56 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Wikipedia čuva podatke u Beogradu  (Pročitano 1527 puta)

Van mreže Sephiroth

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6322
Wikipedia čuva podatke u Beogradu
« poslato: Avgust 12, 2009, 23:13:01 »

Wikipedia čuva podatke u Beogradu   

Beograd je postao prvi grad u Evropi u kome se nalazi celokupna rezervna baza podataka sajtova Wikipedia i Wikimedia, izjavio je Tanjugu direktor medijske dokumentacije "Ebart" Velimir Ćurgus Kazimir.

Tako će se u Beogradu naći gotovo sedam terabajta podataka najveće slobodne internet enciklopedije Wikipedia, koja je jedna od 10 najposećenijih sajtova na Internetu, rekao je Ćurgus.

S obzirom na to da je reč o ogromnoj količini podataka, koju je skoro nemoguće direktno preuzimati preko Interneta, veći obim informacija moći će direktno da se preuzme iz "Ebarta".

Sada će svi zainteresovani moći da u Beogradu dođu do velikih količina podataka, koje inače ne bi mogli da skinu sa Interneta zbog nedovoljnih tehničkih mogućnosti.

Ćurgus je objasnio da je "Wikimedia važna zbog velikog broja informacija vezanih za medije, a posebno fotografije koje će moći besplatno da se preuzimaju.

"Nameravamo da od oktobra počnemo da sa studentima novinarstva radimo na Wikivestima, koje će biti srpske i potpuno besplatne", naglasio je on.

http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/text.php?vest=143723
Neon Genesis Evangelion