnije na stranicu posvećenu Intel Atom procesoru. Očigledno je da Intel planira da u bliskoj budućnosti ovu adresu posveti svim svojim Atom baziranim netbook računarima. Jasna je namera kompanije da na jednom mestu ima sve potrebne podatke vezane za u budućnosti verujemo važne proizvode kao što su razni netbook modeli. Ukoliko pak više volite računare koji se ne mogu pohvaliti kompaktnom formom zaobiđite netbook.com.

www.myspace.com/petar_svrljig
My dream is to fly,over the rainbow,so high....

Van mreže Pepe

 • Aktivan član
 • **
 • Poruke: 278
Re: Novosti
« Odgovor #3 poslato: Novembar 13, 2008, 19:30:51 »
Zotac poklanja Far Cry uz karticu

Kompanija Zotac je odlučila da kupcima koji kupe neki od GeForce GTX 260 ili 260 modela grafičkih kartica ove kompanije pokloni Far Cry 2. Ubisoft-ova pucačina iz prvog lica će u ograničenom vremenskom periodu biti isporučivana sa GeForce GTX 280, GeForce GTX 280 AMP! Edition, GeForce GTX 260 2 i GeForce GTX 260 AMP2! Edition modelima. Far Cry je trenutno jedna od veoma popularnih igara koja u potpunosti iskorišćava obradnu snagu koju poseduju najnovije GeForce GTX kartice. Ovu igru takođe uz svoje modele isporučuju i kompanije EVGA, XFX, BFG i Inno3D.

Nova verzija Desktop for Mac


Kompanija Parallels je 11. novembra izdala verziju 4.0 svog Desktop for Mac virtuelizacionog softvera, koji će dodati nekoliko novih karakteristika postojećem virtuelizacionom softveru za Macintosh računare kompanije Apple, uključujući mogućnost četvorostukog SMP manipulisanja sa podrškom za 16 NIC-a po virtuelnom računaru. Parallels koji se na polju virtuelizacije takmiči sa VMware-ovim Fusion proizvodom za Mac je takođe dodao više sigurnosnih karakteristika plus poboljšane načine za snimanje stanja virtuelnih računara i karakteristika vraćanja na prethodno stanje. Parallels Desktop for Mac softver koji je trenutno dostupan prodaje se za oko $80.

Ultra-120 eXtreme kulerInženjeri kompanije Thermalright su predstavili najnoviji kuler za centralne procesore koje je ova kompanija kreirala a koji je namenjen najnovijim Core i7 procesorima kompanije Intel. U pitanju je Ultra-120 eXtreme1366 RT. Ovaj kuler je opremljen hladnjakom koji poseduje šest 6mm heatpipe-ova kao i 52 aluminijumska perca i ventilator prečnika 120mm koji se obrće brzinom od 1600 o/min pri čemu stvara buku nivoa 28dBA. Novi kuler je kompatibilan samo sa Socket 1366 procesorima (modeli Core i7 serije) i trebao bi da postane masovno dostupan tokom sledeće nedelje.

Izdat Wine 1.1.8


Svi oni korisnici koji žele i imaju potrebu da na istom računaru potpuno funkcionalni im budu i Windows i Linux operativni sistemi sigurno znaju za Wine projekat. Programeri koji stoje iza ovog projekta su pre nekoliko dana načinili dostupnom najnoviju verziju Wine softvera i to onu oznake 1.1.8. Novo izdanje donosi veliki broj popravki za uočene bug-ove. Osnovne karakteristike nove verzije su to što je dodata bolja crypt32 podrška, unapređeno upravljanje memorijom, dodata theming podrška za tastere kao i osnovni delovi Inetcomm-a (za Outlook). Nova verzija Wine-a se može preuzeti preko brojnih izvora besplatnog softvera.

DivX Player 7.0 Beta 1 spreman


Prošle nedelje programeri DivX Labs kompanije su završili rad na prvoj beta verziji dolazećeg DivX Player-a 7.0. Prema navodima kreatora DivX Player 7.0 Beta 1 karakteriše: mogućnost video dekodiranja H.264 formata visoke definicije sa podrškom za Baseline, Main, High 10 i High 4:2:2 profile, višenizno dekodiranje na do 8 procesora i optimizacija za MMX, SSE, SSE2 setove instrukcija, multikanalno AAC (LC/HE) dekodiranje, podrška za MKV fajlove koja uključuje višestruke audio „numere“ za višejezični zvuk, komentare režisera ili izolovane muzičke deonice. Nova beta verzija plejera je dostupna za korisnike koji imaju DivX Labs nalog preko sajta kompanije.

A-Data Sport serija flash diskova


Kompanija A-Data priprema izdavanje nove Sport serije Flash drive-ova oznake S805. Dimenzije drive-ova su 61.7x19x9.3mm i težine od 25 grama. Ovaj drive karakteriše okvir koji je izrađen od legure cinka. Drive je USB 2.0/1.1 kompatibilan i karakteriše ga obrtni dizajn porta. S805 drive je baziran na Chip on Board dizajnu, dostupan je u sivoj ili crvenoj boji i podržava Windows ReadyBoost karakteristiku za poboljšanje računara na kojima je instaliran Windows Vista operativni sistem. Ovaj drive će po svom pojavljivanju biti dostupan u kapacitetima od 2, 4 i 8GB. Za sada nema informacija o ceni.

