68 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Od Isferlika, Dervena, do Svrljiga  (Pročitano 5549 puta)

Van mreže WingsOfDesire

  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4099
Od Isferlika, Dervena, do Svrljiga
« poslato: Septembar 29, 2008, 10:14:51 »
Opština Svrljig se nalazi u istočnoj Srbiji, na srednjem toku Svrljiškog Timoka, između Niša i Knjaževca i Aleksinca i Bele Palanke. Svrljiška i kotlina Bele Reke,oivičeni su masivom Svrljiških planina, Tresibabom i ograncima Ozrena i Device.
Grad Svrljig je administrativni centar ove opštine, koja ima još tridesetosam seoskih naselja.
Što se tiče stanovništva, osnovni element čine potomci starih Timočana, koje je na ovim prostorima naselio vizantijski car Iraklije početkom 7. veka iz krajeva severno  od Karpata, kako bi Srbi bili štit Vizatincima od napada Avara. Međutim, burni istorijski dogadjaji u Srbiji i na Balkanu uticali su na raseljavanje i doseljavanje  stanovništva u ovom kraju.  Sa severa su dolazili vlaški stanovnici romanske etničke grupe, sa juga Srbi iz kosovske oblasti i Sandžaka a sa istoka stanovništvo pirotske i trnske oblasti.
Svrljig je antički grad. Podigli su ga Rimljani kada su 29.godine pre nove ere konačno pokorili Tračane. Rimljani su u duhu svoga jezika, tračko ime reke Timahos promenili u Timakus i po njemu nazvali svoja dva važna strategijska utvrđenja  na putu Niš-Arčal na Dunavu, Timakus maius na Svrljiškom Timoku i Tinakus minus na Belom Timoku.
“Istoričari još nisu do kraja rešili dilemu da li se taj antički Svrljig nalazio kod današnjeg sela Varoš pored vojničke tvrđave ili kod današnjeg sela Niševca, nedaleko od utvđenja, u dolini pogodnoj za podizanje naselja po rimskom uzoru”…
Podelom Rimskog Carstva, krajem 4.veka Timakus maius je pripao Vizantiji, pa se u petom i šestom veku pominje pod imenom Timadoksion. Istorijski podaci dalje govore o čestom rušenju i razaranju Svrljiga. Huni ga razaraju 441.godine, potom  oko 55O.godine prilikom prodora Slovena na Balkan, oni grad Svrljig, zajedno sa Avarima, pljačkaju i ruše.
Formiranjem prve srpske države u  9.veku Svrljig i Timočani ostaju van njene granice, zauzeti od Bugarske, gde pripadaju Vidinskoj kneževini. Od Bugara Svrljig preotimaju Vizantinci, a od Vizantije 1182. godine Stefan Nemanja, tako da tada Svrljig prvi put ulazi u sastav  srednjevekovne srpske države. Potom Svrljig prelazi više puta u vizatijske, ugarske i bugarske ruke, a 1254. srpskoj državi ga vraća kralj Uroš Prvi, a Turci ga zauzimaju, kad i Niš, 1386. godine. Posle Kosovske bitke Svrljig se nalazi u tampon zoni između Srbije i Turske. Svrljig, beleže istoričari napada i Musa Kesedžija.
Oko 1459. godine Turci ovde počinju da naseljavaju svoje stanovništvo i grade Isferlik, obnavljaju i grade kule, hanove, džamije…Turski Isferlik 1597.godine pljačkaju i pale Ugri, a Turci ga ponovo obnavljaju u 18 veku, a pod Svrljišku nahiju pripada i područje Gurgusovca, današnji Knjaževac , i Sokobanje.
Hajduk Veljko od 1807. diže ustanike protiv Turske i uvom kraju, da bi do odsutne bune došlo , pod vođstvom Radojka Tričkovića Sajtara,  1833.godine, na dan Sv.Marka, kada je ovaj kraj oslobođen od turskog zavojevača i pripojen Kneževini Srbiji.

Svrljiška buna iz 1833.godine nije bila i poslednja buna i rat Svrljižana. Učestvovali su oni i u srpsko-turskim ratovima od 1876.do 1878.godine, Timočkoj buni 1883.godine, velikim ratovim od 1912. do 1918.godine, Drugom svetskom ratu i poslednjim ratnim događanjima.OKRUG SVRLJIŠKI
Po oslobađanju od Turske 1833.godine, mnogo pre nego što se Niš oslobodio turskog zuluma, godine  1836. zbog izuzetnih zasluga Svrljig dobija zvanje Okružnog mesta, sa sedištem u Niševcu, a posle tri godine, postaje sedište sreza, a Derven, današnji Svrljig postaje sresko mesto 1881.godine. I selo Izvor je neko vreme bilo sresko mesto pošto je sreska zgrada u Svrljigu izgorela u požaru.

KRSTA I SAJTAR
Najpoznatije svrljiške vođe su svakako Krsta Popović, iz Niševca, koga je Hajduk Veljko proglasio za bimbašu i starešinu  svrljiške kneževine 1807.godine, a za ratne zasluge Karađorđe ga proglašava za Vojvodu Svrljiškog.
Krsta Popović, kome turska vojska nije mogla ništa, biva, na prevaru, od svojih  saoboraca  ubijen.
Pored  vojvode Krste, po junaštvu je bio poznat i Radojko Tričković - Sajtar iz Prekonoge koji je 1833.godine na dan Sv.Marka digao ovaj kraj na bunu i proterao Turke preko Gramade, a odmah sutradan je krenuo na Gurgusovac (Knjaževac) da protera tursku posadu i oslobodi utamničene kmetove. Ubrzo su i ostale nahije u istočnoj Srbiji  bile oslobođene i pripojene Kneževini Srbiji.
Istorijski zapisi kazuju da je Miloš ponudio kapetanstvo Sajtaru, ali da je on ovu ponudu odbio. Miloš potom Sajtara postavlja za buljbukašu na Gramadi, gde je ovaj tu ostao do smrti čuvajući granicu od Turaka.

priredio: svrljig.INFO