63 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Saveti za bolji život  (Pročitano 21712 puta)

Van mreže hiperinflacija

  • Moderator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 6758
  • Sometimes I feel so blue...
    • MY OWN PRIVATE HELL
Saveti za bolji život
« poslato: Jul 26, 2008, 12:09:08 »


Integralni pirinač protiv glaziranog

Njegova opna je bogata biljnim vlaknima, vitaminima i oligoelementima. S obzirom na to da sadrži 43 mg magnezijuma, devet miligrama kalcijuma i 79 mg kalijuma u 100 g, mnogo je zanimljiviji sa stanovišta hranljive vrednosti nego glazirani pirinač. Iako je podvrgnut specijalnom postupku pre nego što mu je skinuta opna, i glazirani pirinač sadrži magnezijum, kalijum i kalcijum, ali u mnogo manjoj količini nego integralni (osam miligrama magnezijuma, 34 mg kalijuma i četiri miligrama kalcijuma u 100 g).
- Manje je obrađen od glaziranog pirinča tako da se kuva 20 minuta. Ako ste u frci, bolje je da se opredelite za glazirani! Gotov je za 10 minuta.
- Sa 118 kcal u 100 g praktično je ravnopravan sa svojim glaziranim konkurentom, ali sadrži nešto manje glicida (24,6 g). Sa 119 kcal i 26,3 g glicida u 100 g predstavlja odličan izvor energije koja se lako apsorbuje i zato zauzima značajno mesto u ishrani sportista.



Smeh i suze prirodna su terapija za dušu i telo

Jedna minuta smeha deluje na organizam jednako kao i 45 minuta terapeutskog opuštanja. Kad se osoba smeje, u telu dolazi do fizioloških promena, broj otkucaja srca se smanjuje, pritisak pada i telo se opušta. Glasnim smehom 10-15 minuta na dan može potrošiti 10-40 kalorija Osim toga, britanski su naucnici potvrdili da je smeh zaista zarazan i otkrili nacin na koji se mozak “zarazuje” veseljem. Naucnici sa sveucilišta u Londonu otkrili su da slušanje smeha i ostalih pozitivnih zvukova stvara podražaj u podrucju mozga koji se aktivira kad se smejemo. U Americi postoji cak i vrsta terapije smehom koja pomaže u ozdravljenju, a najviše uspeha ima pri lecenju stresa. Suze su takodje izrazito važne za postizanje duševne ravnoteže.



Plivanjem zabavno i zdravo do savršene linije

Tražite li fizicku aktivnost koja nije previše skupa, zahteva minimalnu opremu i nema ociglednog znojenja, plivanje ili vežbanje u vodi idealan su izbor. Odaberite one vodene aktivnosti koje ce najbolje odgovarati vašim potrebama i željama. Pocinjete li se tek baviti plivanjem, izaberite za pocetak slobodni stil te ga kombinujte s lednim ili prsnim stilom. Leptir ili delfin stil preporucuju se onima koji se plivanjem bave duze. Plivanjem pokrecete i oblikujete i one mišice koje ne aktivirate drugim aktivnostima, a mišici se ne bildaju, nego se oblikuju i izdužuju. Plivanje ili vežbanje u vodi efikasnije je jer voda pruža cak 12 - 14 puta veci otpor od vazduha. Uz to, strujanje vode masira vaše telo pa je to i idealan nacin rešavanja “narancine kore”.



Ne izbegavajte čaj

Britanski nutricionisti su došli do zaključka da je čaj zdraviji od vode. Čaj, kako ističu lekari, sadrži flavonide - materije korisne za zdravlje i čovek ispijanjem najmanje tri šolje čaja dnevno može sprečiti srčana oboljenja i neke oblike raka, a takodje učvrstiti kosti i zube. Čaj takodje sadrži antioksidante koji sprečavaju dehidriranje organizma, objavljeno je na ruskom sajtu MIGnews.com. Kad je reč o čaju, britanski vodoinstalateri, električari i drugi majstori aktivno i sa zadovoljstvom koriste gostoprimstvo svojih klijenata i za smenu ispiju prosečno 3,83 šolje tog napitka, što je godišnje oko 900 šolja. U ukupnoj potrošnji tečnosti u Britaniji čaj učestvuje sa 40 odsto, pri čemu 96 odsto Britanaca pije čaj u kesicama, 98 odsto njih voli čaj s mlekom, 30 odsto sa šećerom, a 80 procenata zaposlenih u toj zemlji priznaje da najveći deo informacija važnih za svoj rad dobija baš za šoljom čaja, objavio je ruski list "Krestjanskije vedomosti".


