46 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Godina 2000. – Godina protesta i promena  (Pročitano 16469 puta)

Van mreže zarej

 • Administrator
 • Veteran
 • *****
 • Poruke: 2496
 • lose programe iskljucicu trajno...
Godina 2000. – Godina protesta i promena
« poslato: Januar 28, 2009, 23:44:11 »
Na početku godine došlo do smene u svrljiškom SPO-u. Momir Ćirić podneo ostavku, za predsednika izabran Aleksandar Batanjac.

Svrljižani konstatovali: „Ova nova godina neće biti gora od stare. Jer, prehtodna je bila ratna…“

Božić proslavljen u porti crkve u Svrljigu, humani Svrljižani darivali „stanare“ Izbegličko centra u Izvoru.

Od Nove godine do Božića nisu radili vozovi na relaciji Timočka krajina – Niš.

Opozicioe stranke – SPO, DS i druge najavile zajednički nastup na najavljene izbore…

Polovinom januara objavljen peti broj Etno-kulturološkog zbornika.

Stigla pomoć za penzionere iz inostranstva. Podeljena 250 paketa za najugoroženije. Udruženje penzionera organizovalo prodaju šećera, ulja i praška za pranje za svoje članove.

Krajem januara svrljiški pekari izjavili da nisu u mogućnostida proizvode hleb po ceni od 3 dinara, jer još toliko gube po svakoj vekni.

Lokalni list „Socijalist“ kritikovao uredništvo „Tv Laser“ zbog „gostoprimstva“ u programu predstavnika opozicione DS.
I posle ratne 1999. godine Svrljižani nisu nijednom novorođenčetu nadenuli ime Slobodan ili Slobodanka. Popularna su imena: Nemanja, Tamara, Anđela, Aleksa, Jovan, Jovana, Dušan…

U Svrljigu 26. januara zabeležena temperatura od minus 22, a struja se štedela po sistemu „dva sata sa, dva sata bez struje“.

Zaposleni u nekoliko svrljiških kolektiva otišli „na prinudni odmor“.

Na januarskoj sednici SO doneta odluka da se poveća broj odbornika u SO – od 31. na 37. Već 2. februara u Svrljigu otoplilo, dnevna temepratura iznisila + 12, pčele izletele iz košnica, procvale visibabe, pojavile se rese na lešnicima.

Februara, 3. za predsednika OO SPS izabran Ranko Jović, a dotadašnji predsednik socijalista Pera Milovanović odlazi na funkciju predsednika Gradskog odbora SPS Niša.

Na Jugopetrolovoj benzinskoj pumpi u Svrljigu za sedam meseci benzin točen samo dva dana (jednom 2. jula 1999. i drugi put 23. januara 2000).

Opozicione stranke u SO (SPO, DS, NRS i ND) 9. februara održali radni dogovor o zajedničkom nastupu.

Početkom januara u Svrljigu prodavane jagode iz uzvoza čija je cana bila jednaka prosečnoj zaradi Svrljižana – 350 dinara.

„Nasilno gašenje medija (B 92) kontraproduktivno“, izjavio u emisiji TV Laser – Zoran Živković, potpresednik DS.

Stalna zasedanja Mesne zajednice „kao gradskog parlamenta“ , koja će se do oktobra 2000. godine , uz protesne mitinge i štenje održavati svakog četvrtka, počela 10. februara.

SPO Svrljiga „budno prati događanja u Mesnoj zajednici Svrljig i podržava opravdane zahteve građana upućene aktuelnoj SPS vlasti opštine“. (Zahteva se normalizacija u snabdevanju strujom, hlebom, gorivom, nastavak radova na telefonizaciji Svrljiga, itd.). Tomislav Petković, predsednik SO u vezi sa stalnim zasedanjem „Gradskog parlamenta“, poručio da će se ubuduće gradjanima obraćati preko programa lokalnih elektronskih medija.

