137 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: JELA OD RIBE  (Pročitano 3646 puta)

Van mreže sarac

  • Novajlija
  • *
  • Poruke: 38
JELA OD RIBE
« poslato: April 24, 2009, 13:04:08 »
Pošto se u Svrljigu najviše lovi sitna bela riba evo jednog lepog recepta:

    Sardina sa povrćem - bela riba

    Potrebno je oko 2 kg bele ribe.
Očistiti ribu, odstraniti glavu i repove i iseći na komade široke oko 2 cm.
Pospemo sa 2 supene kašike vegete ili začina C. Ribu poređati u vatrogasnu posudu. Preko ribe saviti oko 250 grama obarenog pasulja tetovca i 200 gr. šargarepe isečene na kolutiće. Između pasulja staviti 2-3 ljute paprike, 2 češnja belog luka, posuti biberom, Preko toga poređati ostatak ribe. Preliti sa 3 dl soka od paradajza i preko toga sipati ulje da riba ogrezne. Rernu uključiti na 100 C i staviti posudu sa ribom da se kuva 8-10 časova. Posudu ne poklopiti. Služiti ohlađeno sa sitno seckanim crnim lukom.

Od ovako spremljene sardine može se spremiti i pašteta.
 
Odvaditi određenu količinu ribe sa povrćem i samleti na mašini za meso. U masu dodati 1 kašiku senfa i pola slatke pavlake, dobro sve izmešati, ohlaiti i služiti sa crnim hlebom i čajem od šipaka.
Poslednje drvo kad se poseče,
poslednjom rekom otrov oteče,
poslednja riba reš ispeče,
čoveče, da li će ti doći do svesti
da se novac ne može jesti!