Svrljig.NET

DISKUSIJE / ZABAVA / OFF TOPIC => Diskusije => Temu započeo: Sale Oktobar 09, 2009, 15:59:14

Naslov: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Oktobar 09, 2009, 15:59:14
Niš: Dve lou kost kompanije od decembra

(http://www.mtsmondo.com/slike/vesti/001/491/v149193p0.jpg)

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović najavio je da bi dve inostrane avio niskotarifne kompanije od decembra trebalo da uspostave aviosaobraćaj sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" za Italiju i Švedsku.

"Postigli smo dogovor sa italijanskom lou kost kompanijom "Vind džet" o redovnoj liniji sa niškog aerodroma, koja će biti uvrštena u zimski red letenja", rekao je Simonović agenciji Beta.

On je kazao da će iz Niša leteti i švedska niskotarifna kompanija "MCA erlajns"
"Ta aviokkompanija se načelno složila sa našom idejom da linija do Švedske obuhvati i jedan aerodrom u Nemačkoj", rekao je Simonović.

On je izrazio nadu i da će irska i engleska lou kost kompanije "Rajan er" i "Džet tu" početi da lete iz Niša u letnjem redu letenja 2010. godine.

"Dolazak ovih lou kost kompanija u Niš omogućila je ovogodišnja ratifikacija sporazuma o otvorenom nebu u Skupštini Srbije, kao i zvanični dokument Jat ervejza, u kojem se navodi da ta kompanija 'nema kapaciteta da poveća broj linija iz Niša'", rekao je niški gradonačelnik Miloš Simonović.

Jat ervejz je u predstojećem zimskom redu letenja ukinuo jedinu liniju na kojoj je jeteo sa Aerodroma "Konstantin Veliki", Niš-Cirih.

(Beta)  preuzeto sa mondo-a

E, ovo je lepa vest. Drugi grad u Srbiji zaslužuje da ima avio vezu sa svetom. Jat je do sada držao samo liniju za Cirih i gle čuda, dolaze jeftinije kompanije a oni svoju zatvaraju. Razmišljao sam ranije o toj soluciji za putovanje ali je cena bila nenormalno visoka, tako da sam odustao od toga. Jedva čekam da vidim low cost linije i njihove tarife iz i za Niš. Ovo je dobra vest i za naše građane koji će moći, nadam se, od nove godine da putuju u svet bez viza  :lol:
Naslov: Odg: Niš: 2 Low Cost kompanije lete od decembra.
Poruka od: WingsOfDesire Oktobar 09, 2009, 16:58:48
Odlicna vest. Kad dodju te dve kompanije, sigurno ce ih doci jos. Inace ovi iz JAT-a nemaju merku:


JAT ukinuo letove iz Niša
(http://www.juznevesti.com/uploads/vesti/353/i/1/JAT.jpg)

Samo dan pred početak Niškog investicionog foruma čije će teme biti saobraćaj i turizam, nacionalni avio prevoznik "JAT Airways" odlučio da ukine i preostale dve linije iz Niša.
- Zimskim redom letenja, koji važi od 25. oktobra 2009. godine do kraja marta 2010, kada je obim saobracaja znatno smanjen, Jat Airways nije planirao letove na liniji Niš-Cirih- Niš - potvrđeno je Južnim vestima u JAT-u.
Kako stvari stoje, linija iz Niša za Cirih neće se naći ni u planu za letnji red letenja.
- Ukoliko analiza i procena tržišta pokažu da postoji prostor za otvaranje linije sa aerodroma "Konstantin Veliki" do destinacije za koju postoji potražnja,  u letnjem redu letenja za sezonu 2010. godine, Jat Airways će preduzeti sve što je moguće da se saobraćaj realizuje - navodi se u saopštenju.
Dragan Bugarinović, direktor niškog aerodroma "Konstatin Veliki" kaže da zvanično obaveštenje još nije stiglo u Niš.
- Nisam iznenađen. Nismo još zvanično obavešteni, ali od turističkih agencija smo ovih dana saznali da JAT više ne prima rezervacije za Cirih - kaže Bugarinović.
Bugarinović je ocenio da se iz ovoga jasno vidi da je JATova flota sve slabija i da nema kapaciteta za redovan saobraćaj.
Jedina redovna avio linija sa niškog aerodroma bila je Niš-Cirih-Niš.
Avioni JAT Airways leteli su na ovoj liniji ponedeljkom i subotom.

izvor: juznevesti.com
Naslov: Odg: Niš: 2 Low Cost kompanije lete od decembra.
Poruka od: Sephiroth Oktobar 26, 2009, 08:09:02
Srpsko nebo sve otvorenije
Ponedeljak, 26. oktobar 2009. 08:12    

Potpisivanjem Multilateralnog sporazuma o zajedničkom vazdušnom suprostoru Evrope, popularno nazvanog Sporazum o otvorenom nebu, naša zemlja postala je veoma interesantna za strane nisko-tarifne avio kompanije.

