Svrljig.NET

ŽIVOT I STIL => Sve što čini život. => Gastronomija => Temu započeo: WingsOfDesire Decembar 01, 2007, 20:27:27

Naslov: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: WingsOfDesire Decembar 01, 2007, 20:27:27
...
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: hiperinflacija Decembar 01, 2007, 20:28:59
pa, sad, zavisi koje jelo... ali, sledeci zacini su zakon:
cubrica, kari, sarena sol i soja sos.
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: Pinokio Decembar 05, 2007, 13:28:45
Majcina dusica je zacin bez koga ne treba ni da pocinjete da kuvate corbu.
Kari stavljajte u sva jela sa mesom.
Djumbir obavezno u sva jela ili supe sa pecurkama.
 
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: eax Decembar 05, 2007, 15:30:15
Majcina dusica je zacin bez koga ne treba ni da pocinjete da kuvate corbu.
Kari stavljajte u sva jela sa mesom.
Djumbir obavezno u sva jela ili supe sa pecurkama.
 

Slazem se... znachi, curry, aji shio, chili.
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: hiperinflacija Decembar 05, 2007, 19:20:20
chili zakon!
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: hiperinflacija Decembar 10, 2007, 14:49:15
evo podataka o zacinima:

Estragon potiče iz južnih krajeva Evrope, a danas raste divlji ili kultivisan u svim evropskim zemljama kao začin. Pradomovina je Rusija i Mongolija, a odatle je biljka preneta na ostala podrucja za vreme krstaških ratova.
Stabiljka bogato razgranata, ima grmolik izgled, visine 60 do 120 cm. Listovi su uski i lančasti. Cvetne glavice su okrugle, a jezičasti cvetovi su žute bolje. Biljka ima svojstven, prodoran miris i ugodan, aromatičan ukus.
Cela biljka je lekovita .Svakao je najvažnije eterično ulje koje se nalazi u biljci sa relativno velikim procentom (0,1 do 0,5%), zatim gorke materije,kao na primer tanin i još neke neodredjene i nedovoljno istražene kiseline.
U narodnoj medicini poznata su i hvaljena lekovita svojstva ekstragona, narocito kod oboljenja prouzrokovanih razmenom materija. Uglavnom se koristi se u obliku čajeva. Estragon pospešuje apetit, podstice metabolizam te izlucivanje mokrace, a deluje i protiv crevnih glista, sprečava pojavu zatvora i nesanicu. Naročito je delotvoran protiv artroze i reume, ublažava bolove naročito zubobolju.
U našoj kuhinji ovaj začin je nepravedno, veoma malo zastupljen.Ova mirisna i izrazito aromatična začinska biljka u francuskoj je kuhinji sastavni deo mnogih mešavina začina i bez nje su nezamislivi brojni specijaliteti, posebno umaci. Estragon se upotrebljava kao začin svež i sušen, za salate, živinu, tunjevinu, pikantne sosove, supe i variva, uz divljač, ovčetinu i govedinu. Stavlja se i u ukiseljeno povrće. Senf i sirće od estragona, zbog svog tipičnog ukusa i mirisa, koriste samo njegovi ljubitelji. Ukus estragona odlično ide sa pirinčem i povrćem. Često se koristi i da bi se začinilo sirće. U sirćetu ili ulju mu se najbolje zadržava aroma. Estragon se može zamrznuti ili osušiti. Ukus estragona naročito dolazi do izražaja kada jelu dodamo sok od limuna. Od njega se pravi i senf.

Sirće od estragona
Grančice estragona preliti sa 1l sirćeta, pa ostaviti nekoliko dana da poprimi miris, i procediti.

Čaj od estragona protiv artroze
3-4 sveže grančice estragona preliti sa 1 l vrele vode, poklopiti i ostaviti oko 15 min da odstoji. Procediti pa piti 2-3 šolje dnevno posle jela.


Limunova trava- Cymbopogon citratus
Ovaj manje poznati začin kod nas poreklom je iz južne i jugoistočne Azije i Australije, a ima ga oko 55 vrsta, od kojih se u kuhinji koriste dve. Danas se uspešno gaji kao začinska biljka .
Ima dugo, tanko sivozeleno lišće i lukovičastu osnovu. Citral, esencijalno ulje koga ima i u limunovoj kori a mešavina je dva aldehida, daje ovom začinu njegov kiselo-limunasti ukus i miris, mada blago miriše i na ružu.
Koristi se samo donji deo stabljike i to 10-15 cm. Obično se istuca u avanu ili se malo izgnječi i tako se kuva. Pre jela je treba odstraniti. 1 supena kašika suve limunove trave je kao 1 sveža stabljika.
vo je jedan od najvažnijih začina tajlandske, vijetnamske, kambodžanske i indonežanske kuhinje. Upotrebljava se sveža, suva ili u obliku praha .Koristi se za pravljenje čaja i kao začin za supe i druga jela ,živinu, ribu i plodove mora, dodaje se i u kari, a upotrebljava se i u medicini i industriji parfema.

Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: dosla_sam Decembar 14, 2007, 10:50:00
Omiljeni začini bez kojih ne možete zamisliti ukusno jelo  :-X
Sve travke brljavke koje imam u kuhinji i ispadne ukusno  :-)
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: mimrush Decembar 28, 2007, 15:31:46
I naravno bosiljak!
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: Pinokio Decembar 28, 2007, 17:15:09
Beli luk, bre!
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: mimrush Decembar 28, 2007, 17:53:17
A, biber,
beli, crveni, zeleni i crni!
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: dosla_sam Decembar 28, 2007, 20:17:17
A be, rekoh SVE travke brljavke...  >:(
Naslov: Re: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: nikolaradojkovic Oktobar 10, 2008, 23:26:07
Cili
Naslov: Odg: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: alba Septembar 19, 2009, 22:04:11
Ja i svoj makrobiotički suši jedem sa belim lukom.
Kari mi je OK sa pirinčem svih vrsta, ali nisam nešto oduševljena .
Šoju, miso, umeboši sirće i tamari su mi zakon.
Od travki...ne pada mi napamet šta volim, ali origano, recimo, ne podnosim.
Naslov: Odg: Začini ~ ~ ~ !
Poruka od: anminona Oktobar 17, 2011, 22:51:46
chili zakon!

amin ! :)  redovno koristim jos i djumbir, origano, dobro i crni beli luk naravno.. ostalo onako za promenu, e ruzmarin mi je isto nekako mio