Nezamenljivi Cink u imunom sistemu

Cink ima jedinstvenu ulogu u radu imunog sistema, pa ne može biti zamijenjen nijednim drugim oligoelementom u tragu. Povoljno utiče na stvaranje i aktivnosti nekih elemenata koji učestvuju u telesnim odbrambenim mehanizmima, kakvi su fagociti i limfociti. Njegov uticaj na timus (Thymus) ga čini jedinstvenim. Limfne ćelije koje se stvaraju u koštanoj srži, dospevaju u timus, gdje se pretvaraju u takozvane T-limfocite, koji igraju važnu ulogu u odbrani organizma od raznih oboljenja. Za ovaj proces je neophodan hormon timulin, meðutim za pravilno funkcionisanje ovog hormona je neophodan cink. U slučaju nedostatka cinka, timulin gubi svoju delotvornost. To dovodi do toga, da se limfociti ne stvaraju u dovoljnim količinama, pa se takve osobe izlažu mnogo većoj opasnosti od nastajanja oboljenja zbog smanjene otpornosti organizma. Klinička ispitivanja potvrðuju činjenicu, da što manje cinka ima neko u organizmu, to mu je slabiji imuni sistem, što za posljedicu ima povećanu prijemčivost za infekcije.
« Poslednja izmena: Oktobar 10, 2009, 18:33:08 by mega games »
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Re: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #1 poslato: Mart 22, 2009, 23:45:52 »
Здравље, љубав, осећање важности и психичке и материјалне сигурности нешто су без чега се човеку не мили да се ујутро буди. Па опет – неки све то имaју, а нису срећни, док други имају тек понешто али се не жале, насмејани су, пуни ведрине и наде. Питамо зато „стручњака за душу“, др Снежану Кузмановић, неуропсихијатра Дома здравља Стари град у Београду, да ли услови у којима долазимо на свет доприносе каснијој срећи, постоје ли људи „срећне природе“ и имамо ли сви „капацитет“ за срећу.
Шта је срећа?
Сви је прижељкују, читавог живота јој се надају, а она неког посећује, дугог заобилази. Не може се купити, поклонити, измамити, још мање отети. Треба је умети препознати и сачувати, а пре свега – не тражити је на погрешним местима.
– Мислим да постоји потенцијал за срећу. Повезан је са количином ендорфина, „хормона среће“ како га још називају, што зависи од генетике и биолошког материјала. Улогу у формирању особе која ће имати већу способност да ужива у животу и избори се за оно што је чини задовољном имају мајка или непосредна околина која бебу негује. Они већ од првих дана формирају дететов став према животу, његов капацитет за љубав и мржњу. Али и од самог детета зависи како ће доживети негу и љубав. Нека беба испуњена љубављу ће касније, као одрасла особа, умети да је пренесе другима, док ће друга, упркос љубави околине, остати стално емоционално „гладна“ и незадовољна – наглашава др Кузмановићева.
Ако дете расте у неповољним животним околностима, мање се очекује да ће постати особа сигурна у себе и срећна, али то не мора бити правило. Човек је био-социо-психолошко биће, па сем наслеђа и околине и избори које касније прави у животу – пријатељи, брачни и љубавни партнери – битно утичу на стање његовог задовољства, испуњености и остварености.
Кључ је – једноставност
Срећне природе можда зависе и од биолошког потенцијала и од психолошког развоја. Кључне речи за формирање самопоуздане личности које родитељи упућују детету су „Ти можеш...“ (да проходаш, да добро учиш, да успеш...). Вера да ћемо у нечему успети и те како помаже да то и постигнемо. Исто је и са срећом. Јован Дучић је рекао да „ко верује да је срећан, он то заиста и јесте“.
Наравно, и очекивања према детету морају зависити од његових реалних могућности, јер ако су превелика – дете ће постати несигурна особа.
Сигурност не само у себе и своје могућности, већ и у то шта нас лично чини задовољним, добар је пут да то и постанемо. Срећа је индивидуална, по мери сваког човека, не трпи конфекцијски приступ. Оно што би неког усрећило, другог би унесрећило. Једноставни људи имају веће изгледе да остваре личну срећу, желе углавном оно што могу и да остваре а кад се то догоди, уживају и у малим стварима. Они захтевнији увек виде и другу страну медаље. Гистав Флобер је духовито приметио да је за срећу потребно бити „глуп, себичан и доброг здравља, али ако први услов није испуњен – све је пропало“. Једна пријатељица се пожалила другој да јој се муж наљутио јер му се није допало оно што му је рекла, иако је, као и увек, била у праву. Од другарице је уследило питање: „Па, драга, хоћеш ли да будеш увек у праву, или да будеш срећна!“
Постоје тренуци усхићења, врхунског задовољства, „океански доживљај“ какав осете надарени људи када остваре неко дело. О томе је и Тесла говорио када је срећу изједначио са оним што дарује човечанству.
Други срећу траже у материјалном благостању, власти, моћи. А кад то постигну, с чуђењем откривају да се ипак осећају сами, и да им је потребно још нешто. Нашу срећу ствара оно што јесмо, а не оно што имамо. Уз то, ако имамо с ким да поделимо и бол и радост, пријатеље којима можемо да верујемо – то је већ део правог богатства. Волтер је рекао да један тренутак среће вреди колико хиљаду година славе!
Како постићи задовољство
Ако ради на себи, човек ће открити не само шта њега лично чини срећним, већ и како да заузда страхове, ојача самопоуздање и постане способнији да се избори за оно што га радује и што му је важно. Срећан човек има захтеве које може да оствари. Осим тога, оно што највише желимо се током живота мења.
Али има и оних „намћора“ који свему нађу ману. И кад имају све услове за срећу, њихова деструктивност ће их већ спречити да у томе уживају. Меланхолици опет себе кажњавају и „не смеју“ да буду срећни, јер их тада мучи осећање кривице. Зато је важан рад на себи, јер људи имају могућност да открију своју „матрицу“, план по којем функционишу, и себе можда саботирају и кад могу да буду остварени и задовољни..
Ако смо животом незадовољни, јако је важно да за то не окривљујемо ни судбину, ни себе, ни друге. Постоје околности које су у одређеном тренутку утицале на наше изборе и на наш живот. На нама је да се у овим околностима боримо за оно што нам је важно. Мудар човек се прилагођава људима и догађајима и на време ће одустати од модела понашања који му не обезбеђује срећу.
Срећа није трајно стање, живот је испуњен и болом, тугом, губицима, али важно је не „неговати“ тугу, не задржавати се предуго у негативним психолошким стањима, подстицати ведрину шетањем, читањем, дружењем са позитивно оријентисаним људима. Тада ћемо лакше у себи препознати дар за задовољство и срећу, својствен свима. И Артур Шопенхауер је, размишљајући о условима за срећу, предност дао ведрини духа, која је самој себи награда, а друштво јој праве племенит карактер, предузимљивост и здравље.
izvor > Politika
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Re: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #2 poslato: April 09, 2009, 02:27:50 »
Intuicija, “unutrašnji glas” koji su svi barem jednom “čuli” ili osetili fenomen je koji nije lako staviti u realan, objašnjiv kontekst. Neko će vam reći da uvek sluša “šesto čulo”, jer ono je nepogrešivo, dok će drugi odbaciti takvu mogućnost, pretpostavljajući razum svemu ostalom.
Da li, onda, treba verovati prvom instinktu o nekoj osobi, situaciji, iskustvu? Da li porcena koja se dešava na prvi pogled, ona koja se dobija površnim utiskom, može da bude ista ona za koju ćemo kasnije reći “Znao sam još od početka”? I, da li je to baš uvek tako? Može li famozno “šesto čulo” uvek da nas odvede na pravi put, bez greške? Da li odluka doneta posle samo nekoliko sekundi razmišljanja može da bude apsolutno ispravna, kao ona zasnovana na dugačkim analzama i zaključivanju kojem su prethodili sati razmišljanja?
Po definiciji, intuicija je prividna mogućnost neke osobe da stekne znanje bez jasnog uplitanja ili shvatanja čitavog procesa. Česta je tema istraživanja u psihologiji, ali i u svetu paranormalnog. “Vanosećajna percepcija”, “podsvest” ili “nesvesni um”, kako je još nazivaju, uprkos brojnim istraživanjima još je velika nepoznanica nauke.
Neki psiholozi smatraju da je intuicija jedna od funkcija mozga i tvrde da čak 90% kritičnih odluka donosimo na temelju intuicije, dok je drugi svrstavaju u parapsihologiju.
"Postoji čitav jedan svet koji se nalazi oko nas, ali na višem nivou, na drugim vibracijama. U njemu su ljudi kojih više nema i koji u drugom svetu imaju zadatak da komuniciraju sa nama. “Šesto čulo” ili intuicija je način na koji nas savetuju, vode i upozoravaju nas", tvrdi doktor Hans Holzer, profesor parapsihologije i istraživač paranormalnog.
Koja god da je vaša teroija, intuicija je “sposobnost”, koja kao i svaka druga mora da se razvija. Prvi korak je da slušate svoje srce, odnosno da u svakom trenutku budete svesni šta osećate, tvrde psiholozi. Bilo da je reč o prijatnim ili o neprijatnim osećanjima, opuštenosti ili osećaju sputanosti, verujte svojim osećanjima i delujte u skladu sa njima. Ono što vam telo i um poručuju jako je važno, jer je intuicija više od samog predosećaja da je nešto dobro ili loše za nas. Ona pomaže kod donošenja odluka, pri sklapanju partnerstava i sredstvo je ličnog razvoja.
U doba kada nije bilo medija i kad su informacije bile privilegija uskog kruga ljudi i manjine, intuicija je bila nešto što je ljudima nepogrešivo osiguravalo funkcionisanje. Zaboravljena moć koja nas je generacijama spasonosno vodila kroz život, u moderno vreme, nepravdeno je zaboravljena, tvrde stručnjaci. Za razliku od ljudi, životinje je često koriste. Na to ukazuje podatak da posle stravične nesreće koja je zadesila žrtve cunamija nijedna životinja nije stradala.
Slavni Ajnštajn jednom je rekao: “Intuitivno mišljenje je sveti dar, a racionalno verni sluga. Stvorili smo društvo koje poštuje slugu, a zaboravlja dar”.
Moć intuitivnog zalključivanja za većinu ljudi je isključivo ženska karakteristika, ali stručnjaci tvrde da je svojstvena svakom čoveku, samo je treba razvijati i na nju se oslanjati, inače nas napušta kao talenat koji potiskujemo. Nije to ništa mistično ni neprirodno. Ako ste je zanemarili, ona vremenom nestaje, jer je “unutrašni glas” postaje sve tiši ukoliko nema ko da ga čuje.
Oni koji se oslanjaju na intuiciju i češće o njoj vode računa, imaju veće šanse da ih prvi utisak ne prevari, tvrde stručnjaci. Ali prava korist od razvijene intuicije ne ograničava samo na prvi utisak, već rezultira većim nadahnućem. A ono je rezultat redovnog ulaganja u sebe. To je jako teško u moderno vreme, jer smo izloženi buci, stresu, energiji ljudi oko nas, pa često ne znamo što smo sami odlučili, a na što nas je nešto ili neko naterao. Ali, nije nemoguće negovati intuiciju, uprkos lošim uticajima, tvrde naučnici. To znači da svoje telo i um redovno odmarate.
Svest, odnosno, psiha deli se na dve celine – svesno i nesvesno. Nesvesno čini veliki deo naše ličnosti i na različite načine utiče na naš misaoni proces, percepciju, odluke i razmišljanja. A upravo odatle dolazi i “šesto čulo” ili intuicija.