Direktorat civilnog vazduhoplovstava Republike Srbije odobrio je dozvole za letove iz Srbije nacionalnoj mađarskoj avio-kompaniji "Malev" i austrijskoj "Flaj Niki" koja je prva od nisko-tarifnih (lou kost) avio kompanija dobila dozvolu za prevoz putnika.

Kako je Tanjugu potvrdila portparol tog Direktorata Katarina Andrić-Milosavljević, "Malev" će leteti na liniji Budimpešta - Beograd - Budimpešta, najverovatnije svakodnevno, dok će "Flaj Niki" na liniji Beč - Beograd - Beč leteti šest dana u nedelji.

Dozvolu je, za letove iz Niša za Cirih, dobio i crnogorski "Montenegro erlajns", koji će iz Podgorice dva puta sedmično saobraćati do Niša, odakle će sa jednodnevnom pauzom leteti do Ciriha i nazad.

Andrić-Milosavljević je precizirala da Direktorat ubrzano radi na tome da obezbedi najbolje uslove za siguran i bezbedan vazdušni saobraćaj i zakonsku regulativu u toj oblasti prilagodi zakonima Evropske unije.

Ona je naglasila da se od januara 2010. godine i najavljenog ukidanja viza za naše građane, može očekivati veće interesovanje nisko-tarifnih avio kompanija za dolazak na naše tržište.

Za sada su interesovanje pokazali i irski "Rajan Er" i mađarski "Viz Er", kao i još nekoliko njih, čiji su predstavnici boravili u Beogradu radi upoznavanja sa stanjem u našem vazdušnom saobraćaju.

Andrić-Milosavljević je naglasila da ove kompanije, pre svega, gledaju i da smanje troškove nižim cenama aerodromskih usluga, a to znači da će i naš najveći međunarodni aerodrom morati nižim cenama da se prilagodi zahtevima tržiša.

Pored toga, njihovo prisustvo dovešće i do povećanja broja letova i jačanja avio industrije.

Iako nije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, dogovor o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se zasniva na sličnim principima, najliberalniji i najmoderniji je sporazum koji je Srbija ikada potpisala u ovoj oblasti sa nekom van evropskom zemljom, ocenila je Andrić-Milosavljević.
Ona je naglasila da je zvanično potpisivanje sporazuma, koji je sada već parafiran, u vladama Srbije i Emirata predviđeno tokom sledećeg meseca.

"Taj sporazum će omogućiti da naša nacionalna avio-kompanija i aviokomanije iz Emirata uspostave neograniočen broj letova između dveju zemalja, sa mogućnošću uspostavljanja veza preko aerodroma u tim državama, i sa drugim zemljama", istakla je Andrić-Milosavljević.

Ona je naglasila da to praktično otvara mogućnost Srbiji za izlazak na tržišta zemalja Bliskog i Dalekog istoka, dok Emiratima, naša zemlja omogućava ulazak na evropsko tržište, što je značajno za obe države, jer će osim povezivanja u vazdušnom transportu ubrzati razvoj turizma, trgovine i ekonomije i dolazak novih investicija u Srbiju.

"Do sada je saobraćaj između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata održavao samo JAT, koji je iz Beograda leteo dva puta sedmično za Abu Dabi, jedan od sedam emirata", istakla je Andrić- Milosavljević i dodala da u emiratskim avio-kompanijama trenutno radi oko 250 pilota i stjuardesa iz Srbije.

I za njih je ovaj sporazum izuzetno važan jer će im omogućiti češći dolazak u domovinu, a putnicima koji budu leteli emiratskim avio- kompanijama iz Srbije bolju komunikaciju sa osobljem na maternjem jeziku, rekla je ona.

Nisko-tarifne kompanije ne predstavljaju konkurenciju domaćem avioprevozniku, već velike nacionalne avio kompanije, rekao je ranije generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović.

(Tanjug)
Naslov: Odg: Niš: 2 Low Cost kompanije lete od decembra.
Poruka od: Sale Novembar 13, 2009, 22:30:58
Neizvesni letovi iz Niša za Italiju i Švedsku

Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 13.11.2009.

Sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" do kraja godine, po svoj prilici, poleteće samo avioni crnogorskog Montenegro-erlajnsa za Cirih.

Prvi let bio je planiran za 13. novembar, ali je sve odloženo za mesec dana, tacnije do 18.decembra.

Iako su pre mesec dana najavljeni i letovi dve niskobudžetne kompanije do Stokholma i Bolonje, situacija se iskomplikovala pa je sve i dalje pod znakom pitanja, saznaju Južne vesti na niškom aerodormu.

