104 gostiju, 0 korisnika

Poslednje poruke

Autor Tema: 22 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu  (Pročitano 5580 puta)

Van mreže Lee

 • Moderator
 • Legenda Svrljig.NET-a
 • *****
 • Poruke: 1880
22 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu
« poslato: April 27, 2008, 13:24:27 »
Dve snažne eksplozije su toga dana rano ujutro odjeknule u reaktoru broj četiri u nuklearnoj elektrani u Černobilju, stvorivši ogromne radioaktivne oblake.
Cezijumom 137 kontaminirana je u manjoj ili većoj meri površina od 3,9 miliona kvadratnih kilometara, odnosno oko 40 odsto površine Evrope.
Najjači udar imale su Ukrajina, Belorusija i Rusija, ali posledice su se osetile i u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, bivšoj Jugoslaviji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Nemačkoj i Poljskoj. Černobiljska havarija je prouzrokovala zagađenje više od 145.000 km kvadratnih teritotije Ukrajine, Belorusije i Ruske Federacije.
Od posledica direktnog izlaganja radijaciji akutno se razbolelo 237 ljudi. Od toga je 28 umrlo već tokom 1986. godine, a još 19 od 1987. do 2004. godine, navodi se u studiji. Žrtve radijacije su najčešće obolevale od raka tiroidne žlezde, leukemije i drugih vrsta malignih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, katarakte, psihosomatskih bolesti i drugih.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Ukrajine, danas se pod medicinskim nadzorom nalazi više od 2,34 miliona ljudi, a najzagađenije radijacijom i dalje su Žitomirska, Kijevska, Rovenska i Volinska oblast. U bivšem SSSR je, radi otklanjanja posledica havarije u Černobilju, bilo angažovano 250.000 ljudi, od kojih je za poslednjih 10 godina 70.000 umrlo, a 150.000 su postali invalidi. Posle 22. godine, najugroženija područja u Rusiji i dalje su Brjanska, Kalužska, Tulska i Orlovska oblast.

Danas na zagađenim teritorijama živi gotovo 2,3 miliona osoba, od toga broja u zoni pojačane radiološke kontrole više od 1,6 miliona osoba. Najosetljiviji problem, koji još nije rešen jeste stanje takozvanog Sarkofaga - tj. konstrukcije u kojoj je pohranjen četvrti energetski blok. Sagrađen prema privremenim planovima i u neverovatno teškim uslovima 1986. godine, Sarkofag nije predviđen za trajnu eksploataciju i predstavlja potencijalnu opasnost. Negativni uticaji havarije na atomskoj elektrani u Černobilju osećaće se još približno 300 godina, predvideo je glavni sanitarni inspektor i načelnik ruske službe za zaštitu potrošača i zdravlja građana Genadij Onišenko. On je izjavio da će približno 2056. godine 'proći najgore posledice - jednostavno, umreće oni koji su u prvom naletu radijacije ozračeni'.

Izvor Blic

   Žrtve se još prebrojavaju, podacima se špekuliše, daju se optimistične i pesimistične prognoze a život ide dalje.
   Na ovaj sajt ( http://chernobyl.users.cg.yu/index.htm ) sam naletela pre nekoliko dana i ne mogu da prestanem da mislim o onome što sam videla niti imam reči u svom rečniku kojima bih opisala ono što osećam.
Pogledajte ovu reportažu ali budite spremni na to da se sigurno nećete osećati dobro nakon nje.
« Poslednja izmena: April 27, 2008, 23:07:12 by mega games »

Van mreže hiperinflacija

 • Moderator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 6758
 • Sometimes I feel so blue...
  • MY OWN PRIVATE HELL
Re: 22 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu
« Odgovor #1 poslato: April 27, 2008, 13:32:44 »
Čeronobilj - na srpskom Pelen... stvarno je zagorčao živote milionima ljudi.
 :-( :-(
Ppffmmmppmmfmmmppm fmmmpp fmpmmmpmpppf fmffmmmmmppmpmfpmmmpppppppf :(.

Van mreže acacunami

 • Hyper-aktivan član
 • ***
 • Poruke: 636
 • "...ovo je pokušaj da kažem neizrecivo..."
Re: 22 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu
« Odgovor #2 poslato: April 28, 2008, 02:48:08 »
[logged]Većina od 250.000 ljudi koji su angažovani su bili vojnici a Rusi nisu prijavljivali havariju nekoliko dana sve dok nisu u Švedskoj ili Finskoj registrovali pojačanu radijaciju pa ih pozvali da ih pitaju da nisu možda slučajno imali neku havariju a nisu javili[/logged]
"Hajde da nadjemo stvari u kojima svi mozemo da dobijemo.
Hajde da ne nadjemo stvari, da se sporimo, gde neko moze da izgubi
Mi se lako ujedinimo protiv nekoga, a nikako da se ujedinimo za sebe. Hajde da se ujedinimo za sebe, pa kada uradimo sve sto mozemo za sebe, onda cemo se deliti. I taj dan nece nikada doci, jer cemo uvek imati sta da uradimo za sebe..." Z.Đ. RIP

Van mreže Sale

 • Administrator
 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4738
 • Live in your world, play in ours.
  • Mega blog
Re: 22 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu
« Odgovor #3 poslato: April 28, 2008, 11:16:31 »
Ja vam najtoplije preporučujem da pogledate link koji je Lee postavila u svom topicu ; autor tog sajta je cura koja je na svom Kawasaki-ju Ninja pokrstarila "zabranjenom zonom" sve do samog sarkofaga atomske centrale i dala opis svega viđenog slikom i rečju. Ja koji sam inače ljubitelj žanra filmova o katastrofama, ali slike koje sam video me nisu ostavili ravnodušnim ; fikcija je jedno a realnost je drugo
Mega blog Blog koji prati novosti iz sveta filma, muzike, tv serija, interneta, softvera, video igara, stripova i još ponečeg...

Van mreže Heretic

 • Ne silazi sa Foruma
 • *****
 • Poruke: 4465
Re: 22 godine od nuklearne katastrofe u Černobilu
« Odgovor #4 poslato: April 29, 2008, 19:13:27 »
Tekst mi se veoma svideo i izvesno je da cu se – ako nekada budem imao dovoljno novca – odluciti na putovanje motociklom kroz opustosene oblasti Ukrajine i Belorusije, pa mozda cak zajedno sam Elenom Filatovom. Za citanje putopisa je potrebno oko sat vremena (sa osvrtom na fotografije), a fascinaciju koju sam osetio za vreme gledanja Stalkera i igranja S.T.A.L.K.E.R.-a, Elena je opisala u sledecem odlomku:
   
“Svaki put kad uđem u zonu, osećam da sam ušla u nestvaran svet. U mrtvoj zoni, čini se da mi ćutanje sela, puteva i šuma govori nešto... i ja se naprežem da to čujem... nešto što me u isto vreme privlači i odbija. Nešto božanski zlokobno…”  (<--- moj covek)