VEŽBE ZA JAČANJE INUTICIJE

Pokušajte da svaki svoj dan provedete tako što će biti jedinstven, bez istih rituala. Krenite drugim putem na posao svakih nekoliko dana. Time se, tvrde naučnici, razbija rutina na koju ste navikli svoje telo. Kod svakog važnijeg događaja pitajte se kako se osećate i svesno doživite taj trenutak. Ponavljanje osećaja u nekoj situaciji vremenom će se pretvoriti u znak i tada je sigurno da je intuicija profunkiconisala. Dozvolite sebi neko vreme da dođete u kontakt sa svojim unutrašnjim “ja”. Setite se trenutaka koji su vam ukazivali na to da je nešto loše za vas, a koje ste ignorisali. Pomoći će vam da, kad vam nešto krene po zlu, pokušate u svesti da oživite trenutak u prošlosti koji vam je govorio da ne idete tom stazom. I ne odustajte, jer kroz život ne treba ići “zatvorenih očiju” i sa osećajem da ste žrtva okolnosti i da zavisite od puke sreće.
Instinktom se često koristimo radi brzog odmeravanja novih poznanstava. “Uključujemo” ga čak i ako postoje blagi, jedva primetni znaci koji nas upozoravaju na promene ponašanja bliskih ljudi, koje nas teraju da pitamo: “Jesi li siguran da je sve ok? ”. Ukoliko jednako cenite razum i osećajnost, bolje ćete “čuti” šta instinkt govori. Ako pri odlučivanju date prednost samo razumu, ili isključivo instinktima, u oba slučaja mogućnost greške je veća, tvrde psiholozi. Na intuiciju utiču emocije, naročito u trenucima straha ili panike. Dakle, za verovanje instinktu treba biti što objektivniji i smireniji, a jedna od tehnika za jačanje “unutrašnjeg lasa” je i redovna meditacija.