Podsetimo, bilo je najavljeno da italijanska lowcost kompanija Vind Džet u zimski red letenja uvrsti i redovnu liniju iz Niša za Bolonju a švedska kompanija MCA planirala je letove na relaciji Niš-Stokholm, sa sletanjem na neki od aerodroma u Nemačkoj.

http://www.juznevesti.com/vesti/drustvo/Neizvesni-letovi-iz-Nisa-za-Italiju-i-Svedsku.sr.html (http://www.juznevesti.com/vesti/drustvo/Neizvesni-letovi-iz-Nisa-za-Italiju-i-Svedsku.sr.html)

Do đavola!  :boink:
Naslov: Odg: Niš: 2 Low Cost kompanije lete od decembra.
Poruka od: andrej_kreap Novembar 13, 2009, 22:53:41
za nije jednostavnije da se karta kupi internetom tj. karticom preko strane kompanije koja slece na nas aerodrom..tako se izbegava i taksa i skupa karta domaceg prevoznika!
Naslov: Odg: Niš: 2 Low Cost kompanije lete od decembra.
Poruka od: Sale Novembar 30, 2009, 20:24:07
Taksa koje se zaračunavaju na avionske karte su iste za sve kompanije i cena karte zavisi od avioprevoznika. Nije sporna kupovina avionske karte preko interneta ukoliko se poseduje kreditna kartica, s obzirom da su je "karte" moguće odštampati na svom štampaču (list a4 koji je ustvari potvrda plaćanja i rezervacije leta a koja se zove "elektronska karta").

Problem su kompanije kojih još nema na niškom aerodromu. Ali ova vest ohrabruje :

Niš - Bolonja sa taksama 45 evra
30. novembar 2009.

Autor:Jovana Đorđević

(http://www.juznevesti.com/uploads/vesti/603/i/1/WindJet%20u%20Ni%C5%A1u.jpg)

Na zvaničnom sajtu Vind džeta može se kupiti avionska karta Niš - Bolonja. Sa svim taksama u jednom pravcu košta 45,00 a povratna je 83,66 evra. Prvi let za Niš sa aerodroma Forli planiran je za 26. decembar u 17.20, a povratak iz Niša je istog dana u 19.30.

Direktor niškog aerodroma Dragan Bugarinović kaže da se preko naših agencija karta može kupiti i po nižoj ceni koja će uskoro biti poznata.

Sledeći let planiran je za 31. decembar, a od 8. januara 2010. letova će biti na svakih sedam dana.

Od 18. decembra i crnogorska aviokompanija Montenegro Eirlajns leteće za Cirih i Podgoricu sa niškog aerodroma. Iz te kompanije se najavljuju i letovi za Mađarsku i Francusku.

preuzeto sa: http://www.radiocity.rs/tpl/article.tpl?IdLanguage=11&NrIssue=934&NrSection=10&NrArticle=20303 (http://www.radiocity.rs/tpl/article.tpl?IdLanguage=11&NrIssue=934&NrSection=10&NrArticle=20303)

edit: Uslovi putovanja

Uz kartu kupljenu preko Vind džetovog sajta, putnik sa sobom u avion može poneti ručni prtljag maksimalne težine 10kg.

Prtljag koji se predaje prilikom chek-in procedure je ograničen na maksimalno tri torbe/kofera, koji ne smeju biti teži od 20kg u zbiru.

Ipak, osim ručnog prtljaga koji je besplatan, putnici moraju da plate dodatnih 7 evra za svaku torbu koju predaju kao prtljag.

detalje možete pogledati na http://w4.volawindjet.it/faq.aspx?lang=en#FAQ15 (http://w4.volawindjet.it/faq.aspx?lang=en#FAQ15)

preuzeto sa www.juznevesti.com (http://www.juznevesti.com)
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Februar 24, 2010, 10:46:05
(http://www.juznevesti.com/uploads/vesti/2010/02/i_1084/i_2/t_mntngr1.jpg)

Autor: P.B.| Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 23.02.2010.

Novi letovi iz Niša

Montenegro erlajns od sutra će uspostaviti redovnu liniju između Niša i Podgorice.

Prvi avion iz Crne Gore sleteće u Niš sutra u 18,30 sati, a let za Podgoricu planiran je za četvrtak u 9 izjutra.

Za sada su predviđeni letovi iz Podgorice ka Nišu svim danima osim ponedeljkom, a iz Niša ka Podgorici svim danima osim utorkom.

Na aerodromu "Konstantin Veliki" rečeno nam je da je red letenja usklađen tako da omogućava putnicima da na najbrži i najpovoljniji način, preko Podgorice, stignu do mnogih evropskih destinacija do kojih lete avioni ove avio kompanije.

Do Beča preko Podgorice moći će da se leti iz Niša, ponedeljkom, sredom i subotom, do Frankfurta ponedeljkom, sredom, petkom, subotom i nedeljom, do Ciriha svakog dana osim utorkom, a do Rima preko četvrtkom, petkom i nedeljom. Do Londona će iz Niša moći da se leti sredom i nedeljom, do Moskve ponedeljkom i sredom i do Pariza četvrtkom i subotom.

