38 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Dali od 16. juna u Nišu  (Pročitano 1517 puta)

Van mreže Sephiroth

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6322
Dali od 16. juna u Nišu
« poslato: Jun 13, 2009, 12:16:42 »
Izložbu “Dali i magija ilustracije” u Institutu Servantes u Beogradu, koja traje do 14. juna, posetilo je za dve nedelje više do 10.300 ljubitelja tog slavnog umetnika, a od 16. juna biće otvorena u Nišu.

Izložbu Dalija, koju čine grafike nastale u poslednjoj epohi njegovog stvaralaštva, od 1950. do 1965. godine, posetilo je do sada ukupno 10.357 ljudi, saopštio je Institut Servantes, koji posle Beograda gostuje tom postavkom do 30. juna u izložbenom paviljonu na niškoj Tvrđavi.

Izložba obuhvata 18 radova, iz privatnih kolekcija iz Španije, koji su prvi put predstavljeni publici u Srbiji.

Ljubitelji Dalijevog stvaralaštva imaju priliku da upoznaju Dalija iz drugog ugla, kao vrsnog crtača i poznavaoca grafike i različitih tehnika. Dali je spretno koristio bakrorez i suvu uglu, veoma zahtevne grafičke tehnike, da bi dobio različite efekte. Bakrorez, grafička tehnika dubokog otiska, omogućavali su mu da dobije reljefaste i precizne crteže, dok je suvu iglu (tehniku cepanja grafičke ploče prilikom urezivanja linije iglom) koristio za mekše linije i sivkaste nijanse.

Izložene grafike pripadaju različitim serijama, kao što su: “Faust”, “Život je lep”, “Dvaneast plemena iz Izraela”, “Poeme Mao Tre-Tunga” i “Kralju, vidimo se u Vavilonu”. Izložba obuhvata i bakrenu ploču za izradu “Raspeća”, koju je izradio Dali i nakon određenog broja grafika lično uništio da više ne bi mogla da se koristi. Skulptura “San Horhe” posvećena je tom velikom svecu, zaštitniku Španije.

Izložba “Dali i magija ilustracije” realizovana je zahvaljujući podršci firme za promet nekretnina Habitat iz Beograda.

Galerija Instituta Servantes otvorena je svakog dana od 9 do 21 sat, a ulaz na izložbu je besplatan.

(SEEcult.org)
Neon Genesis Evangelion