MOĆ MIŠLJENJA BEZ RAZMIŠLJANJA

Instinktivne odluke, bez obzira na to da li je reč o prihvatanju novog posla ili običnoj kupovini, pouzdanije su od onih koji nastaju kao posledica dugog i intenzivnog razmišljanja, pokazala je studija britanskih naučnika. Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju morali su da među 650 skrivenih identičnih simbola izdvoje onaj koji je okrenut naopako, što su sa 95-postotnom preciznošću učinili oni koji nisu imali vremena za razmišljanje. Za razliku od njih, ljudi koji su dobili sekund vremena da odluče, učinili su isto sa 70-postotnom preciznošću. Američki sociolog Malkolm Gledvel u knjizi “Treptaj: moć mišljenja bez razmišljanja” tvrdi da su za ispravnu odluku mozgu dovoljne samo dve sekunde. To “brzinsko” razmišljanje nezamenljivo je u trenucima stresa i pritiska u kojima su brze procene od životne važnosti. Takve su, na primer, reakcije vatrogasaca u zapaljenoj zgradi ili policajca u okršaju sa zločincem.

DAME IMAJU IZRAŽENIJU INTUICIJU

Neki istraživači veruju da su evolucijski pritisci “naterali” žene da budu intuitivnije i sposobnije da “čitaju” neverbalne izraze svoje dece ili partnera. Tokom jednog eksperimenta ispitanicima je puštan kratak nemi film o uznemirenoj ženi. Dame su daleko preciznije zaključivale da li je dotična žena ljuta ili raspravlja o razvodu, nego što su to uspeli muškarci. Čuvena TV voditeljka Opra Vinfri upravo intuiciju smatra razlogom svog poslovnog uspeha. Čak i ako su argumenti govorili protiv njenih odluka, ona je pratila “osećaj u stomaku” i, evidentno, nije pogrešila u proceni.

izvor . Vecernje Novosti
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #3 poslato: Septembar 14, 2009, 13:55:25 »
Iako se chlanak odnosi na BG , generalno , buka je problem u svim sredinama,pa imalim kakva je Svrljig...posebno u vreme spremanja ogreva ,zimnica i sl...

Породични лекар
Бука разара човека
Вишак децибела не оштећује само слух, већ неповољно делује на цео људски организам: подиже крвни притисак, повећава нервозу и раздражљивост, доводи до синдрома хроничног умора.
Шта је то без боје, мириса и укуса; не види се, а свуда је? Не, није ваздух. Реч је о једној врсти загађења човекове средине, од којег неприметно, мало-помало, почињете да бивате нервозни, раздражљиви, слабо спавате и сваког јутра се будите све уморнији.

Како побећи од буке?

Према подацима Градског завода за заштиту здравља (ГЗЗЗ) у 2007. години, на 22 од укупно тридесет мерних места у Београду, бука прелази дозвољену вредност у току дана, и чак на 27 места ноћу.
– Дању је дозвољени ниво буке увећан до 14 децибела, што је стравично висока вредност, а у ноћном периоду и до 19. Ово је погоршање у односу на претходну годину. Када кажете да је негде ниво буке повећан за само три децибела, на пример, негде се измери 65 дб, а после измерите 68 дб, то значи да је фреквенција саобраћаја дупло повећана на том мерном месту – каже Бошко Мајсторовић, саобраћајни инжењер из ГЗЗЗ.

Без тишине нема одмора

Дакле, ту смо. Велики број Београђана трпи због буке, али, шта то заправо значи за просечног станара из Булевара деспота Стефана, Таковске улице или неке вишеспратнице уз аутопут?
– Уколико постоји континуирано излагање високом нивоу буке, долази до скока крвног притиска, утицаја на вегетативни нервни систем, нервозе, мањка одмора, односно синдрома хроничног умора. Није, дакле, само реч о оштећењу слуха због буке, већ постоји неповољно дејство на цео организам – објашњава др Бранка Микић, оториноларинголог аудиолог из Института за ОРЛ и максилофацијалну хирургију у Београду.
Општина Нови Београд је радила анализе за насеља која се налазе близу аеродрома, каква су Сурчин или Ледине, и установљено је да је становништво из тих насеља подложније неурозама и кардиоваскуларним сметњама у односу на опште здравље становништва и очекивани ниво за ту узрасну скупину. Нема квалитетног одмора ако није тишина, а тишина није 60 децибела него мора бити испод 40, каже наша саговорница.
Према речима проф. др Светлане Чизмић, шефа катедре за психологију рада на Филозофском факултету у Београду, комунална бука представља конгломерат свих непријатних звукова који долазе из окружења у којем живите, а потичу од саобраћаја, од (привремених) радова који се изводе у близини, из кафића или ресторана.
– За разлику од повремене буке, на непрестану, каква је комунална, човек може да се навикне, али она и поред тога оставља последице и на психичко и на физичко здравље људи. Најчешћи психички поремећаји су изражена неуротичност, анксиозност, емоционална нестабилност, повећана иритабилност, сукоби са околином...
Бука делује као стрес, у овом случају континуиран, који ремети низ подручја човековог функционисања, она омета комуникацију и смета чак и добрим међуљудским односима. У неким истраживањима је утврђено да се у јако бучним срединама ови односи доживљавају као мање пријатељски – истиче др Чизмић.