Početak letova Montenegro erlajns iz Niša više puta je odlagan zbog problema crnogorske kompanije da dobije dozvole švajcarskih avio vlasti.

Inače, crnogorska aviokompanija, kako je ranije objavljeno, pokrenula je proceduru obnavljanja registracije kompanije Master ervejs u Nišu, koja je decembra 2005. godine bila registrovana u tom gradu.

RED LETENJA MONTENEGRO ERLAJNS: NIŠ-PODGORICA-NIŠ

(http://img2.pict.com/49/c0/8f/2942514/0/noviletoviiznic5a1ajuc5benevesti.jpg)

preuzeto sa: http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Novi-letovi-iz-Nisa.sr.html (http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Novi-letovi-iz-Nisa.sr.html)

Ja mogu samo da kažem: konačno !!

Odmah sam izvršio pretrage na netu i našao povratnu kartu Pariz-Niš za 201 euro , dok Jat-ova karta za taj period  na letu Pariz-Beograd košta 259 eura. Matematika je jasna, zbogom Beograde !!! Nema više maltretiranja, sad ima da se putuje ljudski, a sa aerodroma sam za manje od sat vremena kući  :lol:
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sephiroth Mart 29, 2010, 11:43:50
Hrvatska "Adrija vings" uskoro leti za Niš

Hrvatska aviokompanija "Adrija vings" trebalo bi početkom maja da počne da leti između Rijeke i Niša, izjavio je u Nišu direktor riječkog aerodroma Mladen Pasarić.
 

Pasarić je novinarima rekao da bi hrvatska aviokompanija "Adrija vings" na liniji Niš-Rijeka letela tri puta nedeljno.

Iz Rijeke postoje letovi za Keln, Štutgart, Hanover, Berlin, kao i za pojedina odredišta u Skandinaviji, rekao je direktor riječkog aerodroma, koji je u Nišu boravio na sajmu turizma.

"Adrija vings" će biti treća aviokompanija koja će u letnjem redu letenja obavljati saobraćaj sa niškog aerodroma "Konstantin Veliki".

Kako je agenciji Beta rečeno na tom aerodromu, crnogorska aviokompanija "Montenegroerlajnz" i italijanska "Vind džet" povećali su broj letova iz Niša u letnjem redu letenja.

Italijanska niskotarifna aviokompanija "Vind džet" će za Forli kod Bolonje leteti dva puta sedmično - ponedeljkom i petkom.

Crnogorski "Montenegroerlajnz" će letove na liniji Niš-Podgorica obavljati svakog dana.

"Vind džet" je do sada sa niškog aerodroma leteo jednom sedmično za Forli, dok je Montenegroerlajnz imao šest letova sedmično.

http://www.mondo.rs/s165021/Magazin/Travel/Hrvatska_Adrija_vings_uskoro_leti_za_Nis.html (http://www.mondo.rs/s165021/Magazin/Travel/Hrvatska_Adrija_vings_uskoro_leti_za_Nis.html)
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sephiroth Avgust 20, 2010, 14:46:10
Citat
Bugarinović je rekao da je ove godine na niškom aerodromu bilo oko 17.000 putnika, što je povećanje u odnosu na 2009. godinu za oko 20 odsto.

http://www.mondo.rs/s180164/Info/Ekonomija/Racun_niskog_aerodroma_u_blokadi.html (http://www.mondo.rs/s180164/Info/Ekonomija/Racun_niskog_aerodroma_u_blokadi.html)
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Oktobar 04, 2010, 18:12:15
Dugo nije pisano na ovu temu i mogu vam reći da je moja porodica (ja još nisam ;)) imala preko deset letova iz Pariza preko podgorice do Niša po ceni od 199 eura (Jat-ova karta Pariz - Beograd i obratno košta 300 evra); ne čeka se dugo na presedanje, letovi i osoblje su u najboljem redu; prava stvar!

Ali čitam ovu vest pa kažem sebi: neće valjda !!!!

"Konstantin Veliki" u velikim dugovima
04. oktobar 2010.

Autor:Jelena Đukić Pejić
(http://www.radiocity.rs/get_img?NrImage=1&NrArticle=11212[/url])

Niški aerodrom Konstantin Veliki, duguje oko 95 miliona dinara, a zbog obaveza prema Elektrodistribuciji može se desiti da ostane bez struje. Račun aerodroma je blokiran još od marta, a ukoliko se deo problema ubrzo ne reši, biće obustavljeni svi letovi. Očekuje se da pored Grada pomogne i republika Srbija.

Sa niškog aerodroma trenutno lete avioni dve avio kompanije: Vind džet za Forli kraj Bolonje, i Montenegro Erlajns do Podgorice. Grad pomaže subvencijama za letove Niš - Forli, tako što dokupljuje razliku od broja prodatih karata do 100 mesta po jednom letu, a do Podgorice je od crnogorskog avioprevoznika, za svaki let zakupio 40 mesta u ekonomskoj klasi, po ceni od 199 evra za povratnu kartu.

