256 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Crtani junaci su važni za odrastanje  (Pročitano 11388 puta)

Van mreže lunja

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4498
 • Vredi li...uopste?
  • Lunjin kutak
Crtani junaci su važni za odrastanje
« poslato: Februar 17, 2009, 11:22:28 »
Zašto su crtani junaci važni za odrastanje svakog mališana širom planete? Šta uče, o čemu maštaju čitajući časopise i gledajući ih na televiziji? S kojim se to junacima deca najčešće poistovećuju i koje su njihove osobine?

Strip junaci godinama zaokupljaju pažnju dece širom sveta. Mnoge generacije su odrastale i učile da čitaju uz njih. U želji da saznamo zbog čega su crtani junaci posebni i koje njihove osobine privlače mališane, proučavali smo Diznijeve likove..
Danas se kroz dečje časopise i televiziju srećemo sa Mikijem Mausom, Pajom Patkom, Šiljom, Plutonom, Mini, Vinijem Puom, Tigrom, Praslinom, a tu su i neizostavne Diznijeve princeze - Snežana, Arijela, Pepeljuga...
Ti bezvremeni junaci zaokupljali su maštu i naših baka i deka, roditelja, a danas i naše dece. Ako pogledamo samo neke od njih videćemo da su to likovi obojeni vrlinama koje pomažu deci da se poistovete sa njima ili pak pronađu pravo rešenje ili izlaz iz neke slične situacije. Često junake karakteriše mladalačka energija, polet i želja za istraživanjem i otkrivanjem, baš kao i decu.
Pored izražene edukativne strane junaci prolaze kroz različite zabavne dogodovštine! Poistovećujući se sa njima i učeći iz njihovih doživljaja, mališani usvajaju i sistem vrednosti, uče da razlikuju dobro i loše, a pored toga razvijaju i kreativnost i maštu.
Ako uzmemo za primer Mikija Mausa opisali bismo ga kao hrabrog, poštenog, maštovitog, pronicljivog, zabavnog, vrednog, lepo vaspitanog, iskrenog. Miki voli da bude u društvu svojih prijatelja među kojima posebno izdvaja Šilju. Uživa u dugim šetnjama sa psom Plutonom. Posebno mesto u njegovom srcu pripada voljenoj Mini.
Mini je moderna devojka koja voli dobre knjige, putovanja, pozorište, muziku. Obožava prirodu i životinje.
Za Šilju bismo mogli da kažemo da je stidljiv, nespretan, veliki sanjar, naivan, osećajan, nepredvidiv, brzoplet, duhovit, dobar. On voli nered, ali više zbog toga što je slobodnog duha i na sebi svojstven način čak i filozof. On nije lenj i zato prihvata svaki posao.
Junaci koji dominiraju životima predškolaca su Vini Pu i njegova družina: Praslin, Tigar, Iar... Vini Pu je veseo, darežljiv, obožava da jede med i da smišlja pesmice! Njegov najbolji drug je Praslin. On je lepo vaspitan i velikodušan, ali je i veliki plašljivac...
Iz kratkog opisa likova vidimo da njihove glavne karakteristike čine vrline, ali isto tako sastavni deo priča o njima su nestašluci i zabavne igre koje čine deo odrastanja svakog deteta.

Možda ih upravo ta kombinacija čini uvek aktuelnim i posebnim.


Roditelj Portal
_________________
Bačeno srce uvek nadje svoje mesto.
I onda to bačeno srce više ne plače često.

Van mreže veliki strumf

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 21
Re: Crtani junaci su važni za odrastanje
« Odgovor #1 poslato: Februar 18, 2009, 21:03:25 »
Леп чланак, само нисам баш сигуран да деца данас одрастају уз ове ликове из цртаних филмова. Мишљења сам да су сада, морам рећи - на несрећу родитеља и свих оних који се ''баве'' децом, врло актуелни Моћни ренџери, Нинџа корњаче, Ју-ги-о, Винкс и слични цртани филмови, кечери и остали садржаји ( углавном прављени у САД и Јапану) који деци шаљу тотално другачију ''поруку''... :assasin: :skull: :diablo1: :gdevil: >:(

Van mreže lunja

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4498
 • Vredi li...uopste?
  • Lunjin kutak
Re: Crtani junaci su važni za odrastanje
« Odgovor #2 poslato: Februar 26, 2009, 06:11:18 »
Apsolutno si u pravu! Mislim da danasnju decu "nahranimo" sa toliko agresivnosti uz pomoc crtaca a posle se cudimo sto imaju agresivnost u svom ponasanju!
_________________
Bačeno srce uvek nadje svoje mesto.
I onda to bačeno srce više ne plače često.

