63 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: Voće  (Pročitano 3693 puta)

Van mreže Sale

  • Administrator
  • Ne silazi sa Foruma
  • *****
  • Poruke: 4738
  • Live in your world, play in ours.
    • Mega blog
Voće
« poslato: Maj 29, 2008, 09:38:14 »
            Укус трешања


Богате органским киселинама и минералима (Фото Д. Јевремовић)

Ово омиљено воће доспело је у наше крајеве из Персије. Забележено је да је прва стабла трешања из Азије у Европу пренео римски војсковођа Лукул, како би и код куће могао да ужива у сочним плодовима које је јео за време свог ратничког похода.

Током векова, одгајивачи су створили многе сорте питомих трешања. Има их крупних и ситних, слатких и киселих, жућкастих, ружичастих и тамноцрвених, које су најукусније, а и данас се могу пронаћи стабла дивље трешње, претка свих питомих врста. Сочни плодови трешања богати су антиоксидансима, каротеном – којег има деветнаест пута више него у јагодама, витамином Це и комплексом витамина Бе, воћним шећерима и минералима. Сто грама трешања садржи око 200 милиграма калијума, 15 милиграма калцијума, пола милиграма гвожђа и 25 милиграма фосфора. Особе са вишком килограма требало би да искористе сезону трешања пошто је ово воће нискокалорично: сто грама трешања садржи свега шездесетак калорија. Уживање у плодовима трешања утиче и на ублажавање бола код оболелих од артритиса, одлаже процес старења, умањује ризик од појаве дијабетеса типа два и кардиоваскуларних болести, док киселе трешње побољшавају расположење.

Поред плодова, и петељке трешања су веома корисне. Богате су танином, органским киселинама и минералима. Чај од петељки трешања од давнина се користи у народној медицини за подстицање лучења мокраће и лечење болести бубрега и бешике.

Плодови трешања веома су осетљиви, тако да обична киша може да им покида танку покожицу и упропасти цео род. Када купујете трешње, бирајте једре и чврсте плодове, тамније боје (осим ако је реч о белим или ружичастим трешњама). Квалитетне трешње требало би да имају и чврсту зелену петељку. Одбаците све оне чији су плодови смежурани, а покожица пегава, трула или без сјаја. Превише ситни или чврсти плодови знак су да трешње нису зреле и требало би их бацити, пошто ово воће не дозрева после брања.

Трешње би требало чувати у фрижидеру. Хладноћа им омогућава да дуже остану свеже, а расхлађени плодови имају и лепши укус него они који су загрејани на собну температуру.

Пошто су богате биљним влакнима, трешње су добре и за пробаву. Међутим, после њих не би требало пити воду ни алкохолна пића. Најбоље их је јести као засебан оброк. Ако их поједете пре јела успоравају излучивање желудачних сокова и отежавају варење.

За зиму се могу сачувати у облику сока, пекмеза или слатког, али се витамини најбоље чувају ако плодове једноставно замрзнете. Понекад се дешава да тек код куће откријете да су трешње које сте купили препуне црва. Ипак, не морате их бацити: потопите их у хладну воду и сачекајте пола сата. Црви ће измилети из плодова и завршити на дну посуде, а воће се може искористити за кување џема или припрему колача.

Д. Д. preuzeto sa www.politika.co.yu
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže nikolaradojkovic

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1504
Re: Voće
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 10, 2008, 22:13:18 »
ananas je ananas

Van mreže dexxxa

  • Prelazi u legendu
  • ****
  • Poruke: 1298
    • dexa
Re: Voće
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 16, 2008, 14:43:37 »
eeee nar je najbolji a posle njega ananas