Deo koji se bavi autobuskim prevozom, od 1. oktobra je u štrajku, pa su prva dva jutarnja polaska autobusa na kružnoj liniji 34 izbačena iz reda vožnje, a polovini autobusa je istekla registracija i aerodrom nema sredstva da je produži.

preuzeto sa: http://www.radiocity.rs/tpl/article.tpl?IdLanguage=11&NrIssue=1160&NrSection=10&NrArticle=11212 (http://www.radiocity.rs/tpl/article.tpl?IdLanguage=11&NrIssue=1160&NrSection=10&NrArticle=11212)
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sephiroth Oktobar 15, 2010, 00:00:33
Italijani više ne lete iz Niša
14. oktobar 2010. 22:23 > 22:24

Avioni italijanske kompanije "Vind džet" neće više leteti iz Niša, a sutrašnji let za Bolonju je označen kao poslednji jer je ugovor kompanije i Grada sporazumno raskinut, pišu regionalne novine "Južne vesti".

Na sajtu italijanske avio kompanije, koja je iz Niša trebalo da leti za Forli (Bolonja) do kraja godine, sutrašnji let označen je kao poslednji, piše list i dodaje da je ugovor sporazumno raskinut.

"'Vind Džet' je tražio da u novembru bude dva leta manje, a gradska vlast je procenila da bi manji broj putnika u zimskom redu letenja iziskivao i veći iznos subvencija iz gradskog budžeta", izjavio je gradski većnik Boban Mihajlović za televiziju "Zona".

On je rekao da je za devet meseci na liniji Niš - Forli prevezeno oko 6.000 putnika, što je, kako kaže, značajno doprinelo porastu prihoda aerodroma i ublažavanju njegovih finansijskih problema.

"Grad je zadovoljan efektima linije Niš - Forli, pa nije nemoguće da se saradnja grada i 'Vind Džeta' na proleće obnovi", rekao je Mihajlović.

Grad Niš i "Vind džet" potpisali su novembra 2009. godine ugovor kojim je predviđeno da se iz gradskog budžeta subvencioniše linija iz Niša za Forli kod Bolonje.

Prvi avion poleteo je iz Niša mesec dana kasnije, 26. decembra.

Putnici iz Niša za sada će moći da lete samo "Montenegro erlajnsom" do Podgorice, odakle su obezbeđene veze za desetak najvećih gradova Evrope.

Vlada Srbije na današnjoj sednici dala je preporuku aerodromu "Nikola Tesla" da uputi novčanu pomoć od 100 miliona dinara JP "Aerodrom Niš", potvrdio je listu direktor niškog aerodroma, Dragan Bugarinović.

http://www.mondo.rs/s185878/Info/Italijani_vise_ne_lete_iz_Nisa.html (http://www.mondo.rs/s185878/Info/Italijani_vise_ne_lete_iz_Nisa.html)

 :'(
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sephiroth Oktobar 20, 2010, 17:26:19
Beogradski aerodrom pomaže niškom
Autor: P.B. | Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 20.10.2010.
 

Beogradski aerodrom pomaže niškom

NIŠ - Aerodrom "Nikola Tesla" uplatiće 100 miliona dinara pomoći niškom aerodromu.

Formalno reč je o pozajmici ali, kako Južne vesti saznaju, očekuje se da nakon formiranja Skupštine beogradskog aerodroma ta sredstva budu preinačena u bespovratna.

-Tako sprovodimo preporuku Vlade Republike Srbije, čiji je cilj ostvarivanje strateškog interesa države i građana, da Niš postane veliko infrastrukturno čvorište na jugu Srbije - saopšteno je iz JP Aerodrom Beograd.

Osim novca u Niš uskoro stiže i oprema.

Pistu niškog aerodroma od snega će u buduće čisititi četiri takozvana "vučna voza", koji narednih dana stižu u Niš, kada će i početi obuka zaposlenih u niškoj vazdušnoj luci kako bi sami mogli da ih koriste. Na ovaj način, dodaje se u saopštenju, Aerodrom „Konstantin Veliki“ će uštedeti značajna novčana sredstva.

Dva aerodroma ranije su potpisala Protokol o saradnji kojim je, između ostalog, predviđena razmena opreme i besplatna obuka u Obrazovnom centru u Beogradu.

U okviru te saradnje u Niš su već stigli veliki rendgen uređaj i specijalni utovarivač robe u teretnom saobraćaju.
Finansijski problemi "Konstantina Velikog"

Javno preduzeće "Aerodrom" Niš u velikim je finansijskim problemima, a žiro račun je u blokadi već dva meseca.

