59 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Svrljig imao Aero-klub…  (Pročitano 4946 puta)

Van mreže WingsOfDesire

  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4099
Svrljig imao Aero-klub…
« poslato: Oktobar 08, 2008, 21:57:09 »
Svrljig imao Aero-klub…

U vreme proglašenja Svrljiga za varošicu, početkom prošloga veka, u ovom mestu su formirana mnoga “gradjanska” udruženja…Izmedju ostalih, što danas zvuči malo neverovatno, Svrljig je imao i svoj Aero klub, pod nazivom “Naša krila”.

O svrljiškom Aero klubu autoru ovog teksta svojevremeno su kazivali Branko Bumbović, učitelj iz Nišvca i Vukašin Vule Todorović.

U knjizi Uspon Svrljiga autor Sreten Petrović beleži da je godine 1930. predsednik Mesnog odbora Aero kluba Naša krila bio je sreski načelnik Dragoljub Mitrović a blagajnik Dušan J.Petrović, šef poreske uprave.
Godine 1936. Mesni upravni odbor kraljevskog jugoslovenskog Aero-kluba “Naša krila” u Svrljigu, u dane 19. do 21. avgusta 1936. godine priredio je u varošici Svrljigu, na svome aerodromu zvanom “Grudobran”, u ataru sela Merdželata - “Vazdušno krštenje - aero-dan”, na kome je učešća uzeo jedan društveni školski aeroplan.

Da bi se obezbedila sredstva za rad Aero-kluba, prvog dana aero mitinga u Svrljigu, u večernjim časovaima u dvorištu - parku crkvene porte u Svrljigu Uprava je organizovala “Kermes”, odnosno dobrotvornu zabavu.

Na “Kermes” je pozvano “gradjanstvo celoga sreza i okoline, da uzme učešća i vidno manifestuje svoju ljubav prema našem vazduhoplovstvu, koje je budni čuvar našeg plavnog neba”.

Pored ljubavi prema vazduhoplovstvu čuvaru plavog neba, učesnici kermesa su plaćali ulaz 3 dinara, a “letenje na aeroplanu” je koštalo 10 ondašnjih dinara, za članove, a za ne članove, odnosno buduće članova takodje 10 dinara, plus 12 dinara članarine, pošto posle letenja postaje član. A, sam pristup aerodromu bio je besplatan.

S.Petrović beleži sećanja savremenika Kermesa i aero mitinga, da je na Grudobranu, alternativnom niškom aerodromu, bilo ljudi kao na vašaru. Bilo je šatri, kafana, muzičara, a moglo se platiti da se samo udje u avion i fotografiše.

I dve godine docnije, na Grudobranu je ponovo organizovan aeromiting.

Sve do šezdesetih godina prošloga veka osnovci iz Svrljiga, Prekonoge, Grbavča i Lalinca odlazili su na školske, jednodnevne, izlete na Grudobran.
izvor: svrljig.INFO« Poslednja izmena: Oktobar 15, 2008, 15:28:37 by Vasa »