Заштитни зидови – дифузори
Проблем буке је растао истовремено са развојем Београда; непостојање или непоштовање еколошких закона и прописа су током деценија довели до тога да у појединим насељима ситуација буде веома алармантна. Сви наши саговорници истичу да је крајње неповољна ситуација што изузетно прометна саобраћајница, каква је аутопут, пролази кроз густо насељена места. Овај проблем могуће је решити постављањем неравних зидова – дифузора, који разбијају звук и штите околне зграде од буке, а постоје широм Европе, поред осталог и у суседној Мађарској и Хрватској.
– Некада смо правили велике глупости, којима смо се поносили – каже Бошко Мајсторовић. – Причали смо да смо успели да „провучемо” аутопут кроз срце Новог Београда, а сада правимо обилазницу, и то великим делом и због превелике буке. Такође смо некад говорили да би „место становања требало примакнути месту рада”, па сад на Новом Београду имате фабрику одливака уз стамбено насеље, те се поставља питање кога да иселимо: фабрику или људе?
Неспорно је да постоји проблем буке, као и да грађани због тога имају здравствених проблема. Поставља се питање: која је градска институција надлежна за заштиту животне средине? Одговор не може бити једноставнији – Градски секретаријат за заштиту животне средине. Ту, међутим, долазимо до кључног проблема. Инспектори из овог београдског градског секретаријата раде по Закону о заштити животне средине донетом још 1991. године, а по њему извор буке може бити само стационаран. Дакле, барем према закону, ниједно возило, ниједан полураспаднут аутомобил, аутобус или камион не може бити извор буке, јер се (још) креће, чиме не улази чак ни у разматрање као потенцијални загађивач. Према речима Татјане Живковић, помоћника градског секретара за инспекцијске послове у области заштите животне средине у Београду, инспекцијама у таквој ситуацији остаје само да се боре са власницима кафића и сплавова. Међутим, пропис из 1992. године умногоме компликује поступак рада, што практично инспекторе оставља немоћним.
– По закону из 1991. године извори буке су искључиво стационарни, односно то могу бити апарати и разни уређаји. Тај закон буквално са само три члана регулише проблем буке, а Правилником који је из 1992. године, прописан је дозвољени ниво буке у средини у којој човек борави, као и начин на који се врши њено мерење.
Највећи број пријава грађана односи се на кафиће, међутим, они су практично никли преко ноћи, тако да пропис није регулисао ништа у вези са радом кафића. Морали смо да музички стуб сврстамо у уређај, тј. апарат који је стациониран. Ми власнику налажемо мерење, и извештај који добијамо је следећи: да је дозвољено пуштање музике до одређеног нивоа на том потенциометру музичког уређаја. На основу тога издајемо решење да тај апарат и тај уређај не сме да се користи изнад тог подеока, али пошто немамо законска овлашћења да печатимо те уређаје, пошто је контрола малтене немогућа, онда је та наша мера забрањујућег решења несврсисходна.Другим речима, ми смо практично немоћни. По садашњим прописима, бука се мери при затвореним прозорима и вратима, што је потпуно неадекватно за летњи период, тако да обично ти резултати који се добију нису реални. Али тако пропис каже, и ми не можемо ван њега, каже Живковић.

Барем теоретски, решење проблема буке у Београду је могуће: потребно је донети нови закон о заштити животне средине (јер је постојећи, из 1991, неадекватан), као и посебан закон о буци. Или, како каже Татјана Живковић, довољно би било само дати овлашћења граду да сам доноси акте који би регулисали овај и сличне проблеме. Све дотле ће Београђани бити неиспавани и нервозни.

izvor > Politika
« Poslednja izmena: Septembar 14, 2009, 13:58:02 by geronimo »
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #4 poslato: Septembar 14, 2009, 13:57:10 »
Како обуздати апетит
После седам година истраживања о томе шта наводи Американце да превише једу, Дејвид Кеслер, бивши директор Федералне управе за храну и лекове САД, дошао је до закључка да није реч само о недостатку воље и сопственој кривици. Своје налазе изнео је у књизи под насловом „Крај претераног узимања хране“.
Запитавши се зашто су Американци данас гојазнији него икада раније, зашто не могу да одоле одређеним врстама хране и зашто настављају да једу иако су већ сити, Кеслер је открио да су се друштвене норме у вези са исхраном промениле. Храна нам је доступна 24 сата дневно па више не једемо само у време обеда, већ и ходајући улицом, на пословним састанцима, у биоскопу... У суштини, од хране смо направили забаву.
Осим тога, фабрике за прераду хране и ресторани користе састојке који изазивају апетит. Масти, шећер и со подстичу мозак да лучи допамин, супстанцу повезану са осећајем пријатности, која мења хемијске процесе у мозгу и изазива „условљену прождрљивост“. Реч је о наговештајима задовољства који нам непрекидно стимулишу мозак и изазивају жељу за узимањем хране. У нама се стално рађа снажна жеља за храном, пажња нам је усмерена на њу, па је узимамо све више и више.
У извесном смислу постоји сличност између фабрика за производњу хране и дуванске индустрије. Обе манипулишу понашањем потрошача да би продавале своје производе без обзира на здравствене последице. Уместо да смањује осећај глади, индустрија хране креира производе тако да наводе људе да једу више него што им је потребно и што би желели, упозорава Кеслер.
Већ и сама помисао на храну изазива жељу за њом. Та непрекидна стимулација онемогућава сваки покушај да се изгубе килограми. Дијете престају да делују када мозак прихвати ове подстицаје. Ако би вам ускратили храну 30 или 60 дана, ви бисте то издржали и изгубили на тежини. Али повратком у свакодневно окружење, уз старе навике, брзо ћете обновити ранију тежину, опомиње Кеслер.
У књизи „Крај претераног узимања хране“ он предлаже стратегију за окончање ове зависности. Прва ствар је да заштитите свој мозак од индустријских подстицаја за узимањем хране, а најбољи начин за то је – променити виђење хране. Вегетаријанци, рецимо, баце поглед на животињске масти и протеине и кажу: „Не, то никако!“ Други желе само еколошку храну. Неки се ужасавају великих порција. Најважније је развити неко своје правило и рећи: „То нећу да једем!“ .

izvor > Politika
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #5 poslato: Septembar 17, 2009, 19:21:58 »
 Uživanje u grožđu (Vitis vinifera) datira još od drevnih naroda. No, bez obzira na to što su njegovi suvi ostaci nađeni u egipatskim i drugim predbiblijskim grobnicama širom srednje Azije i istočne Evrope, sa uzgojom grožđa i proizvodnjom vina počeli su upravo Grci. U početku je njihov zaštitnik bio Dionisije, a kasnije bog vina postao je Bahus.
Međutim, pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još pre osam hiljada godina. Veruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano na visokim temperaturama, jer je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijevska poslastica - gusta, sirupasta i slatka. Najčešće su razređivana vodom i mešana sa začinskim biljem, medom i sirom.
Mnogo vremena moralo je da prođe da bi se dobio pravi sok od grožđa i tek otkrićem pasterizacije uspelo se da se dobije nefermentisani sok kao posebno piće, što sa industrijskom revolucijom predstavlja početak modernog doba.
Iako postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za belo i crno grožđe.

