Svrljig.NET

NAUKA I TEHNIKA => Tehnika => Hardware => Temu započeo: Sale Januar 09, 2008, 15:59:05

Naslov: Asus Eee PC
Poruka od: Sale Januar 09, 2008, 15:59:05
                                      (http://img239.imageshack.us/img239/5725/eee181577ns2.jpg)

Asus Eee PC je pravi pravcati PC za poneti svuda. Mali, snažan, jednostavan za upotrebu i lak za konekciju na net pomoću Wifi konekcije, a košta ...299 eura ! Evo utisaka o mašini...

Pogledajte dobro ovaj mali uređaj, radi se o trenutno najuspešnijem hightech uređaju današnjice. Radi se o PC-u ,pravom PC-u, pomoću koga možete surfovati po netu, četovati, raditi na njemu, slušati muziku, gledati foto i video zapise, igrati se...Elegantno kućište teži manje od kilograma, a kada je sklopljen nešto je veći od lista hartije A4 preklopljen na pola. I sve to po razumnoj ceni od 299 eura. Ima li u tome neke zamke ? Nema. Eee PC 701 4G ispunjava sve funkcije prenosnog PC-a koji ispunjava gore navedene zadatke , bez neke posebne kreativnosti, ali sa dosta talenta.

Windows out

Ako tražite windows na njemu, nećete ga naći ; Asus je odlučio da instalira Linux. Vrlo brzo se shvata da upotreba tog operativnog sistema neme nikakav zaostatak u odnosu na Microsoft-ov OS. Interfejs sistema je lak za korišćenje i intuitivan. Što se hardvera tiče PC je opremljen 7-mo inčnim (17.8 cm) ekr anom rezolucije 800x480, dobre osvetljenosti i vidljivosti, sa konfornim bočnim uglovima posmatranja. Tastatura ima manje tastere nego one klasične ali to je cena koja se morala platiti zbog kompaktnosti. Sve to pokreće procesor Intel Celeron 512 Mb, i to možemo reći prilično dobro je je uređaj prilično reaktivan. Veći je problem u nedostatku HDD-a već poseduje SDD (Solid State Disk) flash memoriju od samo 4 Gb od kojih je samo 1.5 zaista na raspolaganju za ubacivanje dokumenata i multimedijalnih sadržaja. Mora se priznati da je malo ali postoje 3 usb priključka na kojima se mogu ubaciti usb ključevi ili spoljni HDD. Što se toga tiče, Eee PC dobro sarađuje sa svim spoljnim dodatnim uređajima. Takođe poseduje i čitač kartica SD/MMC , VGA priključak za "kačenje" na monitor, priključak za slušalice i mikrofon, Ethernet priključak (kao dodatak Wifi konekciji) i integrisanu web kamericu.

Kompletan i intuitivan

Što se tiče softvera, imate sve što vam treba za svakodnevnu upotrebu. Imate na njemu instalirane Mozillu Firefox, Linux varijantu četa, Skype, Mozilla Thunderbird za mailove , Hotmail, iGoogle, Google Docs i Wikipediu. Preko Open Office.org imate adresar a za multimediu imate jedan mediaplayer kao i softver za fotografije, kontrolu zvuka i web kamere. Celina je kompletna, laka za korišćenje, intuitivna i efikasna. Kome je ovaj uređaj namenjen ? Po našem mišljenju, svako ko voli prenosne uređaje će naći ovu mašinu po svom ukusu, bilo da se radi o mlađoj ili zrelijoj osobi, ljubitelja tehnologije ili potpunog laika, "intravenoznog" blogera ili povremenog surfera. Svako ko bude u njemu našao upotrebnu vrednost će sigurno zatvoriti jedno oko na nekoliko nedostataka ove mašine : "igračka" dizajn, nedostatak veće flash memorije, nepostojanje cd/dvd roma, premali ekran ili tastatura, touchpad (koji zamenjuje miša) koji nije mnogo reaktivan... Ono u čemu se svi slažu da 300 evra stvarno nije visoka cena za sve ono što nam nudi.

Asus najavljuje jači model Eee PC 8G sa 1Gb rama i 8Gb roma , sa većom cenom. Na zapadnom tržištu izilazi 23 januara.

Evo i nekih linkova da vidite kako sve to izgleda uživo .

http://www.youtube.com/watch?v=tFLJJw6WRqM

http://www.youtube.com/watch?v=FEeLJltAHRE

prevedeno sa francuskog, izvor Micro Actuel

Naslov: Re: Asus Eee PC
Poruka od: Sephiroth Februar 26, 2008, 15:41:00
bas sam ga danas gledao u comtrade-u. zanimljiv uredjaj, cena je kod nas 22.000 RSD. memorija moze da se prosiri pomocu SD kartice  kapaciteta 4 GB koja je oko 1800 RSD. kad pogledam neke nokia "kompjutere" za 70.000 ovaj asus je prava stvar, nudi mnogo vise.
Naslov: Re: Asus Eee PC
Poruka od: WingsOfDesire Mart 22, 2008, 23:20:42
.
Naslov: Re: Asus Eee PC
Poruka od: cambridge Jun 03, 2008, 15:02:27
ono sto je najbitnije nije napisano - a to je baterija!

traje od 2.45 - do 6 h u zavisnosti od modela !!!

ja kada bih birao uzeo bih jaci model koji je izasao aprila 2008.

evo sve o njemu (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/thumb/d/d0/EeePC_Case.jpg/180px-EeePC_Case.jpg) (http://en.wikipedia.org/wiki/ASUS_Eee_PC)
Naslov: Re: Asus Eee PC
Poruka od: cambridge Jul 13, 2008, 11:38:17
evo jedan "tip" kako unaprediti model 701 :

(http://www.blogsmithmedia.com/www.engadget.com/media/2008/06/eee-touchscreen-add-on.jpg)

http://jkkmobile.blogspot.com/2008/06/easy-to-add-touch-screen-kit-for-asus.html (http://jkkmobile.blogspot.com/2008/06/easy-to-add-touch-screen-kit-for-asus.html)
Naslov: Re: Asus Eee PC
Poruka od: zarej Oktobar 09, 2008, 19:00:20
Podizanje Linux-a za 5 sekundi


Kako srediti sistem tako da se digne za 5 sekundi

Na Linux Plumbers Conference Thursday, Arjan van de Ven, Linux developer za intel i autor alata PowerTOP i Auke Kok, takođe Intelov programer u Open Source Technology Center, su demonstrirali boot-ovanje Linux sistema za pet sekundi. Korišćeni hardver je Asus EEE PC, koji poseduje flash memoriju umesto diska. Korišćene su dve distribucije: modifikovani Fedora i Moblin. Pošto projektor ne može da se sinhronizuje sa grafičkom toliko brzo, morali su da drže EEE PC okrenut prema publici.

Kako su uspeli? Arjan kaže da se mora startovati sa pravim stavom. "Nije stvar u tome boot-ovati brže, nego boot-ovati za 5 sekundi". Umesto štednje koje sekunde tu i tamo, postavljen je vremenski budžet za ceo sistem te je svaki korak morao da završi za određeno vreme. Nema varanja. "Završeno boot-ovanje znači da procesor i disk ništa ne rade", rekao je Arjan. Nije fer podići grafiku dok se servisi podižu u pozadini (neko iz publike je naglasio da M$ to radi). "Završeno boot-ovanje" ne uključuje podizanje mreže, ali uključuje starovanje NetworkManager-a. Sistem sa konvencionalnim diskom se duže podiže: Arjan je rekao da istom sistemu na ThinkPad-u treba 10 sekundi.

Izvor: http://ns-linux.org/