139 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: PROKLETSTVO I MISTERJA SFINGE  (Pročitano 3825 puta)

Van mreže hiperinflacija

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6758
 • Sometimes I feel so blue...
  • MY OWN PRIVATE HELL
PROKLETSTVO I MISTERJA SFINGE
« poslato: Jun 18, 2008, 17:40:25 »
Da li ste se ikad zapitali šta predstavlja SFINGA? Jedno od tumačenja glasi:
Sastoji se od ljudske glave (znak Vodolije), poprsja bika (znak Bika), orlovih krila (znak Škorpije) i zadnjeg dela tela (znak Lava).
Sfinga sadrži u sebi prirodni i astrološki princip, četiri ključna znaka zodijaka, od kojih svaki predstavlja jednu četvrtinu zivota, jedno godišnje doba i društveno uređenje (četiri elementa:vazduh, voda, vatra i zemlja).
Bik simbolizuje proljeće, detinjstvo, prvobitno doba i društveno uređenje, zadovoljavanje primarnih bioloških instinkata.
 Lav predstavlja leto, mladost, sjaj i bljesak carstva i kraljevina.
Krila orla sadrze u sebi znak Škorpije, jesen, zrelost, rat, umrianje. Lik orla nalazi se na zastavama i grbovima nekih drzava.
Čovekova glava simbolizuje starost, zimu.

Velika Sfinga, kasnije statua boga Harmakhisa, još krije istinu o sebi. Pretpostavlja se da je trebala čuvati piramide-grobnice faraona. To saznajemo iz pločice koja je deo monumenta, podignutog 1400 godina p.n.e, s namerom da očuva zemlju i mrtve.
Arapski pisci pisali su o Sfingi kao ocu užasa-jedan od njih, Abd al Latif, piše da o Sfingi ne treba govoriti loše, jer to može izazvati zlo. Plinije je nazvao Sfingu "začaranom tišinom". Nakon posete Sfingi, Plutarh je napisao:"Nisam uspeo odgonetnuti misteriju Sfinge, nego sam je samo naslutio. Ona sadrži Znanje."

Nekada je Sfinga imala čuvare i sveštenike koji su se zvali čuvari smrti i istine, a ima ih možda i danas. Nekadašnji čuvari imali su magičnu moć, jer su znali shvatiti "govor" Sfinge-ona je javljala vesti i proročanstva koja su sveštenici u transu zapisivali u tajnosti, na papiruse koje je mogao čitati samo faraon. Na temelju tih zapisa, faraoni su stvarali državno uređenje Egipta, pisali zakon i odredbe.

Prema predanju, oko 1400 godina p.n.e, jedan mladi princ, umoran od lova, seo je na pesak ispred piramida da se odmori. Očaran lepotom tog kraja, mladic se vratio i položio cvece u čast egipatskog boga Horusa, zaštitnika sjedinjenja zemlje i neba. Mladiću se ukazao bog Horus, tražeći da s tog mesta iskopa iz peska Sfingu, a za uzvrat mu je obećao da će postati faraon. Mladić je učinio što ga je Horus zamolio-u kratkom roku postao je faraon Tuthmosis IV.

Uistinu je sigurno da Sfingu ne treba ničim uvrediti, niti oštetiti-time bi se izazvalo prokletstvo koje ona čuva. Napoleonova vojska bombardovala je Sfingu iz topova i ostetila joj lik. Odmah su se počele događati nesreće, koje su zauvek pokopale Napoleonov san o velikom carstvu i slavi-preko Egipta, Napoleon I hteo je doći do daleke Indije, putem do nje osvojiti sve zemlje i stvoriti od njih veliko carstvo. Uz pomoć plemena ubica s obližnje planine, Napoleon je sa svojom vojskom masakrirao stanovnistvo. Pod učinkom droge, oni su sejali užas koji je prenerazio čak i Napoleonu prijateljske zemlje- tako pise Pjer Karpi u svojoj knjizi "O dinastiji Napoleona".Sfinga se osvetila. Napoleon I umro je sam, bolestan, u izgnanstvu u stranoj zemlji. Napoleon II i Napoleon III rodili su se tesko bolesni i nikakvi lekovi ih nisu spasili. Umrli su u progonstvu, u tuđoj zemlji, u teškim uslovima, bez ljubavi. Ista sudbina snašla je i Napoleona IV-on je , doduse, ozdravio od svete vode iz Lurda, koju je njegovoj majci donela jedna dvorska dama, ali je umro sam u progonstvu, u inostranstvu.
Prokletstvo Sfinge prestalo je s poslednjim izdankom loze Napoleona.
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže dexxxa

 • Prelazi u legendu
 • ****
 • Poruke: 1298
  • dexa
Re: PROKLETSTVO I MISTERJA SFINGE
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 24, 2008, 01:17:04 »
nisam znao da je Napoleon bombardovao sfinge.Zashto??? :-X :-X