Najavljena, anonimna „Bela knjiga“ o „crnim dosiejima“ opštinskih funcikonera. Predstavnici SPO i DS poručili da nisu oni poručili pisanje „Bele knjige“.
Posle usaglašavanja Statutga MZ, za predsednika gradske MZ, iz redova gradjana, izabran Živorad Aleksić.
U svrljiškom SUP-u obavljen informativni razgovor sa predsednikom MZ Svrljig Živoradom Aleksićem i predsednikom DS Tihomirom Videnovićem o „Beloj knjizi“.

Krajem marta u gradu se ponovo pojavili prodavci benzina i nfate. Cena supera u flašama – 26,50 dinara. Na zalenoj pijaci kilogram sira 45 do 50 dinara, jaja na pijaci dinar do dva u dragstorima tri dinara.

Na petom po redu Zboru gradjana (23. marta, četvrtak) zatraženo od policije da otkrije autora „Bele knjige“ o aktuelnim funkcionerima SO, posle privodjenja prvaka DS i MZ. Odata pošta žrtvama Nato agresije, posle prve godišnjice od bombardovanja.

Dan državnosti Srbije obeležen radno. Na jarbolu „Herbogala“ istaknuta stara zastava Srbije – trobojka sa petokrakom.

Cena vreće kukuruza koštala 210 dinara. (Okrobra cena dostigla iznos od 460 dinara). Odbornici opozicije u SO predložili da se odreknu dnevnica u korist „obnove zemlje“. Odbornici SPS taj predlog opozicije nisu prihvatili. Predstavnici „gradskog parlamenta“ (MZ) uspostavili kontakt sa predstavnicima „Telekoma“, koji su najavili nastavak radova na telefonizaciji Svrljiga.

U Svrljigu formirano udruženje Roma – „Bahtale Roma“ (Srećni Romi). Gostovao romski KUD iz Zaječara.

„Opozicionari navodili nato rakete, a sada za šaku dolara i dalje rade za agresora“, izjavio 2. aprila u Svrljigu Zoran Aranđelović, predsednik Okružnog odbora SPS Niša. Na svečanoj sednici JUL-a predsednik opštine Tomislav Petković oštro kritikovao opozicione prvake stranaka u Svrljigu, organizatore “dešavanja u gradskoj MZ”.

U Svrljigu 2. aprila održana konstitutivna sednica OO GSS Svrljiga. Za predsednicu stranke izabrana Persa Vučić.

Od 6. aprila Gradski parlament „zaseda“ na gradskom trgu u centru grada. MZ obavestila policiju o zasedanju na gradskom trgu. Iz policije nema odgovora. Na gradskom trgu uoči Blagovesti „u radu gradskog parlamenta učestvovalo oko 2.000 gradjana“, ali policija nije dozvilila okupljanje, pa je „parlament“ zasedao ispred Narodnog univerziteta, da bi se zatim okupljeni gradjani, uz povike „bando crvena“, „lopovi, lopovi“, „ua policija“ prošetali do zgrade SO gde su zatražili ostavke opštinske vlasti, izjavio za Narodne Živorad Aleksić.

Prema informaciji koju je usvojila SO Svrljig, „svaki gradjanin Svrljiga je tokom ratne 1999. godine mesečno imao na raspolaganju kilogram šećera i 0,7 litara zejtina“.

Radnici SIEN-a štrajkovali 10. i 11. aprila, potom im rukovodstvo fabrike zabranailo uzalazk u fabrički krug. Krajem aprila stolari ove fatrike se vratili na posao.

*Protesna šetanja oko 2000 Svrljižana organizovana i 13. aprila, jer policija nije dozvolila da se postavi ozvučenje u centru grada. Na sastanku rukovodstva opštine, političkih stranaka i MZ, predstavnici opštine i vladajućeg SPS prihvatili sve zahteve rukovodstva MZ i gradjana i zatražili od opozicije da ne izvodi narode na ulice. Mesna zajednica i dalje okuplja gradjane i organizuje protesne šetnje.