Apacer Handy Steno AH323

Kompanija Apacer je pripremila i četvrti novi model u okviru svoje linije Handy Steno flash drive-ova – AH323. Drive je dostupan u skladištenim kapacitetima od 2, 4, 8 i 16GB u crnoj i beloj boji a karakteriše ga USB 2.0/1.1 interfejs. Handy Steno flash drive poseduje uvlačive USB konektore. Sa dimenzijama od 57x21x8.5mm i težinom od svega 11 grama AH323 je Plug and Play kompatibilan i nudi brzine čitanja i pisanja od 11 i 3 MB/s respektivno. Za sada se kompanija Apacer nije oglasila po pitanju cene svojih novih Handy Steno flash drive-ova.


www.myspace.com/petar_svrljig
My dream is to fly,over the rainbow,so high....

Van mreže Pepe

 • Aktivan član
 • **
 • Poruke: 278
Re: Novosti
« Odgovor #4 poslato: Novembar 14, 2008, 22:19:09 »
Coda 1.6 dobija Plug-in podršku

Softverska kompanija Panic je ažurirala svoju aplikaciju za razvoj web sajtova Coda na verziju 1.6. Najnovija verzija dodaje nekoliko novih karakteristika uključujući podršku za plug-in-ove. Sa plug-in-ovima možete proširiti funkcionalnost Coda-e bilo pisanjem sopstvenog ili preuzmanjem plug-in-ova koje je neko drugi razvio. Panic-ova Code Developer Zone obezbeđuje instrukcije za kreiranje plug-in-ova kao i Coda Plug-In Creator alata plus primera i izvornog koda. Open Quickly prozor vam omogućava da lako pronađete i otvorite lokalni fajl koji želite da editujete sa vašeg sajta, dok Smart Spelling omogućava proveru teksta dok ga unosite.

Leadtek SpursEngine bazirana kartica

Proizvođač grafičkih kartica Leadtek planira da sledeće nedelje u prodaju pusti svoju prvu grafičku karticu koja je bazirana na SpursEngine grafičkom ko-procesoru. WinFast PxVC 1100 će u prodavnice širom Japana stići 19. novembra i prodavaće se za oko $305. Spurs arhitektura je bazirana na istom Cell Broadband Engine mikroprocesoru koji pokreće PlayStation 3 konzolu i delimično je razvijen od strane kompanije Toshiba. Dok Cell procesor sadrži Power PC jezgro i osam „sinergističkih obradnih elemenata“ Spurs engine sadrži samo četiri ovakva elementa. Čip sadrži hardverski enkoder i dekoder za MPEG2 i MPEG4/H.264 video.

Noctua NH-U12P SE1366 kuler

Austrijska kompanija specijalizovana za računarske rashladne komponente Noctua je najavila NH-U12P SE1366, specijalnu ediciju svog NH-U12P kulera za procesor koji poseduje Corei7/LGA1366 SecuFirm2 sistem za postavljanje. Ovaj kuler je težak 940 grama, karakteriše ga bakarna osnova kao i bakarni heatpipe-ovi dok su perca izrađena od aluminijuma. Takođe, ovaj kuler je opremljen i sa dva NF-P12 ventilatora prečnika 120mm. Kuler poseduje i NT-H1 termalno jedinjenje i isporučuje se sa šestogodišnjom garancijom. Preporučena cena ovog kulera je oko €57, a u prodaji će se naći od sledeće nedelje.


120 miliona Facebook korisnika

Popularni sajt za društveno umrežavanje, Facebook, nastavlja sa svojim rastom. Ova kompanija zabeležila više od 90 miliona korisnika početkom jula koji su do sada porasli na 120 miliona do sada, navodi Sheryl Sandberg, izvršni direktor Facebook-a. Facebook je nedavno ostvario partnerstvo sa Salesforce.com na osnovu čega je omogućeno da pokretanje aplikacija na Force.com infrastrukture bude uključeno na Facebook stranama. Facebook trenutno nudi više od 280.000 aplikacija ili Web baziranih programa koji se mogu smestiti u pojedinačne Facebook strane i biti razmenjivani između kontakata.


ESET antivirus za WinMo

Kompanija ESET koja stoji iza NOD32 paketa antivirus alata je načinila dostupnim sigurnosno rešenje koje je namenjeno uređajima koji rade na Windows Mobile 5/6/6.1. Ova verzija koristi NOD32 tehnologiju skeniranja kao i visoko efektivnu zaštitu od malware-a i spama. Karakteristike ovog proizvoda uključuju SMS Spam kontrolu – šalje neželjene tekstualne poruke direktno u spam direktorijum, kao i detektovanje heurističkih pretnji. Korisnici se mogu odlučiti za skeniranje svog uređaja po zahtevu pri čemu se vrši skenirane integrisanih i uklonivih memorijskih medija. Iako je ESET najavila da je proizvod dostupan trenutno on se još uvek ne može naći na web sajtu kompanije.