CRNO GROŽĐE
Kožica crnog grožđa je vrlo vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine. Oni su antioksidansi koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju
loš holesterol. Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.
Crno grožđe bi trebalo jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

BELO GROŽĐE
U mnogo čemu slično je crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima, a nije preterano bogato ni sa kalijumom i kalcijumom. Međutim, ono što belo grožđe razlikuje od crnog je da ono ne služi samo za jelo već i u kozmetičke svrhe zbog obilja vitamina, minerala, nezasićenih masnih, kao i voćnih kiselina.

SUVO GROŽĐE
Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

VINSKO SIRĆE
Trebalo bi da se nađe u svakom domaćinstvu jer je istovremeno hranljivo i lekovito. Vinsko sirće hladi i steže, smiruje dijareju i krvarenje. Od vinskog sirćeta prave se obloge za razne bolesti, a povremeno pranje celog tela mešavinom sirćeta i vode čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju krvi, čime organizam postaje otporniji na razne bolesti i spoljašnje štetne uticaje.
U celini posmatrano, grožđe osim što osvežava, predstavlja lek za čišćenje krvi, regulisanje varenja, uklanjanje masnih naslaga iz tela, lečenje upalnih procesa, kao i za uklanjanje reumatičnih tegoba i kožnih alergija. Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.

SOK
Sveži sok od grožđa preporučuje se jer je bogat vitaminima A, B i C, kao i raznim mineralima. Izuzetan je čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela. Ovo najbolje znaju Francuzi koji za vreme berbe konzumiraju velike količine soka grožđa.

DIJETA
Dijeta sa grožđem jedna je od najboljih. Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu. Ne samo što će se izgubiti višak kilograma, već će se regulisati varenje i apetit, a koža će zablistati svežinom. Naravno, ako je dodatna hrana nemasna i lagana.

izvor . vecernje  novosti
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #6 poslato: Septembar 30, 2009, 21:50:10 »
Stres se može kontrolisati
Autor: Irena Tešić |Blic | 28.09.2009.

Uz sve negativne predznake koje stres sa sobom nosi, izvesna količina stresa na poslu je ipak pozitivna i poželjna. Čak šta više, upravljanje stresom može da doprinese da ljudi rade mnogo bolje i produktivnije.

 
U nastojanju da motivišu svoje zaposlene, kompanije moraju da budu svesne da je pri tom neophodno biti veoma suptilan i oprezan, jer je linija između dobrog i motivišućeg i lošeg i destruktivnog stresa vrlo tanka - poželjno je, sa jedne strane, izazvati lučenje adrenalina kod zaposlenih, ali ne u tolikoj meri da oni postanu nervozni i neproduktivni.
Svako od nas ima različito mišljenje o tome šta je za njega stresna situacija I kako stres zapravo deluje na nas, ali ga u svakom slučaju većina nas ipak povezuje sa nervozom, neprijatnim osećanjem, pritiskom i zahtevima koje teško izvršavamo, jer su po nekad u potpunosti nerealni. Dakle, menadžeri moraju biti veoma oprezni prilikom preraspodele zaduženja, ali i postavljanja ciljeva i zadataka zaposlenima. Upravljanje stresom u timovima je posebno važno. Ukoliko tim, pati zbog toga što je recimo njegov ključni član pod stresom, efekat na ceo tim biće progresivno destruktivan. Velika energija je blokirana, motivacija iščezava i pojavljuje se osećaj demotivisanosti i beznađa među ostalim članovima tima. Ovakav pad radnog morala vrlo lako može da dovede do osipanja najvrednijih kadrova čija je zamena uvek kasnije skupa i teška.
Pre svega, trebalo bi napraviti analizu problema koji dovode do pojave stresa u organizaciji. Suočeni sa problemom stresa mnogi poslodavci danas pokušavaju organizovano da pomognu svojim zaposlenima da prevaziđu teškoće koje izazivaju stres. Najvažnija pomoć sastoji se zapravo u edukaciji zaposlenih u vezi sa stresom. Stres na radnom mestu se svakako može kontrolisati, smanjiti, ali čak i potpuno eliminisati određenim tehnikama ili alternativama. Ako ne možemo da promenimo okolinu, možemo svakako da promenimo svoje tumačenje događaja oko nas. Možemo naučiti da doživljavamo stvari tako da nas ne ugrožavaju. To je suština pozitivnog mišljenja. Ista stvar se može doživeti kao tragedija ili kao sitnica.
Nije važno da mi promenimo nekoga - šefa, kolegu ili saradnika na poslu - to uostalom nije ni moguće! Važno je da znamo da zaštitimo sebe i svoje interese. A pri tom da ostanemo pristojni i ljubazni u odnosu na druge. Isto tako, važno je naučiti jasno prepoznati sve one događaje na poslu koji izazivaju stres, kao i sopstvene misli i emocije koje taj stres prate. Stresne misli i stresne emocije koje su pratioci stresnog događaja pokušajte da zamenite nekim drugim mislima i emocijama koje ne izazivaju neprijatnost i napetost, pokušajte da se opustite. Pored ovoga, pokušajte u svakom slučaju, da se bar jednom godišnje, a ako je moguće i češće, sastanete sa svojim poslodavcem, šefom ili direktorom i porazgovarate o tome kako obavljate posao i u kojoj meri ispunjavate svoje radne obaveze.

NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 06, 2009, 19:25:04 »
Игра вам око, осећате вртоглавицу док устајете, крче вам црева…У свим тим случајевима ваш организам шаље неку поруку.
Када једете сувише брзо, халапљиво пијете течност, или вам је желудац већ препун, почећете да штуцате. Пре тога, дошло је до наглог трзаја у дијафрагми, а затим се затворио гркљански поклопац, и ето непријатног штуцања. Може га изазвати и преврућа или сувише хладна храна.

Шта у таквој прилици треба да покушате? Неки лекари саветују да задржите дах, неки да подигнете руке у ваздух, а неки опет сматрају да је најбоље,ако једете сув хлеб, да узмете кашичицу шећера или брзо попијете чашу воде…

Ипак, сви саветују да ако штуцање не престаје целог дана обавезно одете лекару. Врло реткото може бити знак упале једњака, неке друге упале у грудном кошу или у пределу трбуха.