- Ova sredstva će nam pomoći da izađemo iz blokade, isplatimo veliki deo dugovanja i tako pokušamo da povratimo likvidnost - rekao je Dragan Bugarinović, direktor Aerodroma prošle nedelje, nakon preporuke Vlade Srbije da beogradski aerodrom finansijski pomogne niškom.

Od početka godine žiro račun niškog aerodroma u blokadi je skoro šest meseci, a ukupan dug iznosi oko 200 miliona dinara.

Zbog blokade računa ugrožena je i autobuska kružna linija 34. Već nekoliko meseci autobusi na ovoj liniji voze po nedeljnom redu vožnje, a od 1. oktobra vozači su stupili u štrajk i ukinuli prva dva jutarnja polaska.

Najveći deo duga odnosi se na kredite koje je prethodna uprava podizala, tvrdi aktuelno rukovodstvo.
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sephiroth Avgust 17, 2011, 16:50:46
Citat
Niš: "Vind džet“ odleteo sa parama
Niš -- Ni deset meseci posle sporazumnog prekida saradnje sa "Vind džetom", italijanska "lou kost" kompanija nije vratila Nišu dug od 5,2 miliona dinara.

Novac koji italijanski prevoznik duguje deo je depozita od 229.600 evra, koje je grad Niš uplatio pre početka realizacije sporazuma.

Kada je ugovor raskinut, iz depozita su namirena dugovanja grada, koji je po svakom letu zakupljivao 100 mesta u avionima. A suma od 48.322 evra, odnosno oko 5,2 miliona dinara, iznos je koji bi trebalo da bude vraćen Nišu.

Iako su pre nekoliko meseci u gradskoj vlasti tvrdili da ne sumnjaju da će novac biti uredno vraćen, deo depozita do sada još nije "doleteo" u nišku kasu. Dodatni problem koji komplikuje ceo slučaj jeste u tome što je, po ugovoru koji je grad potpisao, u slučaju spora priznata nadležnost suda u Katanji, pa će se i spor voditi po italijanskim zakonima.
Po letu plaćano po 58 praznih sedišta

Zanimljivo je da je tokom deset meseci, koliko je avion italijanskog "lou kost" prevoznika "Vind džeta" leteo na liniji Forli - Niš - Forli, iz gradske kase "odletalo" 16.040 evra po turi. Grad Niš je ovoj italijanskoj kompaniji platio 1,106 miliona evra za 69 letova na ovoj liniji, a prevezao je 5.808 putnika, odnosno, u proseku, 42 po jednom letu. Iako se u izveštaju nigde ne pominje, Niš je od "Vind džeta" zakupljivao 100 mesta u avionu, tako da je po svakom letu prosečno plaćao po 58 praznih sedišta!

U međuvremenu je Gradskom javnom pravobranilaštvu dat nalog da od "Vind džeta" pokrene naplatu duga. Međutim, da li je tužba podneta, i kako će teći taj spor, nismo mogli da saznamo.

 Gradski javni pravobranilac Miomira Dinić je na bolovanju, dok niko drugi nije imao ovlašćenja da govori na ovu temu. A u gradskoj kući nije bilo sagovornika iz kabineta gradonačelnika ili Gradskog veća koji bi nam odgovori na pitanje da li je podneta tužba protiv italijanske aviokompanije.

 U međuvremenu, opozicione stranke u Nišu prozvale su gradsku vlast, ukazavši da je grad na ime subvencija prošle godine "Vind džetu" platio oko 1,1 milion evra. Ali, kako su javno konstatovali, to očigledno nije bilo dovoljno da se Nišu odmah vrati preostali deo depozita od 48.600 evra.

 "Više od godinu dana upozoravali smo na posledice potpisanog ugovora sa 'Vind džetom', na milione dinara koji se bacaju, da je depozit uplaćen bez ikakvog osnova, i na činjenicu da je gradonačelnik priznao nadležnost italijanskog suda", navodi Bojan Jovanović, predsednik GO Nove Srbije.

 On navodi da će "Gradsko javno pravobranilaštvo, s kojim se niko nije konsultovao prilikom potpisivanja ugovora, morati da tuži 'Vind džet' italijanskom sudu u Katanji, iako do sada nisu vodili međunarodne sporove".

 Da je velika greška napravljena priznavanjem nadležnosti suda u Katanji, smatraju i u niškom LDP, i konstatuju da je grad trebalo da insistira na tome da se sporovi rešavaju pred našim pravosuđem. "Očigledno je da su Italijani mnogo spremniji ušli u ovaj posao", istakla je portaprol LDP-a Sanja Jefić.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=08&dd=17&nav_id=532325 (http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=08&dd=17&nav_id=532325)
FAIL

Citat
Po letu plaćano po 58 praznih sedišta

Zanimljivo je da je tokom deset meseci, koliko je avion italijanskog "lou kost" prevoznika "Vind džeta" leteo na liniji Forli - Niš - Forli, iz gradske kase "odletalo" 16.040 evra po turi. Grad Niš je ovoj italijanskoj kompaniji platio 1,106 miliona evra za 69 letova na ovoj liniji, a prevezao je 5.808 putnika, odnosno, u proseku, 42 po jednom letu. Iako se u izveštaju nigde ne pominje, Niš je od "Vind džeta" zakupljivao 100 mesta u avionu, tako da je po svakom letu prosečno plaćao po 58 praznih sedišta!
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Septembar 19, 2011, 19:57:13
Pojeftiniće avionske karte iz Niša za Evropu  :lol:

Montenegrom direktno iz Niša?