Van mreže veliki strumf

 • Novajlija
 • *
 • Poruke: 21
Re: Crtani junaci su važni za odrastanje
« Odgovor #3 poslato: Februar 27, 2009, 14:14:05 »
Imam jednu knjigu i siguran sam da ce tebi Lunja biti veoma, veoma interesantna. Zove se -Deca i televizija- i upravo sagledava problem uticaja televizije, kako pozitivnih tako i negativnih, na danasnje klinceze i klince.... preporucujem je svim osobama kojima je ova tema zanimljiva....

Van mreže Lee

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1880
Re: Crtani junaci su važni za odrastanje
« Odgovor #4 poslato: Februar 28, 2009, 09:50:51 »
Baš lepo što je pokrenuta ova tema. Veliki Štrumf (još jedan crtani lik, po meni, vrlo pozitivan, sa jako dobrim karakternim osobinama) bi mogao da nam prenese još neke stavove iz te knjige, jer predpostavljam da baš i nije lako pronaći je.

Ovaj članak se pojavi pre nekoliko dana u Blicu. Možda nije loše pročitati ga:

Kroz bajke deca uče moralne vrednosti

Devojčice u celom svetu odrastaju čitajući bajke o princezama i svaka barem jednom u životu poželi da i ona postane takva.
Veliku svetsku popularnost imaju likovi princeza iz filmova Volta Diznija. Mnoga deca ni ne znaju originalne bajke, recimo onu o Maloj sireni, jer su se već navikli na prerađene filmske priče. Godinama su Diznijevi umetnici i pisci stvarali priče o već čuvenim princezama i one su danas neprolazne. Ali to ne znači da je dovoljno da deci pustite crtać. Čitajte im.
Zbog čega je bitno da im čitate? Poslušajte psihologe.
Šta devojčice mogu da nauče čitajući bajke o princezama i zašto su priče o njima postale sastavni deo detinjstva svake devojčice? Psiholozi, analizirajući likove ovih dama, poručuju roditeljima da tokom čitanja objasne deci zbog čega je bajka koju čitaju bitna.
Treba da im objasne o čemu se tačno radi u priči, zbog čega je nešto dobro a nešto loše i kako bi bajka mogla da izgleda u savremenom svetu.
Samo tako će bajka biti ono što treba da bude - prvi korak ka sticanju osnovnih vrednosti i moralnih načela.

Pepeljaga
Film „Pepeljuga“ se pojavio 1950. u priči koja govori o zlobi, zavisti i sebičluku. Ipak, ona nosi i podsticaj za veru u sopstvene snove i snage. Pepeljuga živi kao sluškinja u domu svoje maćehe. Svakog dana ustaje sa nadom da će se njena sudbina promeniti. Mašta kako će se zaljubiti u princa. Dok taj dan ne dođe, u teškim trenucima pomažu joj prijatelji miševi. Ona ne prestaje da veruje u svoje snove, uvek je vedra i nasmejana. Ljubazna je, graciozna, šarmantna, lepa i dobronamerna, ali i te kako ume da brani svoj stav i kaže svoje mišljenje.

Snežana
Bajka o Snežani je priča o ljubomori, borbi dobra i zla, o prijateljstvu i snazi prave ljubavi. Glavna junakinja ove bajke zrači lepotom, dečjom nevinošću, optimizmom i nežnošću. Mnogo joj je stalo do drugih, pa je tako posvećena brzi o svojih sedam prijatelja. Naravno, tu je i zla maćeha koja se pretvara da je dobra starica, tako da se dete kroz priču susreće i sa činjenicom da nisu svi ljudi na svetu dobri.

