82 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Žan-Mišel Žar 8. novembra u „Beogradskoj areni“  (Pročitano 1506 puta)

Van mreže acacunami

  • Hyper-aktivan član
  • ***
  • Poruke: 636
  • "...ovo je pokušaj da kažem neizrecivo..."
Žan-Mišel Žar 8. novembra u „Beogradskoj areni“
« poslato: Jul 26, 2008, 17:14:44 »
[logged]Žan-Mišel Žar dolazi u Beograd

Žan-Mišel Žar, jedan od najčuvenijih francuskih kompozitora, izvođača i muzičkih producenata, održaće koncert 8. novembra u „Beogradskoj areni“. On se smatra začetnikom elektronske muzike, sint-popa i „Nju ejdža“, a njegovi koncerti po pravilu su spektakli koji uključuju svetla, lasere i vatromet.Žan-Mišel Žar rođen je u francuskom gradu Lionu 1948. godine. Njegov otac Moris Žar bio je čuveni kompozitor filmske muzike, a majka Frans Pežo bila je član francuskog pokreta otpora za vreme Drugog svetskog rata. Žan je prvi put došao u kontakt s muzikom kada mu je deda Andre Žar, koji je prvi izumeo miksetu, poklonio još jedan svoj izum, prenosivi fonograf. Sa samo pet godina počeo je da pohađa časove klavira, ali je njegovo interesovanje za muziku poraslo kada je na lokalnom buvljaku otkrio jednu čudnu violinu i trubu. Kraće vreme mladi Žan je paralelno studirao prava i ekonomiju i pohađao muzički konzervatorijumom u Parizu, ali je ubrzo shvatio da je ljubav prema muzici jača od suvoparnih brojki i činjenica.
Davne 1964. osnovao je svoj prvi bend „Mystery 4“ i toliko vremena provodio u vežbanju da mu je majka jednom prilikom konfiskovala sve instrumente. Svoj prvi singl „La Cage/Erosmachine“ objavio je 1971. i doživeo totalni neuspeh, a razlog je prvenstveno bio njegov eksperimentalni futuristički zvuk. Međutim, Žar je iste godine postao najmlađi kompozitor čije je delo izvedeno u Pariskoj operi, što je ujedno bio prvi slučaj korišćenja elektronske muzike u pozorištu, a mladi umetnik je čak svoje zvučnike morao da ofraba u zlatnu boju kako bi se slagali sa ostatkom dekora u operi. Prvi album koji je obeležio hit „Oxygene“ objavio je 1976, a zatim nastaju prava muzička remek-dela kao što su „Geometry of Love“, „Aero“, „Aerozone“, „Chronology“, „Fishiong Junks at Sunset“. Žan-Mišel Žar do danas je prodao oko 80 miliona albuma i singlova, a koncerte na otvorenom, koje obično prati milionska publika, održavao je na najneobičnijim mestima planete, kao što je pustinja Sahara. Svaki koncert je tematski uklapan s bitnim istorijskim datumom nekog regiona, pa će tako ostati zapamćeni njegovi nastupi iz 1990, kada je ponovo oborio Ginisov rekord (koji je prethodno sam postavio) na koncertu u Parizu, gde je bilo 2,5 miliona ljudi, da bi i tu cifru uvećao za još milion posetilaca na koncertu u Moskvi 1997. na proslavi povodom 850 godina postojanja grada.
Uklapajući svoja muzička remek-dela u savršen spoj s neverovatnim scenskim efektima, stapajući postojeću arhitekturu s komplikovanim sistemima lasera, vatrometa i muzike, stvara prepoznatljiv imidž i novi pravac kako u muzici, tako i u koncertnom izvođenju.
U Beogradu se 8. novembra očekuje koncert za pamćenje, a budući da će mu ovo biti prvi nastup u Srbiji, ljudi iz „Beogradske arene“, koji organizuju koncert slavnog muzičara, kažu da je Žan-Mišel Žar poziv da dođe u Srbiju prihvatio s velikim oduševljenjem.

Izvor Blic
[/logged]
« Poslednja izmena: Jul 26, 2008, 17:16:39 by acacunami »
"Hajde da nadjemo stvari u kojima svi mozemo da dobijemo.
Hajde da ne nadjemo stvari, da se sporimo, gde neko moze da izgubi
Mi se lako ujedinimo protiv nekoga, a nikako da se ujedinimo za sebe. Hajde da se ujedinimo za sebe, pa kada uradimo sve sto mozemo za sebe, onda cemo se deliti. I taj dan nece nikada doci, jer cemo uvek imati sta da uradimo za sebe..." Z.Đ. RIP