Nocas bih mogao napisati najtuznije stihove.Napisati, na primer: Noc je posuta zvezdama,trepere modre zvezde u daljini.Nocni vetar kruzi nebom i peva.Nocas bih mogao napisati najtuznije stihove.Voleo sam je, a katkad je i ona mena volela.U nocima kao sto je ova drzah je u svom narucju.Ljubio sam je toliko puta pod beskrajnim nebom.Volela me je, a katkad sam i ja nju voleo.Kako da ne volim njene velike, nepomicne oci.Nocas bih mogao napisati najtuznije stihove.Misliti da je nemam, osecati da sam je izgubio.Slusati beskrajnu noc jos beskrajniju bez njeI stih pada na dusu kao na pasnjak rosa.Nije vazno sto je moja ljubav nije mogla sacuvatiNoc je posuta zvezdama a ona nije uz mene.To je sve. U daljini neko peva. U daljini.Dusa je moja nesretna sto ju je izgubila.Moj pogled je trazi kao da je zeli pribliziti.Srce je moje trazi, a ona nije uz mene.Ista noc u belo ovija ista stabla.A mi, oni od nekad, vise nismo isti.Vise je ne volim, sigurno, a koliko sam je voleo!Moj glas je trazio vetar da dodje do njenog uha.Drugome. Pripasce drugome. Kao pre mojih poljubaca.Njen glas, njeno sjajno telo. Njene beskrajne oci.Vise je ne volim, zaista, ili mozda je ipak volim?Ljubav je tako kratka a zaborav tako dug.Jer sam je u nocima kao sto je ova drzao u svom narucju,dusa je moja nesrecna sto ju je izgubila.Iako je to poslednja bol koju mi zadajea ovo poslednji stihovi koje pisem za nju. iz zbirke 'Dvadeset ljubavnih i jdna ocajna pesma' Pablo Neruda