U porti crkve u Svrljigu, u organizaciji MZ i Crkvene opštine mališanima deljene uskršnja jaja i izvšren izbor nalepše peraške…
Majska plaketa opštine, povodom Dana opštine, dodeljena general potpukovniku VJ Vladimiru Lazareviću, komandantu III Armije VJ. Odbornici SO (socijalisti) podržali predlog da se predsedniku SRJ S. Miloševiću dodeli Oreden narodnog heroja. Odbornici opozicije nisu prisustvovali svečanoj sednici SO zbog neslaganja da se pohvalnica opštine „za poseban doprinos u odbrani zemlje od NATO agresije , kao i održavanje javnog reda i mira“ dodeli OUP-u Svrljig. *Pohvalnica policiji koja tuče narod bila je i povod za protesno okupljanje 11. maja u centru Svrljiga, u organizhaciji Demokratske opozicije Svrljiga, „Otpora“ i sindikata, pod nazivom „Niko nesme da nam bije decu“. Na protesnom skupu govorio Toplica Đorđević, predsednik Okružnog odbora DS Niša. Policija nije zabranila ovaj skup u centru grada, odnosno ispred policijske uprave.

Dva dana posle ovog skupa na informativne razgovore u OUP-u Svrljig privedeni otporaši Milan Videnović i Bojan Jovanović. Gradjani se okupili u dvorištu policije, koja je tražila da gradjani izadju iz dvorišta, a ovi to nisu učinili sve dok otporaši nisu pušteni“. Policija ponovo privodila ovu dvojicu otporaša i Mirona Jovanovića (50) . Njemu je zamereno što je prisustvovao performansu „postavljanja kamena temeljca“ za planiranu izgradnju ograde u Domu zdravlja, koji je bez lekova i šrpiceva. Na informativni razgovor pozvan i penzioner Vitomir Rajković, predsednik Udruženja sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Na 67. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, za izloženu kolekciju ovaca i šilježadi rase „svrljiška pramenka“, Dobriju Zdravkoviću iz Izvora pripala zlatna medalja.

Početkom juna Svrljig dobio mobitel 063.

Mz i opozicija Svrljiga i crkva organizovali crkvenu slavu „Sv car Konstantin i carica Jelena“ uz sportska takmičenja i projekciju filna „Nebeska udica“. Na turniru u malom fudbalu igrala i ekipa „Otporaša“.

„Progres“ dobro poslovao, ocenilo rukovodstvo fabrike na prigodnoj svečanosti povodom godišnjice kolektiva. U „Herbogalu“ otvorena nova hladnjača za duboko zamrzavanje kapaciteta 150 tona.

*Svrljiška policija se 6. juna oglasila preko lokalnih medija priznanjem da je protiv jednog policajca pokrenut disciplinski postupak zbog prekoračenja ovlašćenja.

Krajem juna svrljiška policija ponovo poziva otporaše na informativne razgovore. Prvi je pozvan Zoran Petrović, potom Zoran Jovanović, golman fudbalske ekipe „Otpora“. Početkom avgusta u policiju priveden i Slaviša Nikolić, član Nezavisne radikalne stranke zbog toga što je igrao mali fudbal u ekipi „Otpora“. Na junskoj sednici SO doneta odluka o ponovnom izlaženju lista „Vesti“, glasila opštine Svrljig. Za novog glavnog i odgovornog urednika imenovan Dragan Ilić, novinar iz Niša.

Za jevtinim veknama jula veliki redovi u Svrljigu. Hleb se prodaje po ceni od 2, 5, 3 i 9 dinara. Najviše se kupuje jevtin hleb, ali ga Svrljižani koriste za ishranu stoke.

Na Julskom turniru u malom fudbalu igrale ekipe Jugoslovenske udružene levice (JUL) i MUP-a. Policajci nadigrali političare. Svrljiška policija 8. avgusta oduzela preko 60 litara benzina od Tihomira Videnovića, koordinatora Saveza za promene.
Predsednik SO Tomislav Petković obećao da će zatražiti informaciju od MUP-a zbog privodjenja odobrnika „otporaša“. „Savetujem vam da ne provocirate policiju, da se na muvate oko Otpora i ne oblačite njihove majice. Otpor je sigurno od nekoga dobio naloge i policija to treba da ispita“.