Novi NEC sistem

Kompanija NEC je razvila sistem koji može da proširi konvencionalni PCI Express interfejs koji postoji kod većine personalnih računara i servera preko standardnog Ethernet-a do rastojanja od 2km ili čak i više. ExpEther kako je kompanija nazvala ovaj sistem je predstavljen početkom nedelje na događaju koji je kompanija organizovala u Tokiju pri čemu je tehnologiju demostrirala na PC-ju koji je sa periferijama bio povezan ovom tehnologijom. Ona funkcioniše tako što se ExpEther adapteri koji izgledaju kao obične PCI kartice smeste na kraju konekcije. Pojedinačni adapter se nalazi u PC-ju i manipuliše međukonekcijom između PCI Express magistrale i Ethernet mreže.
www.myspace.com/petar_svrljig
My dream is to fly,over the rainbow,so high....

Van mreže geronimo

 • Prelazi u legendu
 • ****
 • Poruke: 1216
 • NIKAD ROBOM
  • NIKAD ROBOM
Odg: Novosti
« Odgovor #5 poslato: Septembar 17, 2009, 19:16:58 »
Суперкомпјутер на столу
Нова врста брзих рачунара, у чији назив улази присвојни придев лични, стигла на таласу усавршених графичких процесора
 

Како скратити дуго чекање у коришћењу рачунарског времена?

Главоломна загонетка понајвише тишти научнике и стручњаке, суочене са веома захтевним прорачунавањима и опонашањима.

Џон Стоун, истраживач и програмер на Универзитету Илиноис (САД), ухватио се у коштац са дотичним искушењем. Плод једногодишњег напора дружине коју је предводио зове се – лични супекомпјутер (personal supercomputer) или скаламерија с мноштвом графичких процесора која је у стању да изведе сложена опонашања (симулације).

Уместо залудног чекања у реду пред великом машином, израчунавања се обављају на сваком радном столу. Научна истраживања су на добитку.

Лични суперкомпјутери су доступниу свакојаким издањима или за свачији укус: и као гроздови централних процесорских јединица (CPU) и као умрежене графичке процесорске јединице (GPU). У другом обличју истраживачима је на располагању брз и лак приступ огромној рачунарској снази. Произвођачима графичких чипова, као што се „Енвидија” и АМД, већ се осмехује брк.

Суперкомпјутери, иначе, важе за звезде рачунарства, јер су оспособљени да једној секунди ураде милионе рачунских радњи. Раније се мислило на „Крејове” или ИМБ-ове грдосије, смештене у бројним орманима, када би неко поменуо реч суперкомпјутер. Једина им је мана што су веома скупи: за најбржи на свету, „птицу тркачицу” (IBM RoadRunner), морате избројати 120 милиона долара! Отуда су достпуни само компанијама с дубоким џепом и државним установама.

Зар је потребан убедљивији разлог да стручњаци и научници издвоје знатно мање новца за прилично брзу „електронску рачунаљку”, обдарену великом моћи рачунања, која није већа од сличне на столу?

Поруџбине су, од 2003. до 2008, расле по 20 постотака годишње: компанија „Енвидија” је у протеклих 365 дана продала 5.000 комада личног суперкомпјутера, названог „Тесла”, чак 250 пута бржег од обичног личног рачунара на столу. И то по цени од само 10.000 долара за комад.

Већина америчких универзитетских истраживача већ је поднела захтев Националној научној задужбини (NSF), која намирује трошкове одређеног броја „процесорских сати”, да им се одобри коришћење суперкомпјутера у великим рачунарским средиштима. Сада су разврстани по списку, постројени као пошиљаоци испред поштанског шалтера. Да ли бисте више волели да расипате драгоцено време чекајући на свој ред или да из своје собе то урадите?

Не мучите се, одговор знамо. Иако нису толико брзи као најмоћнији, лични суперкомпјутери узимају маха. Помињани „Тесла”, с четири графичка чипа, у истовременој (паралелној) обради података достиже четири терафлопса (билиона израчунавања у секунди), што је четири хиљадита дела моћи „птице тркачице” чија брзина износи један петафлопс (хиљаду билиона или милијарду милијарди). Али и то је сасвим довољно за већину да заврше посао, јер се увелико скраћује време чекања на исход: сада износи само 20 минута у поређењу са суперкомпјутерским које потраје неколико сати.

Џон Стоун је са сарадницима осмислио програм (софтвер) за сликовно (визелно) дочаравање устројства биомолекула на 19 повезаних личних суперкомпјутера, које истовремено користи 30 истраживача. Крупан подстицај новој врсти бржих „електронских рачунаљки” дали су програмски језици осмишљени за графичке процесоре.

izvor .politika
NIKAD ROBOM