61 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: "Plavi" pasoši važe do oktobra!  (Pročitano 3156 puta)

Van mreže Sephiroth

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6322
"Plavi" pasoši važe do oktobra!
« poslato: Jul 28, 2009, 10:03:17 »


Državljani Srbije od 1. oktobra 2009. godine u zemlje šengena mogu da putuju isključivo sa novim, crvenim pasošem.

Stare, plave, putne isprave, važiće do 31. decembra ove godine praktično samo prilikom ulaska u zemlje za koje našim građanima vize i nisu potrebne, pišu "Novosti".

Od 1. oktobra, takođe, ambasade zemalja članica Šengenskog sporazuma, izdavaće vize jedino podnosiocima zahteva koji imaju biometrijske pasoše Republike Srbije.

Ukoliko građani naše zemlje imaju važeće vize za teritoriju šengena, koje traju i iduće godine, moći će nesmetano da ih koriste, ali isključivo uz nove pasoše.

U tom slučaju, uz crvene, nosiće i plave putne isprave u kojima je utisnut žig šengen-vize.

"Nadležni organi Republike Srbije kao i Crne Gore, najavili su da će stari pasoši s natpisom "Savezna Republika Jugoslavija" prestati da važe s poslednjim danom ove godine, a prema važećim odredbama Šengenskog sporazuma, putna isprava mora da važi najmanje tri meseca duže od izdate vize.

Zbog toga sa navedenim, to jest, plavim pasošima, od 1. oktobra ove godine, neće više biti moguć ulazak u zemlje šengena", rečeno je "Novostima" u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

Nadležni u ovom diplomatsko-konzularnom predstavništvu ističu da državljani Srbije, sa starom putnom ispravom i važećom vizom (odranije izdatom) ne treba da kreću na put, pošto će biti vraćeni sa granice!


http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=142222
Neon Genesis Evangelion