Desetak radnica ITK se javilo lekaru zbog trovanja. Prethodnog dana, zbog pojave buva u materijalu za šivenje izvršena je
deratizacija materijala i magacina. Usledio je sedmodnevni kolektivni odmor radnika.
Početkom septembra Vojislav Mihailović, predsednički kandidat SPO-a posetio Svrljig. Dušan Mihajlović, predsednik ND, u Svrljigu izjavio da je Koštunica najbolji izbor… Uoči predizborne tišina koalicija SPS-JUL na TV Laser zakupila termin od 21. do početka predizborne tišine.

Na predsedničkim izborima 24. septemra u opštini Svrljig S.Milošević dobio 5.606 a V. Koštunica 5.002 glasa.
Uoči izbora Svrljig ostao bez tv signala Niške televizije i „Belamija“. Prestalo je ometanje radio signala inostranih radio stanica na srpskom jeziku od strane nepoznatog radio amatera iz Svrljiga. OUP Svrljig zabranio javno okjupljanje ispred sedišta DOS-a uveče na dan izbora. Prema prvim rezultatima lokalnih izbora koalicija SPS-JUL osvojila 20, DOS 5, GG 4, UOS 7, a jedno mesto je ostalo sporno. Kandidati SPS-JUL za čelne funkcije izgubili na izborima. I opozicija i pozicija uložili prigovore.

Bez mitingašenja!

Drugog oktobra više od jednog sata obustavljen saobraćaj magistralnom saobraćajnicom Niš – Timočka krajina na mostu u Svrljigu. Gradjani tražili da se priznaju rezultati izbora po kojima je V. Koštunica pobedio. Načelnik OUP-a Svrljig pozivao opozicione vodje da ne okupljaju narod.

OIK donela odluku o ponavljanju izbora ne pet mesta. Dovedena u pitanja najavljena pobeda koalaicije SPS-JUL.
3. i 4. oktobra svrljiški srednjoškolci nisu pohadjali nastavu zbog štrajka prosvetnih radnika. Dve trećine radnika „Progresa“ u štrajku. 4. okrtobra Svrljig bio bez struje čitavog prepodneva.
5. i 6. oktobra veliki deo Svrljižana na ulicama grada. Gradjanima se obraćaju novoizabrani odbornici dotadašnje opozicije. Gradjani upali u prostorije Radio Svrljiga.

Na ponovljenim izborima za lokalnu vlast u dve izborne jedinice pobedili kandidati DOS-a i UOS-a.
Emisiju u kojoj su učestvovali predstavnici UOS, DOS i SPS, prekinula grupa gradjana tražeći da se prekinu dogovori sa SPS-om.
Posle petooktobarskih događanja dileri devizama se povukli sa ulice. Marka u Svrljigu vredela 22 a do pre neki dan 44 dinara.
Proslava pobede V. Koštunice u Svrljigu organizovana narodnim mitingom na Pastirištu , gde su govorili predstavnici DOS-a, UOS-a, gosti iz Niša. Narod je poslužen grejanom rakijom, kuvanim vinom ali i pečenjem bika, koji je pečen na ražnju tog popodneva. Okupljene su uveseljavala dva orkestra.

Oktobra meseca održana peta po redu izložba stoke u organizaciji zadruga „Poljostočar“ i „Budućnost“. Za šampionku izložbe proglašena krava „Cana“ stočara Mladomira Milijića iz Niševca. Za novembar najavljen početak rada linije suhomesnatih proizvoda u klanici „Poljostočara“.

Uprava osnovne škole u četvrtak 27. novembra obaveštena telefonom, od strane anonimnog lica, da je u školi podmetnut eksploziv. Ispostavilo se da je uzbuna bila lažna.

Zaposlenima u „Komunalcu“ plate kasne deset meseci.