Izvor: Novosti
Niš -- Crnogorska aviokompanija Montenegro erlajnz i grad Niš nastavljaju saradnju, pa će putnici iz Niša i dalje preko Podgorice leteti do evropskih metropola.


(http://www.b92.net/news/pics/2011/09/5069166074e713249c1aef128986806_orig.jpg)

Umesto dosadašnjih 199 evra, cena povratne karte sa taksama koštaće 159 evra.

Od 1. oktobra, kada počinje zimski red letenja, sa niške vazdušne luke svakog dana poletaće avioni do Podgorice, a zatim do Frankfurta, Moskve, Rima, Beča, Ciriha, Londona, Pariza...

"Zadovoljan sam dosadašnjom saradnjom, bez obzira na to što profitabilnost letova tokom godine oscilira. Čak i u ovoj, teškoj ekonomskoj krizi, naš zajednički cilj je da promovišemo aviosaobraćaj u Nišu, gde ova vrsta prevoza nema tradiciju, ali ima budućnost", kaže Vlastimir Ristić, komercijalni direktor "Montenegro erlajnza" .

Inače, letnja sezona na niškom aerodromu je bila uspešna, bez obzira na to što nije bilo čarter letova i beleži se povećanje broja putnika za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U niškoj vazdušnoj luci napominju da su u toku razgovori sa još nekoliko avioprevoznika. Ristić najavljuje i mogućnost da Montenegro erlajnz iz Niša leti i direktno do velikih evropskih metropola, ali nije precizirao kada bi ti letovi mogli da počnu.

 "Povećanje broja putnika ostvarili samo sa jednim avioprevoznikom. Prošle godine je sa našeg aerodroma poletelo 24.000 putnika, dok je samo do avgusta ove godine usluge Konstantina Velikog koristilo 18.000 putnika", kaže Dragan Bugarinović, direktor niške vazdušne luke. On naglašava da je najviše putnika bilo za Cirih.

Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sephiroth Septembar 20, 2011, 12:43:40
dobro bi bilo
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Oktobar 14, 2011, 19:26:28
Evo da podelim sa vama moje utiske prvog putovanja avionom do Niša.

Za početak cena: platio sam povratnu kartu 199 eura (po letnjem redu vožnje), dok će od polovine oktobra biti 159 evra. Poređenja radi povratna autobuska karta do Pariza je 135 evra, pa vi vidite razliku. Niški aerodrom je mali ali s obzirom na trenutni promet i to je dovoljno. Postoje dva pulta čekiranje i predaju prtljaga, dozvoljena težina predanog prtljaga je 20 kilograma a ja sam svesno stavio 25kg i pravio se "lud". Cura sa pulta videvši prekoračenu težinu uze toki-voki i pozva nekog:

- Imam putnika za Pariz sa pet kila viška u prtljagu, šta da radim? ; - Pusti ga.

Reče muški glas a ja rekoh curi da se zahvali gospodinu u moje ime. Ulaz u carinsku zonu ima dva pompezna ulaza: Gate 1 i Gate 2 (ista vrata samo samo dva stubića sa lancem dele "kapije"). Pasoška i carinska kontrola su po protokolu. Nakon ubacivanja mojih ličnih stvari u skener policajac vidi nešto sumnjivo u mom rancu: dve veće kutije Eurokrema.

- Znate, to ne bi smelo da ide uz vas, zabranjene su kašaste smese u avionu.

- Vaša volja, baka to poslala unuku a nije bilo mesta u koferu. Ako je problem, ostaviću ga ovde, nije frka.

- Ma, u redu je. Srećan put...

Nakon pregledavanja boarding karata (od strane iste cure koja mi je i izdala, samo je promenila pult) ukrcavamo se u avion. Leteo sam ja i u udobnijim avionima ali s obzirom na sve okolnosti ne žalim se. Osoblje je bilo mlado i ljubazno, a putnika je bilo oko dvadesetak. Nakon kratkog rulanja avion je uzleteo. Žao mi je bilo što je pista u smeru Beograda, baš bih voleo da vidim Niš iz vazduha. U svakom slučaju je bio zanimljiv pogled na udolinu ponišavlja i okolna brda. Kako znate iz aviona da ste iznad Balkana? Ispod vas je gomila usitnjenih geometriski nejednakih poljoprivrednih površina... Nakon 40 minuta leta, uz popijeno piće, iznad snegom zabelelih planinskih vrhova Srbije i Crne Gore slećem u Podgoricu.