Lepotica i zver
Neobičan bajkoviti film o Lepotici i Zveri nastao je 1991. Delima i rečima lepotica Bela je prava princeza koja uvek radi pravu stvar, bez obzira na cenu. Dok su devojke njenih godina u potrazi za mužem, ona traga za idejama. Ona je drugačija i jednostavno oseća da se ne uklapa. Nezavisna je, pametna, požrtvovana, osećajna, hrabra i veoma lepo vaspitana. Voli da čita. Odvažno će reći svoje mišljenje i suprotstaviti ga ako je to potrebno. Mnogo voli svog oca i velika mu je podrška. Hrabro je stala ispred Zveri i uhvatila se u koštac sa svim događajima koji su usledili, sve dok se jednoga dana njena ljubav Zver nije pretvorila u prelepog princa. Što će u prevodu reći, devojčice treba da se bore za svoje snove i ne treba da budu povodljive.

Arijel
Devedesetih godina iz Diznijeve čarobne radionice pojavile su se nove princeze. Prva od njih pojavila se 1989. i to je bila Arijel - mala sirena raskošne crvene kose, prelepog glasa, vesela i razigrana princeza koja živi u moru. Ona je nezavisna, jaka i odlučna - prava heroina. Arijel je bistra i pametna ali voli i da sanjari. Fascinira je svet na kopnu. Stalno je u borbi sa ocem, koji želi da je zaštiti. Teme koje prožimaju ovu bajku su ljubav i vera u sopstvene snove. Arijel predstavlja pravu tinejdžerku koja često oseća da je neshvaćena... Psiholozi se slažu da ova bajka može mnogo čemu da nauči i roditelje i decu.

Simbol princa
U potrazi za ljubavlju, koju u većini bajki simboliše figura princa, želja za harmoničnim domom, potreba da se uradi prava stvar i potvrda da se iz svake situacije može naći izlaz poruke su koje šalju pomenute bajke.
Raskošne haljine, čarobni štapići, životinje koje govore i veštice predstavljaju intrigantnu scenografiju kako bi poruke o pravim vrednostima bile prenete malim princezama. Ali i dečacima koji uče kako se za ljubav voljene hrabro treba boriti i kako je ruka jedne princeze i njima potrebna da bi bili bolji i hrabriji prinčevi.
Crtani filmovi, igrice i časopisi najčešći su mediji putem kojih deca danas uživaju u vanvremenskim bajkama, a sa njima i mi, odrasli, koji se bajkama i dalje nadamo i od njih ne odustajemo. Zar ne?

Jačajte detetove potencijale za učenje
Počnite s kraćim pričama. Ubrzo ćete primetiti da se detetova pažnja povećala, i tako stalno. Ovim širite zonu proksimalnog razvoja, koja označava razliku između onoga što dete može da nauči samo i onoga što može da nauči uz pomoć odrasle osobe. Kako postepeno povećavate vreme čitanja, dete postaje sve pripremljenije za samostalno učenje.


Mislim da treba posebno obratiti pažnju na uzrast deteta kada se bira šta će da gleda. Postoje crtani filmovi, kao što je npr. Vini Pu koji mogu da gledaju i da razumeju deca svih uzrasta, ali zato ima i onih čiju poruku ne mogu da shvate mlađi od pet, sedam ili dvanaest godina. Baš te Nindža kornjače gledaju i vole deca svih uzrasta, ali dečak od tri godina ne vidi njihovu borbu da sačuvaju svet od razaranja i zla, niti oni mogu da razumeju tu vrstu konflikta, oni jedino vide i razumeju karate udarce. Rešenje za to bi moglo da bude upozorenje na početku svakog crtanog filma o uzrastu za koji je namenjen.

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Odg: Crtani junaci su važni za odrastanje
« Odgovor #5 poslato: Decembar 27, 2010, 12:08:23 »
Ja mogu da ponudim konkretno rešenje za sve roditelje koji imaju kompjuter i internet, kako da deci prikazuju klasične i neprevaziđene crtane filmove. Pisah u jednoj drugoj temi o jednom sajtu kome je namena gledanje/slušanje/pravljenje plejlisti za muzičke spotove : http://www.svrljig.net/forum/index.php?topic=3090.msg91399;topicseen#new . Skoknite do navedenog sajta i u pretraživač ukucajte : tom and jerry, road runner, tex avery, bugs bunny ... i vaši mališani će uživati (a i vi :) ) u satima legendarnih crtanih filmova. Enjoy !

Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...