Svrljig krajem oktobra suočen sa nestašicom struje. Domaćinstva i privreda su štedeli električnu na taj način što su posle šestočasovne štednje imali po dva sata struju i tako naizmenično.


Nova vlast

Konstituitivna sednica opštinskog parlamenta, posle petooktobarskih promena, septembra SPS i JUL imali isti broj odbornika kao i opozicija (DOS, UOS i Grupa gradjana), održana 31. oktobra.

Za predsednika SO izabran Tihomir Videnoviće (DOS – DS), za potpresednika dr Slavoljub Petković (UOS – SPO), za predsednika Izvršnog odbora Aleksandar Batanjac (UOS – SPO), za potpresednika IO Dragan Ivković (UOS – DS) a za sekretara SO Momir Ćirić, diplomirani pravnik, (UOS – SPO). ( Kandidati SPS-JUL za funkciju predsednika SO bili Saša Golubović (SPS) a za potpresednika Radoš Božinović iz koalicije DOS-UOS). I jedna i druga opcija su u momentu konstitutivne sednica imale po 18 odbornika, ali su odbornici koalicije SPS-JUL glasali tajno za DOS.

Odmah posle preuzimanja lokalne vlasti rukovodstvo SO organizovalo osveštenje prostorija u zgradi SO. Čin osvećenja izvršio mesni paroh svrljiške crkve uz poruku novoj vlasti „da služi po pravdi Boga i u interesu svih gradjana“. (Zakon nije spomenut).
Polovinom novembra centrala SPO-a, nije priznala izbor Momira Ćirića za predsednika svrljiškog odbora SPO-a.
Početkom novembra niški „Žitopek“ prestao da isporučuje hleb Svrljigu, tražeći brašno iz robnih rezervi. (Niški hleb počeo da stiže pred kraj godine, kada je obezbedjeno prašno).
Fabrika vijaka krejam godine ugovorila izvoz vijačne robe za Hrvatske železnice. Od izvoza svrljiški min-ovci očekuju prihod od 3 miliona maraka, duplo više nego ratne 1999.g.Klinički centar iz Niša obezbedio za Dom zdravlja u Svrljigu 2.000 igala za šrpiceve, koje su do sada pacijenti kupovali u apotekama.

*„Rektor da vrati počasnu titulu“ – zaključak je Izvršnog odbora SO Svrljig. Razlog za oduzimanje titule počasnog gradjanina Svrljiga rektoru Niškog univerziteta dr Branimiru Đorđeviću, potpresedniku SPS Niša, zbog „ neadekvagnog odnosa, kao rektora Univerziteta, prema nasilju nad studentima članovima „Otpora“ i odnosnom i omalovažavanjem ljudi iz svrljiške opozicije tokom predizborne kampanje u Svrljigu, čime je pokazao da je nedostojan zvana Počasni gradjanin Svrljiga“. IO zatražio i smenu načelnika SUP-a Miomira Pejića, „koji je doprinosio i tolerisao da pojedini policajci i, već smenjeni komandir policije, prekoračuju ovlašćenja u službi, hapseći političke neistomišljenike, članove „Otpora“ i zbog sličnih propusta“ .

Krajem novembra u Svrljigu formiran opštinski odbor Nove Srbije. Za predsednika izabran Nebojša Marjanović.
Kongresu SPS iz Svrljiga prisustvovalo desetoro delegata. Kandidat za člana GO SPS profesor Saša Golubović a za poslaničkog kandidata predložen Radiša Savić.
U „Krznu“ počele smene rukovodsva. Opštinska vlast se uključila u rešavanje problema.
5. decembra OO SPS Svrljiga usvojio ostavku predsednika Ranka Jovića. Za v.d. predsednika imenovan potpresednik dr Ivica Antić.

Dužnosti direktora “Krzna” razrešen Toplica Djordjević.