Tamo je aerodromska zgrada dvostruko veća od niške ali je potpuno nova i moderna. Nakon formalnosti oko tranzita smeštam se u čekaonicu. Oko mene šarenog sveta a video sam i dosta rusa.Elem pola reklama na aerodromu je na ruskom jeziku.

Bilo mi je malo smešno kad su nas pozvali za let do Pariza, ušao sam u isti avion kojim sam i doleteo iz Niša. Ovog puta je avion bio pun kao oko. Nebo je bilo vedro i bilo je pravo zadovoljstvo gledati crnogorsko primorje oivičeno planinama, zatim hrvatsko primorje sa njegovim obiljem ostrva, onda let preko Alpa i iznad Francuske. Relacija leta je Niš, Podgorica, Nikšić, Rijeka, Pula, Venecija i tako sve do Pariza.

Rezultat: 5 sati putovanja računajući tu i presedanje u Podgorici. Veoma sam zadovoljan ponuđenim i nadam se da će Montenegro Airlines i dalje leteti na ovaj način i po ovim cenama iz Niša. Kad već Jat neće. A posebno mi je drago što više ne moram da se mlatim do Beograd i do Surčina, smučio mi se taj gubitak vremena/živaca/novaca.

Ako imate nameru da putujete preko grane nekada, najtoplija preporuka s moje strane.
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: oVermind Oktobar 14, 2011, 19:34:50
pa lepe preporuke moram reci, p.s. ne popismo to pivo ovog leta, video sam te iz auta u prolazu ali sam bio u zurbi... next time ;)
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Oktobar 14, 2011, 19:36:45
nekom srećnijom prilikom  :-(  :'(
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Nash Januar 26, 2015, 13:43:38
posle sto godina, otprilike kad je ova tema i pokrenuta, odd juna krecu letovi wizzair ka bazelu i malmeu  :-) :-)
Naslov: Odg: Avio letovi iz Niša
Poruka od: Sale Januar 26, 2015, 14:21:52
(http://nis-airport.com/wp-content/uploads/2014/12/wizz-NEW-SLIDE-1.jpg)

To je svakako lepa vest, da niški aerodrom ponovo bude u funkciji i ima internacionalne letove. Za sada su samo dve evropske destinacije u igri ali nadam se da će biti još koja. Jer koliko me ova vest raduje, toliko nema ni koristi od nje. Evo i zašto, naravno, iz ugla stanovnika Pariza:

- letovi iz Malmea su verovatno prava blagodet za sve one koji žive u Švedskoj i ostalim nordijskim zemljama, za njih je pretpostavljam velika stvar. Sleteće direktno u Niš umesto da zapucaju kolima čak odozgo. Ali to za nas iz zapadne Evrope ne pije vodu, previše je severno.

- letovi za Bazel/Miluz/Frajburg (jer se dotični aerodrom nalazi između i opslužuje ta tri grada) za sada nemaju dobru vezu za Pariz (kao ni za bilo koju drugu evropsku destinaciju) jer avion sleće kasno uveče ponedeljkom i petkom.

(http://i.imgur.com/ZUjXW0U.jpg)

A aerodrom je udaljen 563 km od Pariza  :-X, dakle više od 5 sati vožnje kolima. Pride gubiš taj dan jer kasno slećeš tamo.

Letovi iz Bazela do Niša su takođe u kasno podnevno/rano-večernjim terminima.

(http://i.imgur.com/gdAaBHv.jpg)

Ostaje naravno da stupi na snagu letnji red letenja pa možda bude neka bolja konekcija ostalih aviokompanija za ostale evropske destinacije ali čisto sumnjam. Već bi booking bio dostupan ali nema.

Ako situacija tako ostane onda je opet povoljnije da se putuje Wizz Air-om iz Beograda do Pariza (čitaj Beauvais-a koji je 80 km od Pariza) tako da je to manje maltretiranje ili Air Srbijom direktnim letom do Pariza (za veću sumu novca).

Do sada je najbolja solucija za putnike bio Montenegro Airlines koji je imao jutarnje letove iz Niša za Podgoricu pa je otuda bilo odličnih konekcija za Nemačku, Francusku, Rusiju itd. Dakle, gospodski, menjaju se dva aviona ali je bilo sjajno. Glavni gradovi evrope su bili povezani sa Nišom. Ali toga nema više, na žalost.

Ovo sve što sam napisao ne važi samo za mene, već i za svakog ko bi putovao do bilo koje evropske zemlje.

Ostaje samo da se nadamo da će iz Niša biti nekog leta do nekog značajnijeg aerodroma u Evropi od Malmea ili Bazela da bi imali presedanja do drugih destinacija.

Wait and see  ;)