Један капак или танки мишићи у спољним угловима ока почињу да „играју”, а понекад осећате и благи свраб. Узрок томе јесте хормон стреса који доводи до фасцикулације – брзог дрхтаја снопова мишићних влакана.

Најчешћи разлог су неиспаваност и континуирано накупљање стреса.

То је знак да вам је потребно више мира. Зато, приуштите себи чешће паузе, спавајте најмање седам сати, више шетајте, више боравите у природи, више се дружите са позитивним људима. То ће вас опустити и спречити даље излучивање хормона стреса.

Непријатна бука из стомака, позната и као „крчање црева”,знак је да варење добро функционише. Желудац је шупаљ мишић који меша храну и затим је пребацује до других органа тако што се грчи део по део. То се дешава и када се у њему налази само ваздух, а перисталтика у том случају потискује ваздух и производи звукове.

Поједите нешто. Када је желудац пун, звукови су слабији. Или, попијте чашу топле воде– топлина ублажава грчеве.

Најчешће је осетите ујутро. У већини случајева то је нормална и безопасна реакција. Да, реч је о вртоглавици. Вртоглавица, међутим, може бити знак физичке преморености. Превише радите и често сте изложени стресу? И промена времена може је изазвати. Циркулација слаби и мозак не добија довољно шећера из крви који му је неопходан.

Наизменично туширање топлом и хладном водом у јутарњим сатима подстиче циркулацију. Попијте велику шољу топлог чаја са кашичицом меда. А затим узмите мало хране богате угљеним хидратима.

Обратите пажњу ако вртоглавицу изазива једноставно окретање главе. У том случају јавите се лекару јер могући узрок вртоглавице може бити поремећај циркулације унутрашњег уха.

Док лежите окренути на бок, чујете откуцаје сопственог срца? Имате осећај да вам куца у грлу? Умирите се, живот вам није у опасности – то је само знак да су вам нерви напети.

Ова појава указује на психичку преоптерећеност, често после дужих фаза изложености стресу. Нервни систем шаље снажне сигнале срцу, стављајући га у стање приправности. Савет је једноставан. Узмите слободне дане, искористите годишњи одмор…Приуштите себи неопходан мир. И, научите да кажете не.

То „не”, у правом тренутку и упућено правој особи, може помоћи вашем организму да престане да се буни и да вас опомиње како је време да почнете да мислите о свом здрављу.

Д. Павићевић-Politika
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 09, 2009, 20:24:56 »
Iza kojih navika se kriju psihološki problemi >>>
by Gordana Golubović/Blic

Nesvesno dodirujete ili uvrćete kosu, u kući sve mora da vam bude pod konac, niste spokojni ako krenete na posao, a da prethodno bar tri puta niste proverili da li ste isključili šporet. Iako su naizgled bezazlene i simpatične, ove navike u nekim slučajevima prikrivaju psihološke ili emocionalne probleme.

Ako stalno dodirujete nokte i kosu
Može izgledati kao simpatična, nevina navika. Ali, ponekad se desi da jače povučete pramen kose. Isto važi i ukoliko imate naviku da grickate nokte („desi vam se“ da dođete do živca). Razmislite da li to možda radite zbog nesvesne želje da kaznite sebe? A možda se iza ovog gesta krije potreba da izbacite iz sebe nagomilanu nervozu? Pitanje koje sebi treba da postavite jeste: šta pokušavam da odstranim iz sebe? Da biste se oslobodili potiskivanih osećanja, posvetite se sportu, tako ćete se lakše osloboditi stresa.   

Ako uvek sve mora da bude pod konac
Želja za redom i disciplinom je pokazatelj racionalnosti, ali kada to pređe u maniju, kada stvari uvek moraju biti ostavljene na isto mesto i kada to namećete okolini, i time otežavate zajednički život, onda to znači da nešto nije u redu s vama. Ako sve mora da bude pod konac, najverovatnije se radi o tome da ste pomalo infantilni. Ponašate se kao malo dete koje zapravo oseća sigurnost ukoliko mu se nameće disciplina i ako se stvari ponavljaju po tačno određenom planu. Raditi iste stvari na isti način štiti od iznenađenja i, shodno tome, od eventualne patnje.
Pokušajte s malim izmenama. Na primer, nemojte odmah stavljati odeću u ormar čim se svučete. Napravite i novi razmeštaj nekih delova nameštaja.

Ako često proveravate da li je plin dobro zatvoren, mašina isključena
Sasvim je u redu proveriti da li je sve isključeno kada napuštate stan, ali ako u tome preterujete i ako niste sasvim sigurni ni pošto ste već jednom proverili, to je znak da vam treba opuštanje i predah. Ritualna kontrola stvari i situacija koje bi vam mogle naškoditi izražavaju nesigurnost. Iza toga se krije strah da ćete izgubiti iz kontrole sopstvene emocije i da ćete tako ugroziti sebe. Manijakalna kontrola daje vam osećaj da možete upravljati čak i svojim emocijama.
Naučite neku tehniku opuštanja, odvojte vreme za čitanje, muziku, stare filmove, ili pokušajte sa rekreacijom, masažom...
 
Ako u vašoj torbi ima svega i svačega, „za svaki slučaj“
Ako se u vašoj torbi, pored nužnih stvari, nalaze i raznorazni lekovi, makazice i turpija za nokte, šećer u kesicama, flašica s vodom, kišobran - dakle sve ono što vam može pomoći da se suočite sa svakom situacijom, to znači da osećate nesigurnost i da vam je potrebna nečija zaštita.
Pokušajte sledeće: nabavite manju torbu i u nju stavite samo pet-šest neophodnih predmeta. Videćete da i tako možete preživeti.