Izvršni odbor SO naložio službi da se sa listića za isplatu dnevnica odbornicima i članovi IO izbirše odrednica „drug-ca“ i ispiše „gospodin-gospodja“ (gospodjice zaboravljene).
Krajem godine razrešen sudski slučaj odbornika iz IJ Guševac, čiji su izbor osporavali SPS i SRS. Sada koalicija DOS, UOS, GG ima 19 a SPS-JUL 18 odborničkih mesta. SPS zatražio razrešenje jednog svog „odbeglog“ odbornika.

Parlamentarni izbori
Za poslanike u republičkom parlamentu 24. decembra glasalo je 57,87 posto gradjana. Lista DOS-a dobila je naklonost 51,78 posto Svrljižana, SPS 22,15, SRS 9,08, SSJ, 5,04, SPO 4,38, JUL 0,04 posto, itd.

Zbog prisilne štednje struje dva puta dnevno od po 8 i više časova Svrljižani protestvovali na moste, uz zaustavljanje saobraćaja i paljenje guma.

Tokom 2000 godine u Svrljigu rodjeno 95 beba (57 dečaka i 38 devojčica).

Doček nove godine i novog milenijuma u Svrljigu u ugostiteljskim objektima koštao od 500 do 1.300 dinara.


preuzeto sa: http://svrljig.info
« Poslednja izmena: Januar 28, 2009, 23:48:01 by zarej »
"Ne možes samo pitati korisnike šta je to što oni žele i onda se truditi da im to i daš. Dok ti to napraviš, oni će poželeti nešto drugo". (Inc Magazine, 1989.)

"Veoma je teško dizajnirati proizvod za određenu grupu. Često ljudi ne znaju šta žele dok im to ne pokažeš". (BusinessWeek, maj 1998.)

Van mreže geronimo

 • Prelazi u legendu
 • ****
 • Poruke: 1216
 • NIKAD ROBOM
  • NIKAD ROBOM
Re: Godina 2000. – Godina protesta i promena
« Odgovor #1 poslato: Januar 31, 2009, 01:49:47 »
sve mi ovo nekako u magnovenju...verovatno zbog PTS-a iz 1999te :)))
NIKAD ROBOM

Van mreže WingsOfDesire

 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4099
Re: Godina 2000. – Godina protesta i promena
« Odgovor #2 poslato: Januar 31, 2009, 08:50:21 »

Najavljena, anonimna „Bela knjiga“ o „crnim dosiejima“ opštinskih funcikonera. Predstavnici SPO i DS poručili da nisu oni poručili pisanje „Bele knjige“.
Posle usaglašavanja Statutga MZ, za predsednika gradske MZ, iz redova gradjana, izabran Živorad Aleksić.
U svrljiškom SUP-u obavljen informativni razgovor sa predsednikom MZ Svrljig Živoradom Aleksićem i predsednikom DS Tihomirom Videnovićem o „Beloj knjizi“.

Leleee... Hahhh... Sta je be ovo?

Van mreže ivan grozni

 • Hyper-aktivan član
 • ***
 • Poruke: 769
Re: Godina 2000. – Godina protesta i promena
« Odgovor #3 poslato: Februar 18, 2009, 20:35:40 »
„Bila su to najbolja i najgora vremena.”
Jedino zivot prepun napora je vredan zivljenja

Van mreže sarac

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 38
Re: Godina 2000. – Godina protesta i promena
« Odgovor #4 poslato: Maj 05, 2009, 08:26:58 »
Kolko ja ovo pročitah samo izbor, sednice, konstituisanja, a ima li nešto da je urađeno konkretno (da je bar jedno drvo zasađeno).Nisam prometio.
Poslednje drvo kad se poseče,
poslednjom rekom otrov oteče,
poslednja riba reš ispeče,
čoveče, da li će ti doći do svesti
da se novac ne može jesti!

Van mreže cannavarojo9

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 1
Odg: Godina 2000. – Godina protesta i promena
« Odgovor #5 poslato: Decembar 11, 2018, 06:26:02 »
sve mi ovo nekako u magnovenju...verovatno zbog PTS-a iz 1999te :)))


Gclub สล็อตออนไลน์ ทางเข้า maxbet