46 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Indijci razvili prenosni hologramski projektor  (Pročitano 3997 puta)

Van mreže zarej

  • Administrator
  • Veteran
  • *****
  • Poruke: 2496
  • lose programe iskljucicu trajno...
Indijci razvili prenosni hologramski projektor
« poslato: Jun 26, 2008, 08:24:40 »


Indijska kompanija Infosys objavila je kako je razvila prenosni uređaj sposoban za hologramske projekcije, snimanja i slanja trodimenzionalnih slika. Hologramska projekcija se obavlja pomoću posebnih lasera i sočiva, dok je za trodimenzionalno snimanje zaslužan "običan" fotoaparat iz čijih slika se naknadnom obradom u mobilnom uređaju stvara trodimenzionalni oblik. Zahvaljujući prieni naprednih algoritama za kompresiju utemeljenim na Furijerovim transformacijama, trodimenzionalne slike se mogu relativno lako preneti koristeći dostupne kapacitete mobilnih mreža. U Infosysu veruju kako će do 2010. godine biti sasvim uobičajeno da mobilni uređaji prikazuju 3D filmove, igre i virtualne predmete. Takođe je naglašeno kako će ti uređaji moći da snimaju 3D slike okolnog sveta, što će pomoći osobama na terenu u situacijama poput automobilskih nesreća da brzo naprave 3D snimak oštećenja automobila i povreda, kao i da ih putem mobilnih mreža pošalju na udaljenu lokaciju, gde , opet, mogu biti trodimenzionalno hologramski prikazane.

Izvor: COM
"Ne možes samo pitati korisnike šta je to što oni žele i onda se truditi da im to i daš. Dok ti to napraviš, oni će poželeti nešto drugo". (Inc Magazine, 1989.)

"Veoma je teško dizajnirati proizvod za određenu grupu. Često ljudi ne znaju šta žele dok im to ne pokažeš". (BusinessWeek, maj 1998.)