Ako sve ostavljate napola završeno
Sasvim je u redu ostaviti nešto što nije u sferi vaših interesovanja. Ali, ako ste od onih koji započinju hiljadu stvari, a nijednu ne dovedu do kraja - na primer, krenu na kurs engleskog i ne završe ga, uplate teretanu i odu samo nekoliko puta, ne odu na zakazani sastanak... - to znači da ste nesigurni u sebe. Bojite se da nećete ispuniti sopstvena očekivanja i/ili očekivanja okoline. Ova navika se rađa iz želje za perfekcionizmom. Svaka eventualna poteškoća predstavlja opasnost, pretnju od koje je bolje pobeći. Na taj način izbegavate da se suočite s rezultatima.
Rešenje za ovaj problem jeste da prihvatite svoja ograničenja. Ne budite toliki perfekcionista, tako ćete osloboditi svoju kreativnost.
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: SAVETI ZA BOLJI ŽIVOT
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 09, 2009, 20:37:00 »
Šta nam krade energiju
izvor. Blic

Navodimo nekoliko neuobičajenih uzročnika umora na koje najčešće ne obraćamo pažnju i ne znamo da mogu da deluju iscrpljujuće na organizam.
 
Telefoniranje
„Gubite mnogo telesne tečnosti iz usta kad mnogo pričate“, objašnjava Džanel Berlou iz privatne londonske klinike TMI. Ona kaže da je kod radnika koji su zaposleni na centrali ili u takozvanim kol centrima to glavni razlog zamora. To važi za sekretarice ili biznismene koji dobar deo poslova obave telefonirajući. Dehidratacija dovodi do zgušnjavanja krvi, čime se smanjuje dovod kiseonika u ćelije celog organizma. Ako ste primetili da u toku radnog vremena mnogo telefonirate, postarajte se da pijete više vode nego obično. Odmah ćete se bolje osećati.
 
Nizak pritisak
Dok je visok krvni pritisak opasan po zdravlje, nizak pritisak po pravilu izaziva osećaj zamora i iscrpljenosti. „Iako ne znamo precizno zašto je tako, pretpostavljamo da on dovodi do toga da se mozak ne snabdeva optimalnom količinom krvi“, kaže dr Piter Rou sa Univerziteta Džons Hopkins u SAD. Najkarakterističniji simptom niskog pritiska jeste vrtoglavica kad naglo ustanete ili ako dugo stojite.

Uživanje u hrani
Ako se radujete dobrom obroku, povećava se količina tečnosti za varenje hrane, pa naš organizam apsorbuje mnogo više hranljivih sastojaka iz namirnica. Kakve to veze ima s umorom? Manjak gvožđa je jedan od najčešćih uzroka umora kod žena, tako da je neophodno da obratite pažnju na pravilnu ishranu i ako je potrebno uzimate tablete gvožđa.

 
Zračenje
Pozitivni joni, koje emituju električni uređaji ili erkondišni, izazivaju pojačano lučenje hormona koji nas čini umornim i depresivnim. Stručnjaci preporučuju korišćenje jonizatora da bi se povećala koncentracija negativnih jona u vazduhu pošto će nam oni popraviti raspoloženje i podići energiju.
 
Loš jastuk
„Ako vam je jastuk loš, vrat vam neće zauzimati pravilan položaj dok spavate. To izaziva ne samo napetost i bolove vratnih mišića, već i lošiji protok vazduha dok spavate, a samim tim i umor. Stoga obavezno promenite jastuk koji je previše star.

Kompjuter
Hormon melatonin nas stimuliše na san, ali sjaj monitora usporava njegovo lučenje, naročito ako gledate nešto što zahteva koncentraciju. Tako vam se povećavaju šanse da kasno legnete, što znači da ćete lošije spavati i ujutru ustati umorni. Lekari preporučuju da uveče nešto čitate ili slušate muziku, a sve što je vezano za kompjuter obavite pre toga.

Preterano planiranje
Ako spadate u ljude koji prave spisak stvari koje toga dana treba da urade, imate više šanse da se osećate umornim od osoba koje nemaju tu naviku. Istraživači sa Univerziteta Tilburg u Holandiji su otkrili da su osobe koje razmišljaju o tome šta sve treba da obave više sklone zamoru, jer ih teret tih obaveza previše pritiska.
 
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
Odg: Saveti za bolji život
« Odgovor #11 poslato: Februar 18, 2010, 18:12:45 »
Dobar san je najveće malo životno zadovoljstvo

izvor : Tanjug/06. 01. 2010.g.

Jedna anketa obavljena u Velikoj Britaniji u kojoj je učestvovalo 3.000 ljudi, pokazala je da je dobro prospavana noć nakon napornog dana najbolje od svih malih životnih zadovoljstava.

Na drugom mestu top liste 20 najboljih sitnih zadovoljstava je pronaći novac u džepu, a na trećem je maženje u krevetu.
Plakati od smeha je na četvrtom mestu, dugo jutarnje izležavanje na petom, spavanje u čistoj posteljini na šestom, obavljanje nekog dobrog posla na sedmom, nasmejati nekoga na osmom, ponovo uspostaviti kontakt sa starim prijateljem na devetom i smejati se prošlim događajima na desetom mestu.
Slede nedeljni ručak sa porodicom (11), dobiti kompliment (12), ispijati topli napitak šćućuren na kauču (13), otkriti da smo oslabili koji kilogram (14), doručkovati u krevetu (15), probuditi se misleći da treba ići na posao i onda shvatiti da je vikend (16), ugledati osmeh nepoznate osobe na ulici (17), prelistavati stari album sa slikama (18), častiti se hranom za poneti (19) i uživati u prvim snežnim pahuljama (20).
Anketu je naručila jedna kompanija koja se bavi proizvodnjom supa u kesicama, a tri najbolja mala životna zadovoljstva biće navedena na ambalaži njenih proizvoda, preneli su lokalni mediji.

p.s. i " 'ladno " su propustili da medju svim ovim uvrste zadovoljstvo mokrenja posle "stiskavca" od cirka 25-30 minuta u gradskom busu ili na ispitu...jbg..ni Englezi nisu vishe shto su bili... ;)
« Poslednja izmena: Februar 18, 2010, 18:15:36 by geronimo »
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
NIKAD ROBOM

Van mreže geronimo

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1216
  • NIKAD ROBOM
    • NIKAD ROBOM
« Poslednja izmena: Jun 28, 2011, 22:46:34 by geronimo »
NIKAD ROBOM